Skocz do zawartości

[napęd] Cykanie a brak cykania

Maciek764

Rekomendowane odpowiedzi

ja w MTB mam prawie całkowicie "bezgłośne cykanie"... wcale nie musi być tak strasznie dużo smaru żeby nie cykało... średniej klasy obecnie dostępne wolnobiegi są dosyć ciche i nie "cykają w charakterystyczny sposób"... ofc muszą być odpowiednio nasmarowane(ale to chyba nie ilość smaru jest głównym powdem tłumienia cykania)

cykanie zalezy najbardziej od ilosci zapadek a przede wszystkim od sily napinania ich przez sprezynę. jesli sprezyna jest mocna to cykanie jest donosniejsze. jesli sprezyna napina zapadki slabo to w momencie gdy dla wyciszenia mechanizmu posmarujesz go smarem moze dojsc do przyklejania sie zapadek do gniazd w ktorych są osadzone. skutek moze byc taki ze bedzie ci sie otwierac czesc zapadek a wtedy ta ktora otwiera sie z opoznieniem robi to z malo przyjemnym trzaskiem (takim jak przy pękaniu metalu). mniej otwatych zapadek oznacza tez wieksze mechaniczne obciazenie tych ktore zazebiaja - jesli normalnie w piascie są trzy a powiedzmy otworza sie tylko dwie to przelicz sobie o ile wzrasta obciazenie.

drugim skutkiem ubocznym przy slabej sprezynie moze byc zupelne przyklejenie sie wszystkich zapadek i wtedy donikąd nie pojedziesz bo mechanizm bedzie "przepuszczal". na trasie malo wskazane. :P

sa tez bezglosne piasty shimano z mechanizmem silent clutch, byl takowy w grupie alivio i kiedys w deore lx. nie wiem czy takie w grupach mtb są nadal. piasta rzeczywiscie jest zupelnie bezglosna ale podobno jest ciezsza. gdyby to rozwiazanie bylo lepsze od tradycyjnego to pewnie byloby czesciej stosowane i jako alternatywne w piastach z poszczegolnych grup.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...