Skocz do zawartości

[korba] Shimano FC-M344 - co to za model?

Arkadius88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pytanie może dziwne ale chciałbym się dowiedzieć jakiemu modelowi (acera, alivio itd) odpowiada mniej więcej korba Shimano FC-M344 (montowana seryjnie w GF Wahoo). Mam wrażenie że korba się dosyć mocno wygina, przerzutka przednia ustawiona idealnie a jednak momentami lancuch ociera na 3x8. Najprawdopodobniej będę ją wymieniał tylko na co? Wymagania nieduże - sztywna, tania i nie za ciężka. Może jakaś Alivio np. TAKA

Pozdrawiam

Arek

• Mod Team

Alivio też jest mało sztywne. Nie oczekuj wielkich rewelacji od korby za taką kwotę cenową. Ludzie wydają 300 i więcej złotych na ten sprzęt i też są niezadowoleni ze sztywności. Zostaw tą korbę aż ci się zużyje. W tym czasie do zbieraj jeszcze trochę pieniędzy i kup model wyższy.

to jest coś z okolic Acera ;) W 2003 w Marlinie miałem M340 i to była Acera. Gięła się strasznie :D Po wypadku w 2004 kupiłem znów Marlina, tym razem z Alivio :) też się gieła i do tego złapała po 5k km luz nie do zredukowania [chyba, że rozklepaniem]

teraz smigam na kombinowanej korbie acera/alivio i gnie się nieziemsko :D

Zbieram na LX i mam nadzieje, że problem zniknie B) chyba, że dziwnym trafem XT potanieje :D to już w ogóle będzie wypas :P

Chyba niektórzy przesadzają tekstami apropo braku sztywności.

Używam korby Alivio od roku i niezauważyłem co by miała ona jakiś problem ze sztywnością a waże 95 kg.

Co prawda zamierzam zmieniać w przyszłym sezonie korbe ale nie dlatego ze jest ona jakaś badziewiasta.

Wg mnie najlepszy stosunek jakości do ceny to właśnie LX. Ogólnie to chyba zależy kto jakim dysponuje budżetem - wiadomo.

Alivio i Deore - średnia jakość, średnie ceny, może komuś takie pasują - (jakość korby na minus - cena na plus)

XT i XTR, drogie/b.drogie i dobre. Różne są zdania, więc się nie wypowiadam - (cena korby na minus - jakość na plus)

Średnio wychodzi właśnie LX - cena na plus i jakość na plus. Sam ją mam i na razie jestem bardzo zadowolony. Sztywność super. Przy moich 90km nawet nie mruknie :) .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...