damiankk Napisano 3 Września 2007 Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Witam, mam problem, bo ostatnio zauważyłem dziwne zachowanie suportu. Otóż podczas intensywnego naduszenia na korbę z suportu wydobywa sie stukanie, jest ono systematyczne, występuje za każdym obrotem korbą o 180 stopni. Robiąc przegląd zauważyłem że gdy mocniej nadusi sie na pedał gdy jest on najniżej na dole to zmienia troszkę swoja pozycje, tj. cała korba przeskakuje lekko i wtedy słychać stuknięcie. Dzieje się tak samo po obydwu stronach. Mechanizm korbowy to SR/Suntour CW-XCC-T208PBG Kuta Aluminium, 48/38/28T Stalowe tarcze, z osłoną, zaś oś suportu to TH Kardridż Typ, Cr-Mo Oś & Miska. Proszę o pomoc, bo takie stukanie i lekkie przeskakiwanie jest uciążliwe podczas jazdy. Z góry dziękuję. sad.gif Przepaszam za wszelkie błędy w pisowni i temacie, ale jestem nowy i jeszcze nie wszystko mam opanowane w pełni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mad Max Napisano 3 Września 2007 Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Ja na Twoim miejscu, zdjąłbym korbę i wymontował wkładu suportu, dokładnie wszystko wyczyścił, sprawdził czy nie jest nigdzie uszkodzone, ukruszone i zamontował jeszcze raz dobrze dokręcając (jeśli wszystko jest ok). Powinno być lepiej. Jak nie masz czasu/umiejętności/kluczy to przejdź się do serwisu, za 20zł powinni Ci to zrobić. Przy okazji jak już wszystko zdejmiesz to będziesz mógł dokładnie korbę wyczyścić Ewentualnie zobacz czy się pedały nie obluzowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 3 Września 2007 Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Hmm dziwne symptomy, będę radził na ślepo: Zdejmij korbę i przyjrzyj się osi[pewnie to "kwadrat"], możliwe że się wyrobiła i jak idzie korba w górę to się przesuwa w jedna, a jak jest mocniejsze uderzenie na dole to sie przesuwa w drugą. Jak sie wyrobiła to suport do zmiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 3 Września 2007 Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Miałem identyczną przypadłość kilka dni temu. Po wyczyszczeniu suportu nastała ponownie cisza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 3 Września 2007 Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Wygląda na to że poluzował Ci się wkład suportu, jeżeli masz narzędzia dokręć sam, jeżeli nie, wybierz sie do serwisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiankk Napisano 3 Września 2007 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Dziekuje za podpowiedzi, zrobiłem tak jak mówiliście, udałem się do serwisu i zrobino mi to za 15 zł. Wyjęli wszystko i poskręcali mocno. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.