Skocz do zawartości

[Rower] Full czy hardtail

drhambone

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Poza tym sprzedają je sklepy Harfy... których jest dość sporo

ale nie ma modelu mnie intersującego

zresztą na mnie nie ma juz rozmiarów (20") - został tylko haibike aggressor :mellow: i może hai time FS :P

moze...

specialized jest ale 19" - a to za mało.

Napisano
specialized jest ale 19" - a to za mało.

Nie sądzę, bo Spece są akurat długie (dłuższe niż wiele 20" rowerów) a te 2,5 cm mniej rury podsiodłowej, wielkiej różnicy nie robi (za to masz nizszy przekrok - a to duży plus).

Napisano

Z dużych rozmiarów jest np. AUTHOR ERA co prawda na stronie twierdzą że akurat XL (21") w wyższej wersji (ERA+) jest prawie wyprzedany, ale spytać warto - mail na stronie velo lub kontaktować się przez sklepy GrupyAccent :P

A co do podjeżdżania na stojaka - z jednej strony full lekko buja, ale z drugiej utrzymuje lepszą trakcję koła na dziurach :rolleyes: Zresztą jest jeszcze jeden sposób na to: zmiana techniki pedałowania na stojąco. W HT używa się do tego całego ciała co bardzo dobrze to widać u... kolarzy, którzy bujają zadkami we wszystkie strony :P W fullu siłę nakłada się wtedy bardziej z nóg i samych bioder, przy czym te ostatnie są jakby sztywne - nie używamy ich jako "dopychacza". Nie wiem jak to inaczej opisać, ale przy podjeżdżaniu na fullu góra ciała jest sztywniejsza, nie "buja się" razem z zawieszeniem.

Na początku to męczy bo pracują troche inne mięśnie, ale można się nauczyć - sam przesiadłem się z HT (na stare i-drive GT) i wiem tyle że już prawie na pewno do niego nie wrócę. A kilogram-półtora kilo różnicy na ramie z damperem? Chociaż część tego można odbić np. na bardziej filigranowych kołach, które w HT (zwłaszcza tylne, które sporo osób składa "ciężej" niż przednie) jest mocniej narażone na przejawy naszej głupoty :P A poza tym - KOMFORT, KOMFORT, KOMFORT! :D

Napisano

tylne kolo fulla mniej narazone na obciazenia niz kolo w ht? wątpie. zapominasz chyba ze zdecydowana wiekszosc osob na rowerze amortyzowanym jezdzi szybciej, poza tym nie certolą sie tak przy wybieraniu toru jazdy - jadą tam gdzie chcą a nie tam gdzie muszą.

jesli kolo jest odciazone to znaczy ze na takim samym zestawie kola/dętki/opony powinno sie lapac mniej kapci. ja nie zauwazam tej reguly.

do tego jezdziec sztywniaka o wiele wiecej stoi na zjazdach a na fullu siedzi.

Napisano

chyba chodziło o sytuacje idealną - takiego samego stylu jazdy, drogi itd itp na fullu i ht - wtedy w fullu koło rzeczywiscie jest mniej obciążone.

Napisano

Wspominał ktoś o Felcie Virtue... Czy buja ? Zdecydowanie bujanie jest widocznie mniejsze niż w full'u Trek'a na przykład. Ale nie jest to też idealne rozwiązanie. Tak na marginesie, rama do sprzedania jeśli ktoś chce. Gdyby Felt był lżejszy, sprawdziłoby się to wszystko, ale nakombinowali się za dużo, przez co rama swoje waży.

Napisano

Ale przeca po to się kupuje fulla żeby bujał - jak to komuś nie odpowiada może jeździć na sztywniaku. I czy to jednozawias, horst czy VPP to przy mocnym depnięciu wahacz musi się ugiąć - zaradzić temu może tylko blokada (tyle że wtedy to jak hardtail).

Napisano

po to sie kupuje żeby amortyzował/wybieral nierówności a bujanie to akurat efekt uboczny z którym sie walczy

Napisano
Wspominał ktoś o Felcie Virtue... Czy buja ? Zdecydowanie bujanie jest widocznie mniejsze niż w full'u Trek'a na przykład. Ale nie jest to też idealne rozwiązanie. Tak na marginesie, rama do sprzedania jeśli ktoś chce. Gdyby Felt był lżejszy, sprawdziłoby się to wszystko, ale nakombinowali się za dużo, przez co rama swoje waży.

O, rozwiń temat proszę - jakie wg ciebie są wady w przypadku virtue? (poza wagą ramy, bo faktycznie jak na carbonowy tył waga >3 kg wybitnie nie jest imponująca). Mniej waży np. Intense 5.5 - a jest dość masywny.

Napisano
chyba chodziło o sytuacje idealną - takiego samego stylu jazdy, drogi itd itp na fullu i ht - wtedy w fullu koło rzeczywiscie jest mniej obciążone.

Bo o to mi chodziło - wiadomo że na fullu można jeździć agresywniej i szybciej niż w HT, ale jednocześnie na rowerze typu Boplight+Reba nie poszalejemy tak jak np. na sprzęcie w rodzaju Banshee Viento+Recon, mimo że oba to HT różnica w wadze "podstawy" roweru czyli ramy i amorka nie będzie wielka. Reszta zależy do tego co się włoży w ten szkielet, jednak nie podejrzewam by w drugim wypadku były to np. koła w typie 240+Revo+UFO ;)

Tak czy inaczej - obstaję za fullami :D A bujanie... lepiej jak podczas szybkiego przyspieszania nas trochę pobuja (ile stracimy na tym siły i czasu? 10 kalorii więcej i sekundę mniej??? :rolleyes: ) niż po powrocie do domu niemożliwym stanie się siedzenie na krześle :P

Napisano
a bujanie to akurat efekt uboczny z którym sie walczy

Jak napisał Janisław - jedyną metodą walki jest blokada - tylko , że w czasie jazdy często się o niej zapomina (no chyba, że jest taka jak w Specu) - więc raczej trzeba zaakceptować bujanie (które na równym jest jednak wkurzające).

Napisano

tja tylko z tego co pisaly o stumpjumperze z mózgiem to tez nie jest tak kolorowo, bo zawiecha w aktywnym trybie platformy jest "kanciasta" czyli dosyc tępo reaguje na nierownosci, zupelnie nie poddajas sie pedalowaniu.

Napisano

Można ustawić próg działania, a jak "zaskoczy" to pracuje normalnie, a przy max. skręceniu po równym idzie jak sztywniak i bardzo szybko się blokuje po "zaskoku".

I właśnie taki system bardzo mi odpowiada - czekam na tłumiki dostępne na rynku, z takimi mozliwościami jak Brain .

Napisano

To nie tak, SPV reaguje różnie na szybką (nierówności) i wolną (pedałowanie) kompresję. Dla tłumika z platformą obciążenie pochodzące od pedałowania i od drogi jest takie samo tylko o różnej prędkości. W The Brain jest mosiężny zawór, który otwiera się pod wpływem uderzeń nierówności od dołu, a naciskanie z góry w czasie pedałowania nie ma na niego wpływu. Tak w skrócie.

Napisano

tak jak napisal Micho87 Brain to tak jak automatycna blokada , wyłączająca się po najechaniu na przeszkoda, z regulacja siły potrzebnej do odblokowania - po odblokowaniu nie ma "mulenia" systemu jak to jest w SPV .

Napisano

Dobra panowie Wy tu gadu gadu - i tak z tego nic nie kumam :) ale moze komuś innemu u to pomoże...

ja tym czasem borem lasem kupiłem Haibike Hai Aggressor RC

1. Kiedy zakupiłem buty i pedały spd i pierwszy raz się przejechałem.... poczułem 2 przeciwstawne rzeczy:

- radość z jazdy - to połączenie - stopa - pedał - masakra

- już nie tak szybkie oderwanie stopy od pedała w razie potrzeby... z czasem to trochę minęło.... ale jednak pozostało..

teraz nie wyobrażam sobie jazdy bez SPD....

jeszcze jestem podjarany >>. dalej >>> moglem się przejechać tym aggressorem... wsiadłem - pojechałem - wróciłem - wsiadłem na ebsa - przejechałem - wróciłem - kupiłem aggressora :P

FULL to FULL - dosłownie masakra - jeśli ten dart 2 i epicon tak ładnie amortyzują...

to aż boję się pomysleć o rebie, czy reveltation...

dziekuję Wam wszystkim za opinie na temat fulla - pomogły mi się przełamać....

na razie jedynym minusem tego agressora jest geometria... jakoś dziwwnie się siedzi:P

i dlatego mam mieszane uczucia - jak z SPD >> ale już nie chce dupą orać kamieni na hardtaillu :)

wnioski:

- nawet jeśli fullem jedzie się wolniej po asfalcie - to i tak na dłuższy dystans nasz tyłek odczuje ulgę z fulla - ale to jeszcze przetestuję - przetestuję jak się nim szybko jeździ - ile pojade np 10km

- rowerek wyłapuje WSZYSTKIE nierówności świetnie !!! dla tych z WRO >> ścieżka na wyspie opatowickiej - ze śluzy do lasu w stronę tamy - drobne kamyki - nic nie czulem (hardtail doslownie dupsztala urywał:)

drugi test: duże kamienie - trasa ze śluzy Bartoszowickiej w stronę wojnowa (kamienie - kocie łby - test przeszedł cudownie )

zadowolony bardzo

test trzeci - krawężniki - pozytywnie - tylko te największe sa nie do porzejechania tak sobie :)

ogólne wrażenia z jazdy: bardzo pozytywne - jednak ta sylwetka.... nie wiem może kwestia przyzwyczajenia... tak jakbym nogi miał bardziej ugięte i przez to mniej mocy

polecam rowerek - dzisaj zrobiłem na nim tylko 11km ale jutro od rana go pomeczę - już nie mogę sie doczekac - tyłek mnie nie boli :P

i jak on po kamieniach mknie :P

ale ciężki jest to fakt - ten dart nie jest zły (ale jekby do na rebę zamienic to z 650g mniej:) - ładnie wyłapuje - oczywiście jest o niebo lepszy od rst - ale to nie nowośc...

pytajcie się to coś odpowiem - z moich wrażeń... :)

Napisano

Jak zawieszenie? odczuwasz jakieś bujanie/straty energii na prostej?

Pomiędzy dartem a rebą jest znaczna różnica(nie tylko w cenie ;) ) a na Epiconie nie miałem okazji wozić tyłka, choć w tej kwestii dużo też zależy od samego zawieszenia ;)

Czyli nie żałujesz przesiadki z Ht na fulla? To tylko utwierdza mnie w moim przekonaniu, które badam od ~~dwóch miesięcy, stając po różnych stronach okopów, że jednak jak ty to powiedziałeś "Full to full" a ht zostawmy zawodowcom :D

Pozdrawiam

Napisano
I właśnie taki system bardzo mi odpowiada - czekam na tłumiki dostępne na rynku, z takimi mozliwościami jak Brain .

czy aby cena nie bedzie zaporowa?

Napisano
Jak zawieszenie? odczuwasz jakieś bujanie/straty energii na prostej?

na razie nie.... podjezdząłem pod wały - lepiej to wychodzi niż w ebs1 - moze ta geometria - dosłownie wtoczyłem sie na wał z zapasem mocy a w ebs to ledwo co... Ci z Wro wiedzą jakie wyysokie są wały na BSK

jutro od rana testy - zrobię nim 10km z maks predkoscia i zobacym ile srednia wyjdzie

pojade też na kilimandżaro (to takie "wzgórze " ;) haahha - kolesie od FR tam sobie ćwicza:P zobaczymy jak z podjazdem tam bedzie - na tym ebs za cholere nie moglem tam wjechac - a na innych owszem.. -

Pomiędzy dartem a rebą jest znaczna różnica(nie tylko w cenie wink.gif ) a na Epiconie nie miałem okazji wozić tyłka, choć w tej kwestii dużo też zależy od samego zawieszenia

zawieszenie to typowy 4 zawias

Czyli nie żałujesz przesiadki z Ht na fulla?
NIE!!! to była masakra - kolo sklepu jest fajna dróżka - kamienie i dziury - wlazłem na haibike i w te dziury - szybko ! - przejechałem i nic - zero emocji ;)

wsiadlem na ghosta i w te dziutry i moja nic nie wyszło sie odezwala: weź jedź stąd :P - dosllownie jakbym po szkle stopami biekł - fullel nic nie czułem (dziury, kamienie - studzienki.. a hardem to wszystkie kamyczki - tak jak pisałem z tą droga z małymi kamyczkami - zapieprzanie z prędkosca 32km/h po tym to rece i nic nie wyszło odpada prawie - a tym fullem to nic nie czuć

To tylko utwierdza mnie w moim przekonaniu, które badam od ~~dwóch miesięcy, stając po różnych stronach okopów, że jednak jak ty to powiedziałeś "Full to full" a ht zostawmy zawodowcom wink.gif

tak na razie tak myślę - ale jutro bedzie ważny dzien - ile to to średnio przez 10km pogrzeje na asfalcie - tak wiem to jak jazde veyronem po wertepach :D

jak kupiłem ebsa to bez emocji - rower jak rower - a teraz ten sobie stoi - jest dziesiata - a do rana tak długo :D

jak dziecko :P

na razie nie załuje, ze nie dałem za rower 5tys tylko 3.

Napisano

No to gratulacje zakupu. Skoro Ty jesteś zadowolony to już pełnia sukcesu!!

Teraz pozostaje Ci tylko czerpać przyjemność z jazdy fullem bez bólu zadka.

A wracając do:

Można ustawić próg działania, a jak "zaskoczy" to pracuje normalnie, a przy max. skręceniu po równym idzie jak sztywniak i bardzo szybko się blokuje po "zaskoku".

Zastanawia mnie czy nie prościej, lżej i taniej (tutaj nie mam pewności do końca) byłoby zrobić taką blokadę z wykorzystaniem elektroniki. Akcelerometr umieszczony w okolicach osi koła i sterownik z blokadą zintegrowany w amortyzatorze... Może czas trochę nad tym posiedzieć, a potem jakiś patencik :P

Napisano

Po narzekaniach na geometrię tego Haibike'a - dzisiaj mostek został obrócony - teraz ma 0 stopni!!!!

i rower gna jak szalony! - zrobiło się sportowo - i teraz jestem zadowolony na maksa. NIE MULI na ulicy!

z normalnym mostkiem geometria była jakaś dziwna - rower mulił i tyle - nie miał kopa - brakowało mi tego z ghosta - teraz po zmianie kąta mostka - rower ma kopa i tyle - Wielka Wyspę objechałem wałami w tyle samo co ghostem twardym - co uważam za świetny wynik - biorąc pod uwagę fakt, że ghost jest lżejszy o ponad kilogram i ma geometrie lepszą do szybkiej jazdy i jest twardy.

Także kolejny mit o mulnosci fulla obalam - nie jest prawdą, ze full jest mulny - fakt w terenie ten full jest jak czołg :P przejdzie przez wszystko !!:P - na ulicy był mułem - ale teraz mogę nim popier**** jak ghostem WRESZCIE :P !!!

polecam haibike aggressor RC bo jest tani i wart każdej złotówki ! i można mieć fulla za 3-3.5 tys !!!!

- tarcze przednią juz dotarłem tak że bez problemu staję na kole - a ważę 80kg i to tylko juicy 3 - tarcza 160 z przodu.

-tylni xtr sprawuje się rewelacyjnie

- przedni lx też nie sprawia żadnych problemów

- szeroka kierownica jest super - lepiej się prowadzi rower

- masywne- ciężkie koła sprawiają wrażenie solidnych - koła to koła - już mi przeszła faza ze mają być filigranowe - mają być solidne!

- opony wyglądają dziwnie :) ale działają zadziwiająco dobrze na każdym podłożu... no może z wydatkiem piachu... ale do piachu to ciężko coś wybrać - żeby jednocześnie na normalnym podłożu dało się jeździć

- z amora przedniego jestem zadowolony - mimo, ze to najsłabszy RS dart 2 disc - działa o niebo lepiej od rst (nic dziwnego)

- z dampera jestem bardzo zadowolony - jak juz pisałem moje 4 litery i kręgosłup mają święty spokój.... krawężniki, kamienie - wielkie kamienie - co mnie to obchodzi - po prostu po nich jadę

ogólnie po obróceniu tego mostka - już bym nic w tym rowerze nie zmieniał! - wszystko jest OK - w niedzielę pojadę w góry jak dobrze pójdzie i tam będa ostateczne testy - szkoda tylko, że do zklarskiej nie mam czasu pojechać.... - by bym przetestował go na tych samych zjazdach co ghosta....

ale nawet bez testów moge powiedzieć : na pewno będzie lepszy od ghosta - tylko o ile :P o ile WOW'ów - bo przecież wymiernej wartosci nie podam :P

full to full :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...