mwegrzyn Napisano 11 Października 2009 Napisano 11 Października 2009 Myślę że większość damperów przyjmie masę całkowitą 120 kg bez problemu , trzeba też zdawać sobie sprawę że z dzieckiem nie jeździmy w trudnym terenie , raczej alejki i szutrówki .
Rulez Napisano 11 Października 2009 Napisano 11 Października 2009 Problem jest taki, że fotelik jest wysunięty mocno nad tylne koło, więc bardzo mocno obciąża zawieszenie, dlatego trzeba się liczyć z szybkim zużyciem łożysk wahacza i uszczelek dampera - bez względu na typ fulla. Do rozpatrzenia jest jeszcze Felt, ale lekki nie będzie : http://www.allegro.pl/item760630521_od_mistrza_felt_compulsion_3_21_5_xt_fox_rs_tora.html
mwegrzyn Napisano 11 Października 2009 Napisano 11 Października 2009 Wszystko się zgadza ale spokojna jazda z dzieckiem , mniej obciąży cały system niż ostry zjazd podczas solowej wycieczki. Mam okazję obserwować kolegę który właśnie w tym sezonie musiał kupić fula pod kątem montażu fotelika i spacerki były dosyć często , na razie nie skarżył się na jakieś usterki , rower nowy zakupiony na początku sezonu. Dlaczego proponujesz mu rower Allmountain ? Według mnie klasyczne 100 mm , będzie w sam raz biorąc po uwagę zastosowanie .
Rulez Napisano 11 Października 2009 Napisano 11 Października 2009 Jak wiadomo wiele osób startuje w maratonach na rowerach o skoku 120 mm, i trend ten się zwiększa , dobry przykład - Kellys z nowymi modelami 4-ro zawiasów w grupie "Marathon" http://www.kellys-bicycles.com/index.php?module=catalog&thumb=yes&cPath=1_243_246 - , rower o skoku 120 mm jest poprostu bardziej uniwersalny. 120 mm w niczym nie przeszkadza, a przyjemność z jazdy większa.
Janisław Napisano 11 Października 2009 Napisano 11 Października 2009 Dlaczego proponujesz mu rower Allmountain ? Według mnie klasyczne 100 mm , będzie w sam raz biorąc po uwagę zastosowanie . Moim zdaniem chociażby dlatego: rower ma być bardziej komfortowy niż sportowy A 100mm fulle raczej podlegają pod ten pierwszy typ. No i 100mm to już nie klasyczne, a archaiczne
dan385 Napisano 11 Października 2009 Napisano 11 Października 2009 naprawdę nieźle wygląda ten VIPER NITRO XT/SLX/FOX 2010, cały rower równo na dobrym poziomie, osprzętowo nic nie trzeba wymieniać jak w Giancie. najważniejsze pytanie tylko czy rama wytrzymuje porównanie
Rulez Napisano 11 Października 2009 Napisano 11 Października 2009 Nie wiem czy wytrzymuje porównanie(jak pracuje zawieszenie), trudno znaleźć opinie o tym rowerze. Co do faktycznej ceny, radzę zadzwonić do sklepu - mają tam niezły bałagan.
dan385 Napisano 11 Października 2009 Napisano 11 Października 2009 i tylko Opole choć za taką kasę trzeba się raczej przymierzyc
mwegrzyn Napisano 12 Października 2009 Napisano 12 Października 2009 Moim zdaniem chociażby dlatego: A 100mm fulle raczej podlegają pod ten pierwszy typ. No i 100mm to już nie klasyczne, a archaiczne Ale rowery allmountain nie są projektowane po to aby zwiększyć komfort na leśnej wycieczce , tylko po to aby umożliwić pokonywanie z dużą prędkością na zjeździe bardzo trudnego górskiego terenu. Uważam że aby almountain na płaskim terenie nie był zupełnie kanapowaty to trzeba by podac odpowiednio większe ciśnienie , ale wtedy skok nie wykorzystywany będzie. Rower o skoku 100 mm można ustawić na komfortowo i będzie ok. Ale co kto lubi może zainteresowany woli większy skok .
Janisław Napisano 12 Października 2009 Napisano 12 Października 2009 Kwestia zawieszenia i tłumika. Ja mam doświadczenie ze 100m jednozawiasowcem - Gary Fisher Cake, oraz z moim Ironem - 130mm TPO. I w tym porównaniu to Gary jest bardziej kanapowaty. Druga sprawa, płaskie ukształtowanie nie oznacza wcale że zawieszenie nie ma co robić. Może brak długaśnych kilkukilometrowych zjazdów, ale nieraz zdarzyło mi się wykorzystać w pełni dostępny skok na wyrwach czy korzeniach.
mess Napisano 12 Października 2009 Napisano 12 Października 2009 ilu z czolowych zawodnikow xc/maraton smiga na fullach o skoku 120+ ? bede wdzieczny za przyklady Rulez? Janisław?
Janisław Napisano 12 Października 2009 Napisano 12 Października 2009 A co ma dan385 wspólnego z czołowymi zawodnikami XC/maraton Ma zamiar z nimi konkurować, czy jak??
Woytaky Napisano 12 Października 2009 Napisano 12 Października 2009 A co ma dan385 wspólnego z czołowymi zawodnikami XC/maraton Ma zamiar z nimi konkurować, czy jak?? Ha ha uśmiałem się z tego komentarza - ale może właśnie wybieramy rower dla przyszłego mistrza, sam mając z przodu i z tyłu 100mm (ale jeszcze mistrzem nie jestem z tego powodu tak myślę, że może dlatego że nie wystartowałem jeszcze w żadnych zawodach ?? ) uważam, że jest w zupełności wystarczające na wycieczki krajoznawcze po lasach i tłuczenie po różnych wertepach. Ja osobiście zrobiłem odwrotnie bo miałem wcześniej 120mm z tyłu i 115 z przodu i po przesiadce na 100mm przód/tył jest duuużo lepiej może to kwestia konkretnego modelu roweru i zawieszenia - ale przesiadłem się z wirtuala na czterozawias z Horstem i to raczej ścigacz niż miekką kanapę. Tak więc skoków 100mm bym nie wykluczał dla dan385.
mess Napisano 12 Października 2009 Napisano 12 Października 2009 A co ma dan385 wspólnego z czołowymi zawodnikami XC/maraton Ma zamiar z nimi konkurować, czy jak?? to pytanie nie mialo nic zwiazanego z danem to po pierwsze, zapytalem dlatego ze: Jak wiadomo wiele osób startuje w maratonach na rowerach o skoku 120 mm, i trend ten się zwiększa , dobry przykład - Kellys z nowymi modelami 4-ro zawiasów w grupie "Marathon" http://www.kellys-bicycles.com/index.php?module=catalog&thumb=yes&cPath=1_243_246 - , rower o skoku 120 mm jest poprostu bardziej uniwersalny. 120 mm w niczym nie przeszkadza, a przyjemność z jazdy większa. No i 100mm to już nie klasyczne, a archaiczne czyli rozumiem ze startowac to sobie mozna i to wszystko? jezeli chcemy sie scigac to znacznie lepiej poradzi sobie "archaiczna" 100wka?
Bikorexia Napisano 12 Października 2009 Napisano 12 Października 2009 Temat ma prawie 400 postów i nie rozmawiamy wyłącznie o rowerze dla "dan385". Uważam, że przy obecnych geometriach "ściganckich" ram 100/100 to maximum tego co trzeba. Dla mnie to nawet za dużo ale obserwując zawodowców widać, że 120 i więcej być może wykorzystaliby na trasach do jakich de facto nie są projektowane lekkie, karbonowe konstrukcje FS. Akurat to, że wiele osób startuje na 120mm zupełnie o niczym nie świadczy pod kątem efektywności. Może mają taki kaprys by przejechać "wygodniej" ale o wiele bardziej prawdopodobne, że nie chce im się utrzymywać dwóch rowerów do rekreacji i na wyścigi.
Janisław Napisano 12 Października 2009 Napisano 12 Października 2009 czyli rozumiem ze startowac to sobie mozna i to wszystko? jezeli chcemy sie scigac to znacznie lepiej poradzi sobie "archaiczna" 100wka? Z tą archaicznością może trochę mnie poniosło, fakt. Ale ja patrzę trochę po sobie - 4 lata temu przedni widelec ze skokiem 80mm był dla mnie aż nadto. Teraz full o skoku 140/130 zaczyna być 'na styk' i myślę, że jak pojawią się sprytne rowerki o skoku 150/150 i wadze 12-13 kg to takiego zanabędę. Ściganie inna sprawa - większość cały czas podupca na sztywnych rowerach i im to pasuje. A patrząc na fulle o skoku do 100mm to raczej producenci pozycjonują je właśnie w grupie przeznaczonej do ścigania, przez co i pozycja na nich jest bardziej sportowa niż turystyczna.
dan385 Napisano 12 Października 2009 Napisano 12 Października 2009 Ha ha uśmiałem się z tego komentarza - ale może właśnie wybieramy rower dla przyszłego mistrza, sam mając z przodu i z tyłu 100mm (ale jeszcze mistrzem nie jestem z tego powodu tak myślę, że może dlatego że nie wystartowałem jeszcze w żadnych zawodach ?? ) uważam, że jest w zupełności wystarczające na wycieczki krajoznawcze po lasach i tłuczenie po różnych wertepach. Ja osobiście zrobiłem odwrotnie bo miałem wcześniej 120mm z tyłu i 115 z przodu i po przesiadce na 100mm przód/tył jest duuużo lepiej może to kwestia konkretnego modelu roweru i zawieszenia - ale przesiadłem się z wirtuala na czterozawias z Horstem i to raczej ścigacz niż miekką kanapę. Tak więc skoków 100mm bym nie wykluczał dla dan385. na przyszłego mistrza się już raczej nie nadaję, 33 lata to nie jest chyba dobry moment na rozpoczęcie ostrego ścigania jak dla mnie 100mm a 120mm lub więcej nie jest kwestią zasadniczą, lubię jeździć szybko, po lasach i otaczającym mnie górkach a stary Giant z 80mm niby amortyzatorem Suntoura nie daje rady, po konkretnych górach oprócz typowej rekreacji rodzinnej nie jeżdzę. ogólnie ma być szybko ale bez sportu, w miarę wygodnie i w cenie powiedzmy do 5.500 PLN
manta980 Napisano 12 Października 2009 Napisano 12 Października 2009 Witam!! Osobiscie wole hardtaila przynajmniej sam jezdze na takiego typu rowerze.HT sa bardziej uniwersalne niz full'e
Rulez Napisano 12 Października 2009 Napisano 12 Października 2009 messz czolowych zawodnikow xc/maraton smiga na fullach o skoku 120+ ? bede wdzieczny za przyklady Rulez? Janisław? Jakich czołowych ??? masz kłopoty z percepcją !, zawodnicy amatorzy startują dla przyjemności w maratonach na 120 mm, bo takie rowery dają radę, są bardziej uniwersalne w normalnym nie stricte sportowym użytkowaniu .HT sa bardziej uniwersalne niz full'e
afly Napisano 12 Października 2009 Napisano 12 Października 2009 HT sa bardziej uniwersalne niz full'e Oj, chyba a nawet na pewno "nie".
mess Napisano 12 Października 2009 Napisano 12 Października 2009 Jakich czołowych ??? masz kłopoty z percepcją !, zawodnicy amatorzy startują dla przyjemności w maratonach na 120 mm, bo takie rowery dają radę, są bardziej uniwersalne w normalnym nie stricte sportowym użytkowaniu piszac ze coraz wiecej rowerow sie pojawia w maratonach ze skokiem 120mm sugerujesz w jakis sposob ze te sa lepsze niz dotychczasowe rozwiazania i dlatego jest ich coraz wiecej(dlatego automatycznie szukam potwierdzenia wsrod ludzi najszybszych, i nie mialem na mysli koniecznie profesjonalistow), w maratonach przypominam startuje sie glownie po to by sie sprawdzic/scigac, czy to z innymi czy z samym soba, of koz dla niektorych sukcesem jest samo ukonczenie takiego maratonu (co tez uwazam za walke z samym soba). Przyjemnosc to rowniez pojecie ktore moze oznaczac co innego dla roznych ludzi, dla jednych to wspolzawodnictwo, jazda w grupie, jazda szybka czy tez jazda komfortowa itp itd. 120 mm w niczym nie przeszkadza, a przyjemność z jazdy większa. wiec raz jeszcze, czy aby na pewno? slowa "w niczym" oraz "przyjemnosc" sa dla mnie w tym przypadku niejasne. O ile moge zalozyc ze poprzez przyjemnosc miales na mysli komfort, o tyle "w niczym" wyglada jakbys chcial napisac "w szybkiej jezdzie" jednoczesnie bojac sie powiedziec to glosno. Może jednak jakiś model innego producenta będzie lepszy od tego Gianta, założenie jak pisałem: umiarkowany komfort bez wielkich wyścigów ? Dan pisze ze lubi jezdzic szybko(ale bez wielkich wyscigow) i w miare komfortowo(mam nadzieje ze dobrze zrozumialem "umiarkowany komfort"), teraz zastanawiam sie co mu sprawi wiecej przyjemnosci: komfortowy szybki full(anthem) czy bardzo komfortowy ale niezbyt szybki full(trance). Przepraszam ze tak wnikam, ale sam szykuje sie do kupna roweru, i jestem zdecydowany w 99% na fulla na ktorego mam zamiar wydac troche pieniedzy i scigac sie na nim. Dlatego tez wszelkie opinie sa dla mnie niezwykle wazne i nie pytam o nie szyderczo a tylko i wylacznie w celu rozwiania nekajacych watpliwosci i zdobycia mozliwe najwiekszej ilosci informacji!
manta980 Napisano 12 Października 2009 Napisano 12 Października 2009 Oj, chyba a nawet na pewno "nie". Oczywiste kiedy masz wysokiej klasy full'a w ktorym masz blokady i roznie ustawienie amorów to jest to rower uniwersalny.Ale kiedy chcesz pojechac w trase po asflacie to sztywnosc daje wiele do zyczenia...A moze to miłosc juz poprostu do tego typu rowerów...HT
Janisław Napisano 12 Października 2009 Napisano 12 Października 2009 @mess Tylko że właśnie niekoniecznie rower ze skokiem 120mm będzie mniej efektywny od takiego ze skokiem 100mm, i o tym chyba pisze Rulez że to w niczym nie przeszkadza. Z forum jest właśnie taki problem, że nikt Ci nie napisze jak będziesz się czuł na danym rowerze. Najprostsza rzecz jaką możesz zrobić to wypożyczyć na jeden weekend Anthema, na drugi Trancea i porównać który bardziej spełnia Twoje oczekiwania.
arek_wro Napisano 12 Października 2009 Napisano 12 Października 2009 Choć tak się może kojarzyć, to 120 mm wcale nie oznacza komfortowej, ale mułowatej kanapy i w szybkiej jeździe zupełnie nie przeszkadza. Coraz częściej tzw. ścieżkowce (trail bikes) są postrzegane jako najbardziej uniwersalne spośród fulli, bo bardzo dobrze radzą sobie zarówno na podjazdach jak i na zjazdach. Nie jest to zresztą mój wymysł - jeszcze raz nawiązuję do jednego z artykułów w ostatnim bikeboardzie.
BARTIfrt Napisano 12 Października 2009 Napisano 12 Października 2009 Sam od marca tego roku jezdze na fullu xc, dość ostre. I mysle ze za 5 tysiecy wyrwiesz coś dobrego, na czym bedzie można poszaleć. Full także wybacza wiele błędów jakie popełnia biker, i zawsze jak jezdze z kolegami jestem pierwszy na dole, a jezeli chodzi o podjazdy to niewidze dużej różnicy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.