Skocz do zawartości

[suport] Dziwne stukanie i luz.

damiankk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem, bo ostatnio zauważyłem dziwne zachowanie suportu. Otóż podczas intensywnego naduszenia na korbę z suportu wydobywa sie stukanie, jest ono systematyczne, występuje za każdym obrotem korbą o 180 stopni. Robiąc przegląd zauważyłem że gdy mocniej nadusi sie na pedał gdy jest on najniżej na dole to zmienia troszkę swoja pozycje, tj. cała korba przeskakuje lekko i wtedy słychać stuknięcie. Dzieje się tak samo po obydwu stronach. Mechanizm korbowy to SR/Suntour CW-XCC-T208PBG Kuta Aluminium, 48/38/28T Stalowe tarcze, z osłoną, zaś oś suportu to TH Kardridż Typ, Cr-Mo Oś & Miska. Proszę o pomoc, bo takie stukanie i lekkie przeskakiwanie jest uciążliwe podczas jazdy. Z góry dziękuję. sad.gif Przepaszam za wszelkie błędy w pisowni i temacie, ale jestem nowy i jeszcze nie wszystko mam opanowane w pełni.

Ja na Twoim miejscu, zdjąłbym korbę i wymontował wkładu suportu, dokładnie wszystko wyczyścił, sprawdził czy nie jest nigdzie uszkodzone, ukruszone i zamontował jeszcze raz dobrze dokręcając (jeśli wszystko jest ok). Powinno być lepiej. Jak nie masz czasu/umiejętności/kluczy to przejdź się do serwisu, za 20zł powinni Ci to zrobić. Przy okazji jak już wszystko zdejmiesz to będziesz mógł dokładnie korbę wyczyścić ;) Ewentualnie zobacz czy się pedały nie obluzowały.

Hmm dziwne symptomy, będę radził na ślepo:

Zdejmij korbę i przyjrzyj się osi[pewnie to "kwadrat"], możliwe że się wyrobiła i jak idzie korba w górę to się przesuwa w jedna, a jak jest mocniejsze uderzenie na dole to sie przesuwa w drugą. Jak sie wyrobiła to suport do zmiany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...