Maciek764 Napisano 3 Września 2007 Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Zastanawiam się dlaczego w np. moim małym BMXie (wyrosłem ) nie musze kręcić pedałami cały czas a charakterystycznego cykania sprzęgła nie ma. W jaki sposób jest to rozwiązane? ZAPOMNIAŁEM O KLAMERKACH a nazwy tematu edytować się nie da jak na złość... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krawiec91 Napisano 3 Września 2007 Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Zalezy to od budowy sprzegła i od ilosc i gestości smaru ktory jest w srodku bębenka ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek764 Napisano 3 Września 2007 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2007 No ale słyszałem gdzieś tu ostatnio że jak jest za dużo gęstego smaru to mechanizm może się "zapchać" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QWEY564 Napisano 3 Września 2007 Udostępnij Napisano 3 Września 2007 ja w MTB mam prawie całkowicie "bezgłośne cykanie"... wcale nie musi być tak strasznie dużo smaru żeby nie cykało... średniej klasy obecnie dostępne wolnobiegi są dosyć ciche i nie "cykają w charakterystyczny sposób"... ofc muszą być odpowiednio nasmarowane(ale to chyba nie ilość smaru jest głównym powdem tłumienia cykania) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek764 Napisano 3 Września 2007 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Hmm coś w tym jest ostatnio mi facet założył na próbę... nie cykał ale chrupał... może to z powodu łańcucha. Co do wolnobiegów to obecnie wydziałem tylko Shimano, Shimano Mega Range i takie złote na allegro i no-name... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 4 Września 2007 Udostępnij Napisano 4 Września 2007 cykanie zalezy najbardziej od ilosci zapadek a przede wszystkim od sily napinania ich przez sprezynę. jesli sprezyna jest mocna to cykanie jest donosniejsze. jesli sprezyna napina zapadki slabo to w momencie gdy dla wyciszenia mechanizmu posmarujesz go smarem moze dojsc do przyklejania sie zapadek do gniazd w ktorych są osadzone. skutek moze byc taki ze bedzie ci sie otwierac czesc zapadek a wtedy ta ktora otwiera sie z opoznieniem robi to z malo przyjemnym trzaskiem (takim jak przy pękaniu metalu). mniej otwatych zapadek oznacza tez wieksze mechaniczne obciazenie tych ktore zazebiaja - jesli normalnie w piascie są trzy a powiedzmy otworza sie tylko dwie to przelicz sobie o ile wzrasta obciazenie. drugim skutkiem ubocznym przy slabej sprezynie moze byc zupelne przyklejenie sie wszystkich zapadek i wtedy donikąd nie pojedziesz bo mechanizm bedzie "przepuszczal". na trasie malo wskazane. sa tez bezglosne piasty shimano z mechanizmem silent clutch, byl takowy w grupie alivio i kiedys w deore lx. nie wiem czy takie w grupach mtb są nadal. piasta rzeczywiscie jest zupelnie bezglosna ale podobno jest ciezsza. gdyby to rozwiazanie bylo lepsze od tradycyjnego to pewnie byloby czesciej stosowane i jako alternatywne w piastach z poszczegolnych grup. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cybuch Napisano 4 Września 2007 Udostępnij Napisano 4 Września 2007 a mój singiel raz cyka a raz nie cyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Insane. Napisano 4 Września 2007 Udostępnij Napisano 4 Września 2007 A jeśli nie cykało, a zaczęło po jakimś czasie ? Ktoś mi powiedział, że "napęd się dotarł - to tak samo jak z hamulcami". I teraz nie wiem, czy wierzyć, czy iść na przegląd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek764 Napisano 4 Września 2007 Autor Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Jak ci przeszkadza to to możesz iść się popytać. Jak lubisz - to nie masz sie co martwić nic się nie rozpadnie ani nie zepsuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.