Skocz do zawartości

[Rower] Full czy hardtail

drhambone

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie, że tak się wtrącę... zastanawiam się nad dwoma maszynkami:

Specialized EnduroSL Comp

Cube Fritzz The One

Teraz po co, do czego i dlaczego:

1] jazda w górach - głównie Beskidy

2] jazda agresywna - duża prędkość, nie tylko ścieżki i dróżki

3] częste "enduro" po górach

Pracuję oczywiście nad techniką, ale mimo wszystko marzy mi się full ;-P

Teraz, czy przy takim skoku (160mm) nie będzie to przerost formy nad treścią? Miałem przyjemność ujeżdżać fulla z foxem 150mm - wrażenia niezapomniane - zjazdy kapitalne, podjazdy ujdą. Na rowerach z zawieszeniem 120mm nie zauważyłem znaczącej poprawy komfortu, względem moich 100mm skoku.

Tak więc, może podzielicie się doświadczeniami ww rowerów, albo takich które możecie mi z czystym sumieniem polecić. A no i oczywiście proszę o poradę ludzi, którzy rzeczywiście jeżdżą po górkach, a nie zasuwają fullami po chodnikach i polnych dróżkach.

Napisano

No to jest super rama , ale jest bardzo droga jak na stajnie Syntace przystało :)

Nie pamiętam dokładnie ale chyba coś koło 2200-2500 euro .

Widzę że zostało sprawdzone 1960 euro.

Napisano

dokladnie mysle tak samo: 1.szosa, 2.ht jako scigant i zabawka wagowa, 3.fs scigant 100/100 tez zabawka wagowana :) , 4. lekki sciezkowiec 140/140?

Jako ze nie stac mnie na takie rozwiazanie, a juz od jakiegos czasu mysle nad fulem, wybor padl (90%) na sciezkowca.

Scigant full, owszem zapewne bylby.... na pewno ciezszy....bardziej komfortowy i w niektorych sytuacjach bardziej efektywny i szybszy, ale to caly czas te same 'rejony mtb', a wydaje mi sie ze potrzebuje czegos nowego.

Sciezkowiec pozwolilby wlasnie doswiaczyc czegos nowego, mam po prostu ochote aby sie 'pobujac' tam gdzie teraz tego robic nie moge.

To tyle osobistych zwierzen :)

Jak wspomnialem wczesniej laik ze mnie w temacie, wiec przemyslenia i opinie mile widziane co do zawieszenia, geo i amortyzacji. Rower bede raczej sam skladal wiec komentarze co do pozostalych komponentow mozemy pominac.

1. http://www2.giant-bicycles.com/en-GB/bikes/model/trance.x.advanced.sl.0/4873/39070/

2. http://www.trekbikes.com/uk/en/bikes/mountain_full_suspension/fuel_ex/fuelex99/ tutaj tylko 120mm

3. http://www.bikes.com/main+en+01_102+ALTITUDE_90_RSL.html?BIKE=794&Y=2010&CATID=1&SCATID=3

4. http://www.specialized.com/us/en/bc/SBCBkModel.jsp?sid=10SJFSR&eid=4950&menuItemId=9248 nie jestem przekonany do zawieszenia nad ktorym nie ma sie pelnej kontroli, jezdzilem na terra logic i bylem srednio zachwycony

inne propozycje mile widziane, scott, cannon odpadaja niefajne ceny...

Chris,

Każdy z tych rowerów zapewnia dobrą jazdę. Różnice między nimi są na tyle małe, że większość amatorów ich nie wychwyci :rolleyes:

Jeśli stać Cię na carbon, to bierz...na pewno będziesz zadowolony ze względu na sztywność i wytrzymałość. Jeśli natomiast masz wysupłać

ostatnie grosze na rower carbonowy to sobie odpuść i kup dobre alu z dobrym osprzętem.

Ja dorzuciłbym do Twojego zestawienia jeszcze rowery ze stajni Santa Cruz oraz KTM.

powodzenia

Napisano

czy ktoś wie czy można ,a jeżeli tak to gdzie ramę TREK remedy 8?

Moze troszke nie na temat, ale moge ci powiedziec gdzie jej nie kupisz. W Polsce. Poniewaz dystrybutor Treka nie oferuje Remedy w naszym pieknym Kraju.

Napisano
Każdy z tych rowerów zapewnia dobrą jazdę. Różnice między nimi są na tyle małe, że większość amatorów ich nie wychwyci :)

Jeśli stać Cię na carbon, to bierz...na pewno będziesz zadowolony ze względu na sztywność i wytrzymałość. Jeśli natomiast masz wysupłać

ostatnie grosze na rower carbonowy to sobie odpuść i kup dobre alu z dobrym osprzętem.

Ja dorzuciłbym do Twojego zestawienia jeszcze rowery ze stajni Santa Cruz oraz KTM.

Santa i ktm odpadaja bo jak sie orientuje nie maja w ofercie carbonowych ram am, poza tym santa daje tylko 2 lata gwarancji.

Rower ma byc w miare lekki ponizej 10kg.

Nie stac mnie na.... cztery opcje :)

Napisano

wegorz - jeżeli nie planujesz startów w DH, 140-160mm spokojnie wystarcza na wszystkie techniczne trasy. To co moi kumple wyprawiali na zjazdach na Prophetach (140mm) daje mi do myślenia czy faktycznie trzeba mi na te same trasy Perpa ze skokiem 200 :-)

Napisano

Sciezkowiec pozwolilby wlasnie doswiaczyc czegos nowego, mam po prostu ochote aby sie 'pobujac' tam gdzie teraz tego robic nie moge

Że tak spytam(ciekawski jestem) czego nie możesz robić na HT co możesz na fullu? Mimo wszystko nadal większość kwestii zjazdowo/podjazdowych pozostaje w sferze techniki a nie dostępnego skoku. Sam mam fulla, ale to co czasami wyprawiają panowie w górach/na maratonach na sztywniaczkach to głowa mała. W tym roku jechałem chwilę za Kaiserem w Krakowie i o ile zawsze sądziłem, że moje zdolności zjazdowe nie są najgorsze, to on je na swojej wydmuszce bardzo szybko zrewidował :) A to tylko jeden przykład...

Osobiście również jestem zwolennikiem ścieżkowców jako złotego środka do niezobowiązującej jazdy w AMBITNEJ turystyce po terenie, wg. mnie 130-140 mm to idealna wartość do tego aby czerpać radość z jazdy zarówno na zjazdach jak i co ważne podjazdach, jednak najgorsze co można zrobić z takim rowerem to przesadzić z wylajtowaniem, mimo wszystko kupując taki rower(>140 mm) chyba nikomu w głowie ambitniejsze ściganie, a bardziej zależy na bezawaryjności i wszechstronności(ciężkie opony, duże tarcze, ciężka regulowana z manetki sztyca etc). Osobiście znam jednego pana który zakończył pobyt w górach po wyrwaniu 2 szprych w SLR-ach, w promieniu 100 km nie było żadnego serwisu mogącego się podjąć takiej naprawy, to też zakończył wakacje. Dlatego do zbytniego lajtowania, orientalizacji części etc. podchodziłbym sceptycznie. Mówię to po swoich doświadczeniach, tak po prostu, do wszystkich :)

Chris: osobiście z tych 4 przykładów to Giant lub Rocky.

Napisano

Co daje full , komfort, poprostu nie "kopie" w tyłek , ale niewątpliwie z jazdą na Fullu jest jak z ABS w samochodzie, Sportowy kierowca auto bez ABS-u łatwiej wyprowadzi z trudnej sytuacji, niz zrobi to amator w aucie z ABS-em :)

Technika i łyda jest niestety ważniejsza , ale nie zastąpi komfortu :)

Napisano

Kubus18 kilka rzeczy, po pierwsze nigdy nie wozilem sie na fs, dla mnie to juz nowosc, po drugie jak pisalem mam ochote oprocz dymania z punktu a do b w jak najkrotszym czasie, po prostu pobujac sie :rolleyes: i po 3 jest sporo miesc/tras gdzie na ht nie zagladam bo nie wpisuja sie w ramy xc. Inaczej mowiac chcialbym sprobowac czegos innego od xc, takie np calodzienne niezobowiazujace smigango na miekko :)

Do scigania pozostaje sztywniak.

Fakt z tym lajtowaniem to moze juz przyzwyczajenie, chociaz uwazam ze spokojnie mozna poskladac bardzo sensowny rower w wadze ktora podalem nie idac na kompromis z wytrzymaloscia/niezawodnoscia.

No wlasnie komfort i frajda :thumbsup: tak mi sie przynajmniej wydaje...

Napisano

Powiadam wam, że przesiadając się z HT na fulla o skoku 100mm nic lepszego już nam w życiu nie trzeba .... ale tylko przez kolejny miesiąc :thumbsup:.

Później myślimy jakby to się jeździło na 140mm skoro na 100mm jest tak fajnie. Mimo, że na razie wystarcza mi 100mm (płaska wyżyna i nie startuję w wyścigach) to ciągle myślę jakby to było przy 140. Przez pewien okres jeździłem na 120mm i przesiadłem się na 100mm i różnicy generalnie nie widać (przesiadłem się na sprawniejszą ramę) tak więc jak komfort i ścieżki w pobliżu gór to 140mm, jak ścieżki na płaskich wyżynach nizinach to też 140 żeby nie mieć dylematów jak ja :rolleyes:.

Napisano

No nie, przy 140 mm skoku, to w łatwym terenie już się sporo zostaje za HT, a na łatwych technicznie dosyć stromych długich podjazdach to różnicę mooocno widać , no chyba , że ten full za jakieć 20/25 tysiączków, wtedy nie jest tak źle :thumbsup:

Napisano

Tak jak pisałem - 140mm nie jeździłem ale ciągle myślę co by było gdyby było :thumbsup: szczególnie, że wiek już na szybkie wypady nie pozwala i ma to być jazda rekreacyjna. Nie chciałbym żeby się okazało że po przeczytaniu tego wątku ktoś stwierdzi, że 100mm się do niczego nie nadaje bo tak wcale nie jest i być może po dłuższym testowaniu roweru ze skokiem 140mm jego ciężar i to o czym piszesz spowodowałoby powrót do skoku mniejszego, ale plany na przyszły sezon już się rodzą ...

Napisano

Skok 140 mm w łatwym terenie poprostu się marnuje, 120 mm w zupełności wystarcza, aczkolwiek mam z przodu amor o skoku 140 mm :rolleyes: , jednak w razie wypadu w góry, 140 mm jak znalazł :thumbsup:

Napisano

A jeśli już będę miał z przodu i z tyłu 140mm to po jakim czasie zachce mi się 200mm? Bo przecież tylko troszkę brakowało żeby ten pień leżący w poprzek ścieżki dało się przejechać bez podnoszenia tyłka :)

Napisano

to straszna lipa........:-(

a czy gdzieś można kupić jakieś ramy TREK?

Tu tez chyba Cie nie pociesze. Pewien nie jestem na 100% ale trek chyba nie sprzedaje oficjalnie samych ram - wiec jedynie okazyjnie mozna kupic.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...