Arkadius88 Napisano 5 Września 2007 Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Witam Pytanie może dziwne ale chciałbym się dowiedzieć jakiemu modelowi (acera, alivio itd) odpowiada mniej więcej korba Shimano FC-M344 (montowana seryjnie w GF Wahoo). Mam wrażenie że korba się dosyć mocno wygina, przerzutka przednia ustawiona idealnie a jednak momentami lancuch ociera na 3x8. Najprawdopodobniej będę ją wymieniał tylko na co? Wymagania nieduże - sztywna, tania i nie za ciężka. Może jakaś Alivio np. TAKA Pozdrawiam Arek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 5 Września 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Alivio też jest mało sztywne. Nie oczekuj wielkich rewelacji od korby za taką kwotę cenową. Ludzie wydają 300 i więcej złotych na ten sprzęt i też są niezadowoleni ze sztywności. Zostaw tą korbę aż ci się zużyje. W tym czasie do zbieraj jeszcze trochę pieniędzy i kup model wyższy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadius88 Napisano 5 Września 2007 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2007 I tak będę jeździł na niej tak długo aż ją zajadę Skoro Alivio to żadna rewelacja to będę zbierał na LX'a A tak przy okazji powie mi ktoś co to za model ten FC-M344? Cos orientacyjnie na poziomie Altusa, Acery??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PsychoticArchitect Napisano 5 Września 2007 Udostępnij Napisano 5 Września 2007 to jest coś z okolic Acera W 2003 w Marlinie miałem M340 i to była Acera. Gięła się strasznie Po wypadku w 2004 kupiłem znów Marlina, tym razem z Alivio też się gieła i do tego złapała po 5k km luz nie do zredukowania [chyba, że rozklepaniem] teraz smigam na kombinowanej korbie acera/alivio i gnie się nieziemsko Zbieram na LX i mam nadzieje, że problem zniknie chyba, że dziwnym trafem XT potanieje to już w ogóle będzie wypas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frondziak Napisano 5 Września 2007 Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Chyba niektórzy przesadzają tekstami apropo braku sztywności. Używam korby Alivio od roku i niezauważyłem co by miała ona jakiś problem ze sztywnością a waże 95 kg. Co prawda zamierzam zmieniać w przyszłym sezonie korbe ale nie dlatego ze jest ona jakaś badziewiasta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 5 Września 2007 Udostępnij Napisano 5 Września 2007 FC-M344 to acera. generalnie zakres fc-m341do348 to acera, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadius88 Napisano 5 Września 2007 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Dzieki za odpowiedzi. A tak na przyszłość jaka korba ma najlepszy stosunek cena/jakość? Najprawdopodobniej jak obecna korba padnie to zdecyduję się na Lx lub Hone. Co sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kathar Napisano 5 Września 2007 Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Wg mnie najlepszy stosunek jakości do ceny to właśnie LX. Ogólnie to chyba zależy kto jakim dysponuje budżetem - wiadomo. Alivio i Deore - średnia jakość, średnie ceny, może komuś takie pasują - (jakość korby na minus - cena na plus) XT i XTR, drogie/b.drogie i dobre. Różne są zdania, więc się nie wypowiadam - (cena korby na minus - jakość na plus) Średnio wychodzi właśnie LX - cena na plus i jakość na plus. Sam ją mam i na razie jestem bardzo zadowolony. Sztywność super. Przy moich 90km nawet nie mruknie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PsychoticArchitect Napisano 5 Września 2007 Udostępnij Napisano 5 Września 2007 km czy kg ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kathar Napisano 5 Września 2007 Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Ogólnie miało być kg :blink: , ale przy 90km też pracuje tak jak powinna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadius88 Napisano 6 Września 2007 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2007 OK dzięki wielkie, temat można zamknąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 6 Września 2007 Udostępnij Napisano 6 Września 2007 mowisz-masz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.