DawidRoyal Napisano 6 Września 2007 Napisano 6 Września 2007 Witam. Czy wielkość skoku amortyzatora przedniego ma wpływ na geometrie roweru. Czy główka sterowa ramy na amortyzatorze o skoku 63 mm będzie niżej niż na amortyzatorze o skoku 75mm? Dzięki za odpowiedzi.
Niedzwiedz1 Napisano 6 Września 2007 Napisano 6 Września 2007 Ważna jest długość amora (od góry korony do osi koła) na którą wpływa skok amora, ale może się zdarzyć, że dwa amortyzatory o różnym skoku (ale bez przesady) mają taką samą wysokość i geo się nie zmieni.
majster Napisano 7 Września 2007 Napisano 7 Września 2007 są pewne różnice, ale np. wszystkie amortyzatory (do koła 26") przy pełnej kompresji mają prawie tą samą wysokość. więc na każdy 1cm skoku przypada mniej więcej tyle samo więcej wysokości amorka. ale żeby wiedzieć dokładnie musisz zmierzyć oba. co do twojego pytania: na 99,9% tak(chyba że któryś jest zupełnie niestandardowy).
evo Napisano 7 Września 2007 Napisano 7 Września 2007 Ważna jest długość amora (od góry korony do osi koła) na którą wpływa skok amora Ale rozumiana chyba jako golenie dolne + skok? Jeżeli chcemy, by głowka ramy była tak samo wysoko, to chyba przy skoku 63 mm golenie dolne muszą być dłuższe .... Więc ważne jest chyba to i to.
PoleK Napisano 12 Września 2007 Napisano 12 Września 2007 evo- odleglosc od osi do korony to cala dlugosc amora bez rury sterowej... wiec i skoku a w takim wypadku nie kumam o czym mowisz;|
majster Napisano 12 Września 2007 Napisano 12 Września 2007 golenie dolne mają zawsze tą samą długość ew. przy większym skoku wydłuża się je od osi w dół.
evo Napisano 12 Września 2007 Napisano 12 Września 2007 golenie dolne mają zawsze tą samą długość - czyli mniejszy skok, to na bank inna geometria. ps. PoleK, chyba tam nawiasu nie zauważyłem, bo przecież to samo napisałem
heavy_puchatek Napisano 12 Września 2007 Napisano 12 Września 2007 Ja tu widzę tylko jedną nieścisłość mogącą budzić jakieś wątpliwości - golenie dolne lub górne mogą być tej samej długości przy różnym skoku i różnej wysokości amora. Czasem górne są dłuższe (choćby sid) a czasem "normalnej" długości (na przykład taka reba) a prawie nigdy górne nie mają tyle co skok bo wystają trochę więcej
majster Napisano 12 Września 2007 Napisano 12 Września 2007 podsumowując odpowiedź na pytanie zadane w temacie brzmi: prawdopodobnie tak. warto dodać, że są stery które mogą podwyższyć główkę o jakieś 1,5cm, ale nie wiem czy w polsce można takie dostać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.