Skocz do zawartości

[Rower] Full czy hardtail

drhambone

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Akurat ostatnio przewineło sie kilka ciekawych tematów o fullach,co spowodowało że tak po cichu zacząłem myślec o zakupie takiego bardziej terenowego(niż mój crossik)roweru.Mam pytanie do bardziej doświadczonych w tym temacie osób.Parokrotnie spotkałem się z okresleniem typu fulla jako virtual.Z tego co się chyba zorientowałem jest to jakaś odmiana czterozawiasowca. Czym różni sie standardowy czterozawiasowiec od virtuala i który typ bardziej polecacie? Czy jest to zwiazane z typem jazdy np. do zawodów czy tylko do bardziej komfortowej jazdy? Od razu napiszę ,że w moim przypadku chodzi o tę drugą sytuację.

Napisano

Jakichś wielkich różnic między 4-ro zawiasem z HorstLink a Virtualem nie ma , może tyko w 4-ro zawiasie nie występuje cofanie korb,w dopracowanych Virtualach wyst. minimalne, Virtual lepiej przeciwdziała bujaniu.Generalnie obydwa zawieszenia są chyba najlepszymi z istniejących , w rozsądnej cenie.

Do zawodów typowe są małe skoki zawieszenia, dampery z blokadą i geometria zbliżona do sztywniaków j jeden samousztywniacz - Spec.

Typowe ściganty :

http://www.bikekatalog.pl/2009/rowery/2256/Scott.Spark.RC/

http://www.rowerymerida.com.pl/rowery2.php...r=73&id=487

http://www.specialized.com/us/en/bc/SBCBkM...Epic&eid=99

http://www.decathlon.com.pl/PL/rockrider-9-xc-34976930/

Napisano

Jeśli tylko nie jest się zatwardziałym ścigaczem, to odpowiedź jest jedna i brzmi FULL. Kto wsiądzie na fulika już nie ma ochoty degustować nawet lajtowego terenu na hardtailu. Trawiłem ten temat kilka miesięcy 2008 roku: analiza zawieszeń, typów, damperów i setki (sprzecznych) opinii, decyzja Spec lub Giant z maestrem, padło na tego ostatniego - jazda ... o czym tu mówić, trzeba spróbować i rozsmakować się, potem już nie ma odwrotu ;)

• 4 tygodnie później...
Napisano

Miałem wybór: Zaskar Elite 2009 ( szalenie podobała mi się rama ) czy też Elite ale już Canaan Mongoose 2007. Wybrałem oczywiście fulla, ale dylemat miałem 11,8 kg vs 12,6 :( Teraz cieszę sie jak głupi pomykajac przez las, a mijane grupki posiadaczy hardtaili patrzą jak na ufo jakim cudem można tak szybko jechać po wybojach. Polne drogi ze śladami po koparkach to w tej chwili normalna płaska powierzchnia. Moze i są jakieś straty energii ale ten rower naprawde mało się buja ( szczególnie przy załączonej platformie ) a i suport się nie cofa i w ogóle. Full niestety musi być droższy bo ze słabymi komponentami to szkoda zabawy - można się tylko zniechęcić.

Napisano
full niestety musi być droższy bo ze słabymi komponentami to szkoda zabawy - można się tylko zniechęcić.

Coo?

Ten Twój mongoose ma lepszy osprzęt od tego gt, w tej samej cenie.

mongoose jest okej, ale skok o połowę za mały jak dla mnie..

Miał ktos przyjemność z fullem na 29'? strasznie podobają mi się takie rowery..

Napisano

Rulez tak dla sprostowania - nikt przy zdrowych zmysłach nie ściga się na damperze z blokadą - zawieszenie idzie w diabły a damper jeszcze szybciej. Dampery z lockoutem w rowerach XC pojawiają się tylko dlatego, że producenci obcinają koszty nie wstawiając na własny koszt damperów z platformą Fox RP23 / S-type SPV /Swivger X3 - co i tak musi uczynić użytkownik chcący się na takim rowerze ścigać.

Napisano

Na prostym równym odcinku nic nie idzie w diabły, efektywność wzrasta, ponadto teamy stać na częstą wymianę ram - to tak dla wyjaśnienia ;)

I żadnych platform w prawdziwych ścigantach się nie stosuje, w ścigancie nikt nie tnie kosztów, bo to rower do wygrywania :)

Napisano

W miarę postępu w dziedzinie pełnej amortyzacji (skuteczniejsze dampery, lepiej przemyślane i przede wszystkim lżejsze ramy) wybór powoli się upraszcza na korzyść fulla. Wcale nie jest jednak taki oczywisty.

98% dokona optymalnego wyboru stawiając na HT tylko wtedy jeśli:

- liczą się dla nich każde sekundy na umiarkowanej technicznie trasie, ergo - ściaga się. Zależy priorytetowo na wadze,efektywności (zależy od terenu i umiejętności) oraz odopwiednich KĄTACH. Maja tym samym idealne proporcje składu ciała i formę

- dysponują świetną techniką jazdy w stosunku do warunków

- nie chcą dodatkowego elementu do serwisowania (może w przyszłości dampera w pełni powietrzne pomogą serwis ograniczyć)

- rower, oprócz jazdy w terenie, w dużym stopniu, służy im do jazdy po mieście, dojazdów itd.

- nie chcą kusić złodzieji (przy pewnej cenie argument traci na znaczeniu)

- mogą przeznaczyć niewielką kwotę na rower, np. 3-4tys lub mniej

98% dokona optymalnego wyboru stawiając na FS tylko wtedy jeśli:

- nie ścigają się lub też nie "depczą po piętach" czołówce na stosunkowo łatwych trasach (płaskie maratony itd.) , mają tym samym i tak pole do rozwoju własnego (full TEJ SAMEJ klasy)nawet w takich, "łatwych" warunkach powinien być tylko symbolicznie wolniejszy.

- ścigają się w "wieloetapówkach" i/lub trudnych, górskich maratonach.

- rower choć w części służy do rekreacji a nie chcą/nie stać ich na drugi - uniwersalność.

- mogą wydać znaczne pieniądze, również na serwis, liczą się z defektami i np. mają zapas (kto odsyłał kilka razy damper na gwarancje ten wie o czym mówię)

- chcą maksymalnie oszczędzić kręgosłup i tzw. nadszarpnięte zdrowie (choć i tak nic nie zastąpi pracy nad postawą)

Natomiast granica finansowa od której warto nabyć FS jest płynna: Im większe zacięcie do wyników na płaskim i przede wszystkim doskonalsza technika tym większą kwotę warto wyłożyć w (lżejszy i sprawniejszy)HT i tym samym więcej będzie kosztował pierwszy "optymalny" FULL na drabince cenowej :>

Sytuacja odrobinę się rozmywa na końcach tej krzywej : nie jest prawdą, że za dowolnie dużą cenę nie warto z definicji jeździć na HT tak jak nie jest prawdą, że ekstremalnie słabemu rowerzyście pomoże choćby najtańszy full (vide: market"). Mam nadzieję, że to podsumuje trochę dywagacje jak w temacie i trochę uprości wybór nie zdecydowanym.

Napisano

Za######isty ten turner..

Wydaje mi się, że te 120mm może dawać uczucie ~160 na 26'

Ale w życiu nie jechałem na fullu 29' więc się nie znam.

tylko bałbym się tego wahacza.. wygląda jakby miał się złamać od razu..

• Mod Team
Napisano
Właśnie chyba zacznę się czaić na Turnerka:

http://www.turnerbikes.com/09sultan.html

Choć przydałoby mu się z 20-30mm skoku więcej...

Ktoś chętny na mało śmiganego Iron Horse'a ;)

Klaniam,

No i tu jest wlasnie pies zakopany... Niner zrobil fula o skoku tylnego kola 140mm WFO ---> http://www.ninerbikes.com/fly.aspx?layout=bikes&taxid=93

I co z tego jak nie ma jeszcze wyboru amorow pod duze kola 140-160mm. Jakies tam proby Marcoka, cos z WB i... Amba...

Dlatego daje sobie kolejne 5 lat na wstrzymanie. Wyrobi sie ten rynek, przybedzie komponentow to wtedy sie pomysli :)

A Twojego Ihahaja Janislaw to bym wzial... Tylko rozmiary nie te (sztycy i ramy...) :/

OSTRO!

I.

Napisano

Bikorexia - tu prawie to samo ale w wersji obrazkowej ;).

I twoje stwierdzenie bym trochę odwrócił - jest prawdą, że poniżej pewnej ceny nie warto z definicji kupować fula.

algorytm.gif

Gość R3surrection
Napisano

HT na dzień dzisiajszy są do XC, w MTB już raczej nawet na maratonach HT dostają łomot, ale co racja to racja zamiast taniego fulla lepiej dobrego HT bo można się zrazić. Full to minimum 4tyś zł i to na allegro raczej ;) Jak wziąłem na jazdę testowego speca za 6800(mogłem go kupić w sklepie jako lekką używkę za 3800) to powiedziałem stanowsze nie rowerowu o skoku 100/100 i masie 15kg. Teraz mam Ciężką ramę a calość i tak waży 12.8 i można sporo zejść ;P

Napisano
Klaniam,

No i tu jest wlasnie pies zakopany... Niner zrobil fula o skoku tylnego kola 140mm WFO ---> http://www.ninerbikes.com/fly.aspx?layout=bikes&taxid=93

I co z tego jak nie ma jeszcze wyboru amorow pod duze kola 140-160mm. Jakies tam proby Marcoka, cos z WB i... Amba...

Dlatego daje sobie kolejne 5 lat na wstrzymanie. Wyrobi sie ten rynek, przybedzie komponentow to wtedy sie pomysli :)

A Twojego Ihahaja Janislaw to bym wzial... Tylko rozmiary nie te (sztycy i ramy...) :/

OSTRO!

I.

Jakiegoś ciśnienia na sprzedaż nie mam, bo na koniku jeździ się całkiem przyjemnie i dlatego myślę o pozostaniu przy zawiasie DW-Link. Ten sezon na pewno prześmigam do końca na tym co jest ;)

Ale też wszystko wskazuje na to, że w przyszłym roku osobiście odwiedzę US & A, więc grzechem byłoby wrócić z pustymi ręcami.

Z tymi amorami to racja. O ile jeszcze z tyłu myślę że 120mm by mnie stykło - teraz mam raptem 7mm więcej i jeszcze zostaje zapas - tak z przodu widziałbym już jakąś lekką, zwinną 140-tkę :)

Full to minimum 4tyś zł i to na allegro raczej :) Jak wziąłem na jazdę testowego speca za 6800(mogłem go kupić w sklepie jako lekką używkę za 3800) to powiedziałem stanowsze nie rowerowu o skoku 100/100 i masie 15kg. Teraz mam Ciężką ramę a calość i tak waży 12.8 i można sporo zejść ;P

No patrz, a ja zapłaciłem za nówkę w sklepie niewiele ponad 3k5 pln za wirtuala ze skokiem 130/127mm i wadze 13kg.

Po zmianie samych opon i dętek (jakieś 250 zł) jest już pół kilo mniej.

Więc tylko kwestia wyszukania odpowiedniego sprzętu.

Napisano
Coo?

Ten Twój mongoose ma lepszy osprzęt od tego gt, w tej samej cenie.

mongoose jest okej, ale skok o połowę za mały jak dla mnie..

Zobacz sam: http://old.bikecentrum.cz/gt_detail.php?id...amp;nodeId=9190 ( slx, tora sl, juicy 3 ) vs http://old.bikecentrum.cz/mgs-detail.php?i...6&year=2007 ( xt, recon 351, juicy 5 - niestety Polska to kraj do którego ten model nie przyjeżdza na dwóch foxach :( ) . Cena ok 3,5 i mongoł wygrał w przedbiegach. Zastanawiałem się nad teocali ale tu mnie własnie ten skok jakoś nie podpasował. Po prostu nie wykorzystał bym nawet jego połowy - ale rower niczego sobie.

Napisano
HT na dzień dzisiajszy są do XC, w MTB już raczej nawet na maratonach HT dostają łomot, ale co racja to racja zamiast taniego fulla lepiej dobrego HT bo można się zrazić. Full to minimum 4tyś zł i to na allegro raczej :( Jak wziąłem na jazdę testowego speca za 6800(mogłem go kupić w sklepie jako lekką używkę za 3800) to powiedziałem stanowsze nie rowerowu o skoku 100/100 i masie 15kg. Teraz mam Ciężką ramę a calość i tak waży 12.8 i można sporo zejść ;P

hmm, a ja wlaśnie kupulem potestowego Seca i jakoś moj waży 12,8 kg właśnie.!?! ( z spd ) a nawet jak by wazyl i 15 to i tak bym nie zrezygnowal z tego rowerku , wcześniej mialem HT , a róznica jest KOLOSALNA , oczywiście na kożyśc fulla. zgadza sie , zawieszenie musisz ustawic pod siebie , a jak to zrobisz nooo to jest już bajka :) pzdr

• 2 tygodnie później...
Napisano

Nie chciałem się wcześniej wypowiadać w tym temacie,jako że fulla mam od krótkiego czasu i jeszcze niewiele km na nim przejechałem.Ale po wczorajszej ,całodziennej wyprawie po Kampinosie mogę powiedzieć-tylko full.Komfort rewelacyjny,po dłuższej trasie nic nie boli.Ani tyłek,ani plecy.Podjeżdża i zjeżdża mi się świetnie,nie patrzę w końcu cały czas jak tu ominąć rózne korzenie i nierówności.Jedziesz przed siebie, a jak sie trafi coś wystającego, to po prostu po tym przejeżdżam. Oczywiście Kampinos to nie góry,ale wiedząc że będę w 90% jeździł w takim terenie dobrałem rower o nie jakimś wielkim skoku amortyzatorów.Na góry pewnie by było to trochę za mało,ale tym bardziej przy cięższych zastosowaniach jedynym słusznym wyborem wydaje się być full.

Ja w każdym razie jestem cały happy po zmianie rowerku.Czego i wszystkim niezdecydowanym życzę.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Tak trochę dla odswieżenia tego ciekawego tematu,który bardzo pomógł mi w wyborze roweru- mały newsik.Maja Włoszczowska w przyszłym roku ,przesiada się na rower z pełnym zawiedzeniem i na takim sprzęcie będzie startować na mistrzostwach świata w Kanadzie.Ciekawe jakiej firmy rower wybierze? Czy to będzie Scott Scale?

Gość R3surrection
Napisano

bezsensowna gadka. Zależy od terenu. Nawet najlżejszy full jest +-700gram cięższy od najlżejszych HT.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...