Skocz do zawartości

[strój] na zimne dni

Pulse

Rekomendowane odpowiedzi

myslałem osobiscie nad zakupem kompletu bielizny termoaktywnej hannah

http://allegro.pl/item260729079_mega_hit_k...y_hannah_s.html

http://allegro.pl/item260695947_super_biel...y_hannah_l.html

czy ktoś mozę się na jej temat wypoweidzieć? chciałęm mieć na nadchodzącą zimę coś cieplejszego pod bluzą niż zwyczajna koszulka kolarska, no i do biegania zamiast bawełnianej koszulki B)

Czy za tą cenę mozna znaleźć coś bardziej opłacalnego?

Mam czerwoną bluże rogelli mezzoldo ,to odmiana merano z większą ilością odblasków i jest naprawde fajna i ciepła ,zakładam pod nią cienką bluzkę termoaktywną gotherm i jest cieplutko ,nigdy nie zmarzłem jeszcze w klate ,jedynie w nogi albo stopy ,bluza ta ma tez fajną stójkę która elegancko chroni szyje .Jakby ktoś chciał ,moge wysłać zdjecia jak leży na człowieku .Chwalę ją bo to najlepszy ciuch rowerowy jaki kupiłem do tej pory .

• 2 tygodnie później...

warto kupic takie cos?

http://www.allegro.pl/item265204270_rogell...tal_rozm_m.html

przy jakich temp bedzie sie dalo jezdzic zakladajac, ze do dyspozycji mam koszulke termo/zwykla, bluze?

z drugiej strony do jakich temp na + orientacyjnie będzie mozna w niej jezdzic? nie ma sensu kupowanie bluzy, która posluzy tylko zima, a na wiosne/jesien i temp ok 10*C bedzie za ciepla

moze zamiast kurtki zakladac dwie bluzy- jedna zwykla, a druga z membrana z przodu:

http://www.allegro.pl/item265203565_rogell...mbrana_r_m.html

i znowu pytanie na jakie temp to się nada?

Od niedawna jeżdzę w Merano. Jeśli chodzi o temp ujemne to np. dzisiaj jechałem do pracy i wg. meteo było -3 (temp odczuwalna była niższa) Nie było mi zimno, i jestem przekonany ze na wieksze mrozy też sie sprawdzi. Zaznacze ze nie zakladam nic pod nią, żadnej koszulki itp....zakładam ją na gołe ciało, zbieram kase na bielizne Craft.

I mysle ze z takim zestawem do -10 bede miał komfort. Bez potrzeby zakładania dodatkowej ochrony w postaci jakiejś odmiany polaru.

Co do temp. dodatnich, to komfort zależy też od prędkości z jaką jeździsz, wiadomo im szybciej tym wiecej ciepła. Jeździłem w temp. max 15, ale pociłem sie strasznie.Do 10 jest OK, ale jednak uważam, że trzeba zakładać jakąs przyzwoitą bielizne. Bez tego podczas postoju doświadczysz nieprzyjemnego uczucia chłodu od wilgoci.

Co do ochrony przed wiatrem, kurtka się sprawdza i nie mam żadnych zastrzeżeń.

Co do odprowadzania ciepła, ponoć lepsze własciwości ma model wyższy czyli Mezzoldo, gdybym miał 30 zeta wiecej bym kupił ten model.

I jeszcze jedno, w Rogelli jest dziwna rozmiarówka, zastanów sie nie 2 ale 3 razy zanim wybierzesz rozmiar.

Ogólna ocena tej kurtki jest dobra, ale przy temp. od 5 plus trzeba zakładać przyzwoitą bieliznę o dobrych własciwosciach odbierania wilgoci i przekazywania jej dalej, przy jednoczesnym nie dopuszczaniu do skóry wilgoci od wewnetrzej powierzchni kurtki, na której zbiera sie wilgoć/pot....chyba jasno sie wyraziłem :)

ps. apropo Rogelli, o ile przy kurtce mam troszke zastrzeżen podczas użytkowania w dodatnich temp, to myślę ze wynika to własnie z braku bielizny, za to do spodni Biella nie mam żadnych, są zaje....fajne :P. A lada dzień kupuje ochranicze na buty tej firmy.

Zrobilo sie zimno, i chce kupić jakies nowe ocieplane spodnie do 150zł. Poprzeglądałem troche ofert i mój wybór padł na produkt marki mareto, konkretnie MARETO 900 długie spodenki ocieplane + COOLMAX. Poczytałem troche opini na temat firmy i większośc z nich była pozytywna. Czy ktoś wie gdzie w Warszawie i okolicach można dostać te spodnie najlepiej w rozmiarze XL??

http://www.mikesport.pl/3059_MARETO_900_dl...___COOLMAX.html

Fakt,że odpowiednia odzież jest bardzo ważnym aspektem w walce z zimnem lecz nie zapominajcie starej i sprawdzonej zasady.

To nie materiały cię grzeją-tylko przestrzeń pomiędzy nimi.

Ja podam swój zestaw na zimne dni:

podkoszulek micra-hannah

cieplejszy coolmax-biemme

oryginalny polartec

membrana z polartecu-hi mountain

skarpetki z thermolightu i coolmaxu-hi mountain

ocieplacze na buty-bbb

spodenki z wkładką-accent

Spodnie ocieplane-accent+druga para jak jest blisko zera

czasem nakładam obciete rękawy z polaru jako ocieplacze na kolana pomiedzy dwie warstwy spodni.

... i mi jest b ciepło

ja od niedawna posiadam taka czapke biemme

http://www.allegro.pl/item268572840_czapka...ind_stoper.html

najnizsza tempereatura w jakiej jezdzilem to okolo -5 stopni ( + oczywiscie dosc mocny wiatr )

powiem tak: w takiej tamperaturze nie czulem ze jest mi jakos bardzo cieplo ale tez nie bylo mi wogole zimno ( jest tak w sam raz - w sumie tego oczekiwalem ) w przeciwienstwie do mojej poprzedniej czapki ta bardzo dobrze radzi sobie z wiatrem i to tez mnie bardzo cieszy :P ale mam jedna uwage co do tych otworow na uszach, tzn mozna porownac to do otwartej szyby w samochodzie przy duzej predkosci - czyli tak szum ( mnie osobiscie to dosc mocno irytuje i chyba to czyms zaszyje )

dzis dostalem koszulke termoaktywna rogelli, jutro ja przetestuje i dam znac co i jak :P

Też używam takiej czapeczki i bardzo sobie chwalę. Gdyby jeszcze nie była taka droga. Przekonałem się jednak wiele razy , że nie warto oszczędzać na takich rzeczach. Wspomniane otwory jakoś mi nie przeszkadzają ale faktycznie można to zaszyć zwłaszcza, że są niewielkie.

Pozdro.

o, jak juz bedziesz mogl je przetestowac to jak najszybciej zdaj tutaj jakas krotka relacje bo tez mysle o ich kupnie.

a ja dzisiaj troszke przetestowalem koszulke termoaktywna rogelli, powiem tak: bardzo milo jest nie miec calych mokrych plecow po treningu:D ogolnie bardzo fajna rzecz, i jak bedzie jakas kaska to chyba kupie nastepna taka koszuleczke;]

ale mam jedna uwage co do tych otworow na uszach, tzn mozna porownac to do otwartej szyby w samochodzie przy duzej predkosci - czyli tak szum ( mnie osobiscie to dosc mocno irytuje i chyba to czyms zaszyje )

mi wydaje się to dobrym pomysłem. mam czapke Accenta bez otworów i niestety membrana bardzo skutecznie redukuje dźwięki otoczenia co bywa niebezpieczne na szosie. i niestety pomimo zimna zdarza mi się ją podwijać w celu polepszenia warunków akustycznych ;)

a ja dziś nabyłem droga kupna spodnie rogelli biella Tylko testy w bliżej nieokreślonym czasie... chorym... ;) ;)

o, jak juz bedziesz mogl je przetestowac to jak najszybciej zdaj tutaj jakas krotka relacje bo tez mysle o ich kupnie.

a ja dzisiaj troszke przetestowalem koszulke termoaktywna rogelli, powiem tak: bardzo milo jest nie miec calych mokrych plecow po treningu:D ogolnie bardzo fajna rzecz, i jak bedzie jakas kaska to chyba kupie nastepna taka koszuleczke;]

Jeżdzę w Rogelli Biella od paru miesięcy, najkrócej mogę powiedzieć, ze to bardzo udany zakup. Solidne wykonanie, membrana typu windstopper z przodu zdaje egzamin. Odprowadzanie potu przyzwoite. Niestety nie mogę porównać z innymi tego typu spodniami, to moje pierwsze długie zimowe spodnie.

Ostatnio przejechałem się około 30 km przy temp. -3C, temp. odczuwalna była niższa, niezałożyłem pod nie żadnej bielizny termo ani majtek. Komfort był OK, czułem tylko lekki chłód w tyłek i cojones ;).....lekki chłód nie zimno.

Teraz rower służy mi głównie na dojazdy do pracy i z powrotem, jest połowa listopada, rano są przymrozki, dystans około 6km w każdą strone, nie odczuwam żadnego dyskomfortu.

Co do temp. dodatnich to jeździłem w okolicach 15C, dało rade, ale po paru godzinach, na postoju w polu przebrałem się w krótkie.

Już w paru postach wspominałem o tych spodniach, może faktycznie czas na napisanie posta w dziale Testy ?

tomeks

jakiego modelu koszulki używasz ? Koniecznie musze coś kupić, chciałbym Crafta, ale koszt 100 złotych na dzień dziesiejszy jest za wysoki, tym bardziej, ze czeka mnie kupno rękawiczek, ochraniaczy na buty i buffa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...