Skocz do zawartości

[hydrauliki]Shimano Vs Magura Vs Hayes Vs Avid

Qazimodo-Miś

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Chciałbym zapytać Was co myślicie o tych firmach. Jestem właśnie przed wyborem i nasłuchałem się tyle opini że ciężko podjąć mi decyzję.

Chcę kupić hydrauliczne hamulce. Ważę 95kg startuję w XC. A kasa jaka dysponuję to 1100zł. W tym musi być kompletny hamulec z manetkę, tarczą, itd.

Ponoć części do Avid-ów są najtańsze, a Hayesy najmniej awaryjne i kłopotliwe. Za shimano troszkę się przepłaca ale mają najbardziej dostępne serwisy i części. A magura to król ale mało dostępny.

Chciałbym to skonfrontować z Waszą wiedzą, bo wg mnie wcale tak nie jest - choć wiele osób to powtarza.

Jeśli macie konkretne doswiadczenia albo wiedze chciałbym Abyście coś polecili w tej cenie.

Pozdrawiam!

Qazimodo

zapomniałem o TEKTRO ;)

Inaczej :mellow:

Shimano- tanie jak barszcz i bardzo dobre, Hayesy raczej słabsze i droższe od Shimano, Magura droga i drogie częsci zamienne, Avid hmm droższy i czasem lepszy :) (np. Saint/XT jest lepszy i tańszy od Avida Juicy five). Za 1100 kupiłbym albo Formula ORO XTR, XTR, Juicy Seven- dokładnie w takiej kolejnośc. Jest jeszcze nowy XT- "podobno" dobry- popytaj może ktoś ma...

totalne bzdety ci ktos sprzedal. :mellow:

shimano jest zdecydowanie najtansze - bez wzgledu na model. za pare deore zaplacisz ok 500 zł za pare xtr 1000. to bezproblemowe i bezawaryjne hamulce - tylko ich sile hamowania ludzie oceniaja bardzo roznie. choc z tego co sam przetestowalem i z opinii innych wynika ze shimanowskie hample nie są w czolówce jesli chodzi o sile hamowania.

hayesy maja wlasnie opinie awaryjnych - gdzies od rocznika 2005 o ile pamietam to ze wzgledu na zwiekszenie produkcji. masówka szkodzi produktom - stara i sprawdzona prawda. w wielu testach prasowych i z praktycznych komentarzy uzytkownikow wynika ze hamulec ma prosty serwis, dosyc czesto awaryjna klamke i przecietna sile hamowania nawet przy duzych tarczach. wysoko oceniana jest za to modulacja. podoba mi sie ergonomia i ksztalt dzwigni hamulcowej ktora moim zdaniem zdecydowanie lepiej lezy w palcach. maja tendencje do dzwonienia tarczą o klocki.

magura - polecana i dobra, nawet bardzo dobra poza modelem julie - sam go mialem i byl bardzo kiepski. luise i marty maja opinie swietnych hamulcow. czesci zamienne do magury? klocki chyba nie sa az tak duzo drozsze niz innych firm. fakt - oryginalne tarcze są koszmarnie drogie (przynajmniej byly). magura tak jak i shimano chodzi na oleju mineralnym - hayes na dot'cie - ktory jest duzo tanszy w zakupie. za cene jednej magury mozna kupic pare shimano na przyklad :)

avid bardzo dobrze pracuje i ma ergonomiczna klamke. potrzebuje ogolnie dostepnego dot'a jako plynu hamulcowego. fachowe odpowietrzanie juicy zgodnie z zaleceniem producenta wydaje sie byc troche pogmatwane w stosunku do np shimano. dobra sila hamowania i modulacja. dzwignia hamulca pracuje troche inaczej niz dzwignie pozostalych hamulcow.

w cenie 1100 zł kupisz praktycznie kazdy z tych hamulcow: wszystkie modele shimano i hayesa, z avidow five i seven (tu troche chyba trzebaby bylo doplacic). z magury - na pewno luise i byc moze marte - w cenach allegro.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...