Skocz do zawartości

[Koła] Mavic Crossride Disc - wada fabryczna?

@lek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Kupiłem dzisiaj komplet tych kół i zastanawia mnie jedna rzecz :o . Czy ta szczelina na obręczy ma być czy to wada fabryczna ;) , nie zwróciłem na to uwagi jak kupowałem. ;) Na obu kołach jest tak samo ;) . Gwarancje mam to się nie martwie ;)

dsc00296mp6.th.jpg dsc00295wl3.th.jpg

Napisano

Rok temu kupilem obrecze xm 321. Obydwie mialy niewielkie szczeliny (na oko podobne lub troche mniejsze)

Nie zauwazylem, zeby wplynelo to na sztywnosc. Po prostu taki proces technologiczny, choc za taka kase powinni bardziej sie przykladac do detali.

Napisano

na moje to jest powazna wada fabryczna.

Co innego widoczne zlaczenie bez szczelisny jak to jest u mnie xm 317 a co innego taka szczelina.

odrazu bym to reklamowal.

fuwmartie- moze masz szczescie ze ci obrecz nie poszla...

Napisano

Może zareklamuj te koła, niech oddadzą Ci kasę i złóż zestaw pod swe upodobania? Szczerze to sam się nad nimi pewien czas zastanawiałem ale postanowiłem że będę składać.

Napisano
na moje to jest powazna wada fabryczna.

Co innego widoczne zlaczenie bez szczelisny jak to jest u mnie xm 317 a co innego taka szczelina.

odrazu bym to reklamowal.

Dzwoniłem tam przed chwilą i powiedzieli, że jest to też w innym komplecie takich kół i że nie mam się co martwić. :)

Założe je i troche pojeżdże, jak się nic nie będzie działo to je zostawie :)

Przed chwilą znalazłem zdjęcie tych kół na jednej z aukcji, widać jak byk te szczeliny <_< , może tak ma być skoro moje też je maja (może troche mniejsze ale są) ;)

2293214101zd4.th.jpg

Napisano

ale nie widzisz ze tutaj sa szczeliny.

Moze widac tylko zlaczenie tych felg.

u mnie tez jest to widoczne, ale nie ma szczeliny.

Proponuje pojechac do sklepu i sie zapytac co o tym sadza.

ale mowie ja bym sie tym troche niepokoił.

Pozdro.

Napisano

No właśnie - co innego widoczne połączenie, a co innego przerwa w ciągłości obręczy. Nie chciałbym jeździć na takich kółkach, i na pewno próbowałbym coś z tym zrobić na drodze dochodzeń gwarancyjnych.

Napisano

Obrecze w crossride sa laczone na wcisk. Wyzsze modele sa juz spawane i szlifowane.

Uwazam jednak, ze nie powinno byc takiej szczeliny. Jutro sie zapytam kogos o to

Napisano
Obrecze w crossride sa laczone na wcisk. Wyzsze modele sa juz spawane i szlifowane.

Uwazam jednak, ze nie powinno byc takiej szczeliny. Jutro sie zapytam kogos o to

No czekam z niecierpliwością :) Nawet nie wiedziałem, że tak są robione :)

Napisano

XM 317 to dawna X221 i na pewno nie jest spawana.Właśnie składałem komplet kół na tych obręczach i obie miały szczeliny na złączach.Zdaje się,że Mavic stosuje te obręcze w Crossride'ach.

Napisano

Właśnie wyczytałem na stronce Harfa Harryson, że....

OBRĘCZ

Materiał: aluminium 61060

Kolor: anodowane na czarno

Szerokość między krawędziami: 19 mm

Łączenie: na wcisk

Otwór wentyla: 8,5 mm,

Wiercenie: tradycyjne

Nitowanie: technologia H2

Profil obręczy: specyficzny profil, wyłącznie pod hamulec tarczowych

Źródło

http://www.harfa-harryson.com.pl/fnc/goodd...=1068&pos=3

Ps. nie mogłem skorzystać z funkcji Link, bo nie działa u mnie!

Napisano

Kiedys sie bawiłem w rozwalanie obreczy młotkiem. Takie łaczenie jest bardzo wytrzymałe. W srodku sa takie nie wiem jak to nazwac.. preciki ktore sa taaakie dlugie i zrobilem w takim miejscu szczeline ponad 1cm i dalej sie trzymało. :)

W obreczach disc to nie przeszkadza i mozna zostawic, no chyba ze Ci to wizualnie lub psychicznie przeszkadza. Co innego gdyby to koło było pod vki...

Napisano

ten klin jest tylko przy łączeniu? czy na całej długości obręczy? wydaje mi się, że tylko przy łączeniu i kawałek dalej.

moim zdaniem obręcze są za słabo ściśnięte i wypadałoby to poprawić. może pójdź do serwisu i się zapytaj czy są w stanie coś na to poradzić, bo ta szczelina nie powinna być taka duża.. w ogóle jej nie powinno być

Napisano

Taką szczelinę to możesz mieć.....po ósemce koła ale nie w nowych obręczach. Mam DH19 i jest idealnie spasowana.

Tekst sklepu jest oczywisty bo chcą cię zniechęcić do reklamacji. Ja bym się nawet nie zastanawiał tylko odsyłał do nich.

Napisano

Napisałem list do serwisu Mavic odnośnie tych "wad". Zobaczymy co napiszą. Wysłałem im fotki tych felg :) Teraz czekam na odpowiedź B)

Napisano
W obreczach disc to nie przeszkadza i mozna zostawic, no chyba ze Ci to wizualnie lub psychicznie przeszkadza
Jak to nie przeszkadza , przecież będzie mu się w tą szczelinę dętka wciskała i pękała .
Napisano
Jak to nie przeszkadza , przecież będzie mu się w tą szczelinę dętka wciskała i pękała .

Bez przesady, ta szczelina jest najwyżej na szerokość 0,2- 0,3 mm :D . Jak tamtędy ma niby dętka wyjść jak przykrywa to rant opony :D

Napisano

Nie musi w tym miejscu wyjść - tylko się przecierać .... nie wiem czy zdajesz sobie sprawę jak "rozłazi" się dętka wewnątrz koła i jak szybko mały kamyczek powoduje jej przetarcie :D

Napisano

Mysle, ze troche perzesadzacie.

Jezeli obrecze sa laczone na wcisk, to nie ma zadnej roznicy czy 2 konce obreczy sa spasowane na 0,05 mm czy 0,2 mm.

Sily sa i tak przenoszone na laczenie czyli metalowe prety a nie krawedzie.

Jak wspomnialem - moja obrecz xm321 tak ma, inne obrecze na zdjeciach tak maja.

Zatem albo Mavic "tak ma" albo mamy do czynienia z jakas mega seria niedorobek w calej gamie kol/obreczy Mavica, co nalezy raczej wykluczyc.

Szczelina nie jest wyczywalna palcem i zadna detka sie nie przetrze. Jezeli geometria kola jest OK to tylko jezdzic.

Ja na swoich zrobilem 3000 i wszystko ok, sa idealnie centryczne i okragle. Jak cos sie schrzani to jest gwarancjia

• Mod Team
Napisano

Mam Crossride'y fakt, że łączenia są widoczne, ale nie ma tam żadnych szpar. :blink:

Jak na razie nic z nimi się nie dzieje, nawet ostatnio zdejmowałem oponę i szczeliny nie było. :D

Napisano

Obejrzałem dwie pary crossride`ow i we wszystkich jest widoczna niewielka szczelina. Nie ma to wplywu na prace. Jesli szczelina jest niepokojaco duza to mozesz probowac reklamowac.

Wyzsze modele jak juz powiedzialem wczesniej są spawane i polerowane

Napisano

gdyby to była obręcz pod v-ki to byłby duży problem...

ja bym to reklamował i skoro jak moi przedmówcy piszą ten model mavica tak ma czasami to bym sie zastanowił nad inną obręczą. Może i taka technologia produkcji ale ja bym nieswojo czuł z taką obręczą pod tyłkiem :)

Napisano

Mój list do serwisu mavic został najwyraźniej olany :rolleyes: , zero odpowiedzi, co za buraki :o. Dzięki za wszystkie opinie :P , zastanowie się co z tym fantem zrobić. :P

Napisano

Odradzam pisać cokolwiek na adresy hurt@harfa-harryson.com.pl i serwis@harfa-harryson.com.pl, totalna olewka klienta :D

Po napisaniu drugiego listu dostałem jakiś email z linkiem (prawdopodobnie od nich ;)), który zawiera same wirusy :). Pewnie jakiś naiwniak myślał, że jest taki sprytny i mi tym zaszkodzi :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...