Qazimodo-Miś Napisano 7 Września 2007 Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Cześć! Chciałbym zapytać Was co myślicie o tych firmach. Jestem właśnie przed wyborem i nasłuchałem się tyle opini że ciężko podjąć mi decyzję. Chcę kupić hydrauliczne hamulce. Ważę 95kg startuję w XC. A kasa jaka dysponuję to 1100zł. W tym musi być kompletny hamulec z manetkę, tarczą, itd. Ponoć części do Avid-ów są najtańsze, a Hayesy najmniej awaryjne i kłopotliwe. Za shimano troszkę się przepłaca ale mają najbardziej dostępne serwisy i części. A magura to król ale mało dostępny. Chciałbym to skonfrontować z Waszą wiedzą, bo wg mnie wcale tak nie jest - choć wiele osób to powtarza. Jeśli macie konkretne doswiadczenia albo wiedze chciałbym Abyście coś polecili w tej cenie. Pozdrawiam! Qazimodo zapomniałem o TEKTRO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
newbee Napisano 13 Września 2007 Udostępnij Napisano 13 Września 2007 Inaczej Shimano- tanie jak barszcz i bardzo dobre, Hayesy raczej słabsze i droższe od Shimano, Magura droga i drogie częsci zamienne, Avid hmm droższy i czasem lepszy (np. Saint/XT jest lepszy i tańszy od Avida Juicy five). Za 1100 kupiłbym albo Formula ORO XTR, XTR, Juicy Seven- dokładnie w takiej kolejnośc. Jest jeszcze nowy XT- "podobno" dobry- popytaj może ktoś ma... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 14 Września 2007 Udostępnij Napisano 14 Września 2007 totalne bzdety ci ktos sprzedal. shimano jest zdecydowanie najtansze - bez wzgledu na model. za pare deore zaplacisz ok 500 zł za pare xtr 1000. to bezproblemowe i bezawaryjne hamulce - tylko ich sile hamowania ludzie oceniaja bardzo roznie. choc z tego co sam przetestowalem i z opinii innych wynika ze shimanowskie hample nie są w czolówce jesli chodzi o sile hamowania. hayesy maja wlasnie opinie awaryjnych - gdzies od rocznika 2005 o ile pamietam to ze wzgledu na zwiekszenie produkcji. masówka szkodzi produktom - stara i sprawdzona prawda. w wielu testach prasowych i z praktycznych komentarzy uzytkownikow wynika ze hamulec ma prosty serwis, dosyc czesto awaryjna klamke i przecietna sile hamowania nawet przy duzych tarczach. wysoko oceniana jest za to modulacja. podoba mi sie ergonomia i ksztalt dzwigni hamulcowej ktora moim zdaniem zdecydowanie lepiej lezy w palcach. maja tendencje do dzwonienia tarczą o klocki. magura - polecana i dobra, nawet bardzo dobra poza modelem julie - sam go mialem i byl bardzo kiepski. luise i marty maja opinie swietnych hamulcow. czesci zamienne do magury? klocki chyba nie sa az tak duzo drozsze niz innych firm. fakt - oryginalne tarcze są koszmarnie drogie (przynajmniej byly). magura tak jak i shimano chodzi na oleju mineralnym - hayes na dot'cie - ktory jest duzo tanszy w zakupie. za cene jednej magury mozna kupic pare shimano na przyklad avid bardzo dobrze pracuje i ma ergonomiczna klamke. potrzebuje ogolnie dostepnego dot'a jako plynu hamulcowego. fachowe odpowietrzanie juicy zgodnie z zaleceniem producenta wydaje sie byc troche pogmatwane w stosunku do np shimano. dobra sila hamowania i modulacja. dzwignia hamulca pracuje troche inaczej niz dzwignie pozostalych hamulcow. w cenie 1100 zł kupisz praktycznie kazdy z tych hamulcow: wszystkie modele shimano i hayesa, z avidow five i seven (tu troche chyba trzebaby bylo doplacic). z magury - na pewno luise i byc moze marte - w cenach allegro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adshaker Napisano 15 Września 2007 Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Ja uzywam od 2 lat XTR Dual Control z tarczami 160mm i jak dla mnie siła hamowania i modulacja sa the best, w zupełności wystarczające. Szczerze mogę polecic ten model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.