Tooreck Napisano 5 Września 2007 Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Witam, dzisiaj korzystając z pogody niezbyt sprzyjającej rowerowaniu postanowiłem przeserwisować trochę rower. Zajrzałem między innymi do hamulców (z przodu i z tyłu mam BB5) celem sprawdzenia stopnia zużycia klocków. No i po wyjęciu klocków z zacisków okazało się że z przodu mam zupełnie inne klocki niż z tyłu. Może zapodam zdjęcia żeby było wiadomo o co chodzi: klocki z przedniego zacisku: klocki z tylnego zacisku: Jak widać zasadnicza różnica polega na innym ukształtowaniu okładziny ciernej na obu klockach (no i na kolorze blaszki...) Klocki w obydwu zaciskach sa raczej na pewno oryginalne (przynajmniej ja ich nie wymieniałem), zaciski kupione u dwóch sprzedawców na allegro w odstępie może 2 tygodni... na jednym jest napis "avid" na drugim jest literka "A" poszperałem na allegro no i okazało się że klocki avida są czerwone i ich okładzina wygląda tak jak na moich klockach z tyłu. Forumowicz @lek znalazł klocki do bb5 z warstwa cierna ukształtowaną jak u mnie z przodu tylko że są to klocki nieoryginalne... Teraz pytanie: czy to jest normalne ? czy zaciski avida mają inne klocki na tył a inne na przód ? no i jak mam teraz założyc te z przodu (bo w tym zamieszaniu zapomniałem jak były włożone...) węższą częscią okładziny do przodu czy do tyłu ? PS. wydaje mi się że te czerwone klocki (z tyłu) nieco lepiej hamują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żaba Napisano 6 Września 2007 Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Smigam na tym samym zestawie. Swoje hample kupilem w zestawie w jednym sklepie , tego samego dnia i ... kolory blaszek mam rozne nawet w przednim zacisku tzn jeden klocek czerwony a drugi blizej nie okreslony brazowy / kupiasty. Co do polozenia to szerokie strony okladek zgodnie z kierunkiem obrotu (skirowane do przodu). Tyle moge napisac tylko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.