TocaS Napisano 2 Października 2007 Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Ja ostatnio akupiłem coś takiego http://www.cyklotur.com/odziez_inna,0.html jak wejdziecie to macie tam filmik pokazujący jak to mozna nosić. Jest to tzw buff ostatnio jeździłem w nim w temperaturze plus 8-10 w nocy, miałem go na szyi i częściowo na twarzy no i musze powiedzieć ku mojemu zdziwieniu, że zdał egzamin. Mam teraz pytanko do spodni rowerowych na dni jesienno zimowe kupiłbym spodnie o luźnym kroju, jestem trochę niewymiarowy i kupno spodni z lycry z szelkami mogłoby być problemem no i w zasadzie nie wiem, co wybrać cena do 300 zł . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Batman Napisano 3 Października 2007 Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Polecam ten sprzęt: http://www.mount-wave.com.pl/index.php?npd...kod_sess_pid=15 Świetna kurtaska p.deszczowa. Przetrzymała spływ kajakowy podczas ulewy i nic. Na wiosnę będzie o jakieś 50 pln droższa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frondziak Napisano 3 Października 2007 Udostępnij Napisano 3 Października 2007 @TocaS jakie masz wymiary skoro twierdzisz, że jesteś niewymiarowy i że spodnie z lycry to może być problem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kr1zje Napisano 4 Października 2007 Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Spodnie z lycry są rozciągliwe, dlatego łatwiej jest je dopasować niewymiarowym osobom niż zwykłe spodnie, pozatym nadmiar materiału nie dostaje się do korby, nie trzepocze, lepiej rozcina wiatr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 4 Października 2007 Udostępnij Napisano 4 Października 2007 @TocaSjakie masz wymiary skoro twierdzisz, że jesteś niewymiarowy i że spodnie z lycry to może być problem ? Chodzi mi o szelki czy nie będą za luźne, bo wezmę rozmiar większy a to, dlatego, że w pasie mam prawie 100 w klacie 118, a wzrostu 174. Aczkolwiek kolega: kr1zje chyba ma w sumie racje, ale nie wiem jak szelki. Dobra do rzeczy w takim razie spodnie z lycry na chłodne dni dla mnie na rower będę wychodził do temperatury 0 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frondziak Napisano 5 Października 2007 Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Jeśli chodzi o rozciągliwość, weź pod uwage że lycra lepiej rozciąga sie na szerokości niż na długości, przy wyborze spodni możesz też chyba nie brać pod uwage rozmiaru klaty.....wszystkie ciuchy rowerowe kupiłem przez neta, dokladnie studiowałem rozmiarówki. Potrzeba troche cierpliwości ale się opłaca. Tylko raz nie trafiłem z rozmiarem koszulki, ale wymiana na większy dbyła sie bez problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kr1zje Napisano 5 Października 2007 Udostępnij Napisano 5 Października 2007 W poprzek nogawki faktycznie bardziej się rozciągają, ale 2-3cm także jeśli chodzi o długość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elnino07 Napisano 6 Października 2007 Udostępnij Napisano 6 Października 2007 odnośnie firmy ACCENT ,do kolegi z poprzedniego postu -na ciuchy tej firmy wydałem prawie 1000 zł,od bielizny po kurtke zimową,dla mnie jest extra - od funkcjonalności po design. POLECAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yah0o_121 Napisano 9 Października 2007 Udostępnij Napisano 9 Października 2007 Witam! Żeby nie zakładać kolejnego tematu o zimowych ubraniach zapytam tutaj. To mój pierwszy sezon, w którym zamierzam jeździć przez okres późnojesienny, zimowy i wczesnowiosenny. Wybrałem już czapkę z windstoperem i dodatkowym ociepleniem na uszy (accent), ochraniacze, oraz rękawiczki chroniące przed wiatrem. Mam już ciepły i jednocześnie cienki polar, którego używałem do tej pory - pod kurtkę nada się rewelacyjnie. I teraz proszę o pomoc rowerzystów, którzy już niejeden zimowy sezon przejeździli Nie wiem, jaką mam wybrać kurtkę, oraz spodnie. Moje wymagania wobec spodni są takie: Muszą być czarne i na szelkach. Obojętnie czy z wkładką, czy bez. Mają zapewnić komfortową jazdę do -5*C. Cena do 200zł... http://www.allegro.pl/item252593749_spodni...ana_rozm_m.html - Spodnie Rogelli A teraz kurtka: Koniecznie niebieska (w ostateczności czarna). Cena do 200zł. W sumie to fajnie by było, jakby miała ona odpinane rękawy - na cieplejsze dni. http://www.allegro.pl/item252598010_kurtka...ka_l_super.html - Rogelli Merano http://www.allegro.pl/item251718877_rogell..._rozmiar_l.html - Rogelli http://www.allegro.pl/item252393993_rozpin...i_rekawami.html - no name ? http://www.allegro.pl/item253235133_rogell..._rozmiar_m.html - Rogelli NS Czy taki zestaw da radę w niskich temperaturach? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi333 Napisano 9 Października 2007 Udostępnij Napisano 9 Października 2007 mam kurtke Rogelli cieplutka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frondziak Napisano 10 Października 2007 Udostępnij Napisano 10 Października 2007 problem z Rogelli to rozmiarówka....kupiłem i tego samego dnia odeslalem, teraz czekam na wiekszą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 13 Października 2007 Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Znalazłem fajne skarpety http://gromada.waw.pl/?show=23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 13 Października 2007 Udostępnij Napisano 13 Października 2007 No i pamiętaj o ubieraniu się "na cebulkę" ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Odys Napisano 14 Października 2007 Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Czy taki zestaw da radę w niskich temperaturach? To zalezy co kupisz. Generalnie ja bym na Twim miejscu zmieniłbym nastawienie. Otóż szukalbym czegoś co w 100% chroni przed wiatrem a do tego jak najlepiej oddycha. Ciepłote można sobie zapewnic w inny sposób. Kolga powyżej wspomniał o ubieraniu się na cebulkę. Bielizna termoaktywna + polarek 100-200 na to kurteczka i jest cieplutko i wygodnie. A ma taki zestaw tą zaletę, że wiatr potrafi przeszkadzać w jeździe nie tylko zimą, ale i wiosną i jesienią. Wtedy przydaje się coś co jednocześnie chłodzi i zatrzymuje wiatr. Ja kupiłem kurtkę Biemme Sequoia, niby to jest zimówka, ale tylko jak się jeździ powyżej 25 na godzinę Nie ma bowiem ocieplenia i bazuje zwyczajnei na zatrzymywaniu ciepła które organizm wydala. A mimo, że zatrzymuje wiatr to nie ma takiego materiału który zatrzymałby chłód. Dlatego dopóki się nie rozgrzeję to jest mi w tej kurtce (pod tym mam zwykłą koszulkę kolarską) zimnawo. Jak sie rozgrzeję to jest ok, wilgoci pod spodem nie ma (z jednym wyjątkiem) a ciepło jest. Ten jeden wyjątek to miejsce pod plecakiem, tego przeskoczyć się nie da, no chyba, że kupisz super plecak którynie przylega, tak jak mój, całą swoją powierzchnią do pleców. I jeszcze jedna sprawa. Nie wiem jakim budżetem dysponujesz, ale naprawdę dobre kurtki cieżko kupić za małe pieniądze. Zanim wybierzesz cokolwiek do zakupu, warto jest przeanalizować nei tylko ceny ale i materiały. Nie oszukujmy się, łatwo jest stworzyć materiał który zatrzyma wiatr, duzo gorzej jest zrobić tak aby wilgoć odprowadzał. Tu jest problem. Ciepłą kurtkę łatwo kupić, ale jak się pod nią spocisz to będzie nie fajnie zwyczajnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikodem Napisano 14 Października 2007 Udostępnij Napisano 14 Października 2007 tocas domowa metoda na za długie szelki? zaszywamy na zakładkę o tyle ile nam są za duże a jako, że jesteś z poznania to polecam przejechać się do BCM w Puszczykowie tam mogą ci uszyć dowolną odzież kolarską na wymiar sam miałem tam szyty jak byłem malutki kompletny strój zimowy tz. bluzę z membrany i spodnie membranowe zakup w 100% udany tu masz namiary http://www.bcmnowatex.com.pl za 300zł to oni ci uszyją spokojnie spodnie i bluzę na wymiar jeszcze wydadzą resztę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rapa32 Napisano 14 Października 2007 Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Witam Wszystkich. Na początku to chciałem się przywitać bo jestem tu poraz pierwszy. Kupiłem rower po 8 latach nie jezdzenia ( trekking) a ze aura jest jaka jest to staram sie znalezc jakies ciuchy. Co do góry to sobie poradzę ale nie wiem co ze spodniami?? Myslalem o takich spodniach: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=256217792 Ale nie znam sie na tym czy pod to się wkłada jeszcze jaką bieliznę oddychajaca a moze na to sie zaklada jeszce jakies spodnie?? Chodzi mi o jazde w temperaturach do -5stopni?? Proszę o poradę! mellow.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loko Napisano 14 Października 2007 Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Pod te spodnie nie zakłada sie zadnych majtek ani nic ,one idą na tyłek ,bezpośrednio .Spodnie z windstopera tak więc myśle ze wytrzymają temp do -5 stopni ,spokojnie , ja mam spodnie z windstoperem tylko na kolanach i jeździłem w nich już na mrozie i jest ok .A tak korzystając z okazji to posiadam spodnie author as 6 no wind i polecam je .Dałem za nie 200 zł ,jeżdziłem w nich w mrozie -kilka stopni i jest elegancko ,jakby założyć pod takie spodnie rajstopy to myśle ze potrafiłyby ochronić nogi przed naprawde bardzo niską temp .Szukam tez sobie jakies fajnej czapki i oto co znalazłem , może ktoś miał styczność ? http://www.hike.pl/product.php?productid=1...at=0&page=5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frondziak Napisano 15 Października 2007 Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Craft, ta firma mówi sama za siebie.....chyba trudno sie spotkać z negatywna opinią o ich produktach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 15 Października 2007 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2007 mi sie udalo zebrac fajny zestawik za 200zl obecnie jest w nim nawet za cieplo - membrana bcm nowatex - kupiona na mazovii za 100zl - link normalnie jest drozsza - 230zl, ale nieco inny model (ten sam sklad! Szczerze nie wiem czym sie roznia oprocz koloru!) jest w okazyjnej cenie 130zl na stronie nowatex link - membrana gonso - kupiona na allegro za 60zl link - czapka crane tania ciepluta, ale nie poci sie mocno czlowiek w niej, bardzo udany zakup link pod membrana nowatexu jest tak cieplo ze mam pod nia krotki rekawek jak raz mialem tez rekawki ale szybko zdjalem na razie krotki rekaw pod spodem wystarcza. Podaje moj zestaw, chcialem zeby bylo dobrze i tanio. Moze komus pomoze w kompletowaniu swojego zestawu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Odys Napisano 15 Października 2007 Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Ta membrana w kurtce z tego co wiem różni się parametrami odychalności. Ja powiem na swoim przykładzie, kupiłem sobie w Decathlonie spodnie które niby miały oddychalność 6 tys. I faktycznie były coś tam odychały bo nogi mimo mocnego wysiłku nie były zlane potem. Ale mimo wszystko wystarczyło na chwilę zwolnić i wtedy była tragedia. Bo ten pot co nie odparował wystarczał do tego aby zimno robiło swoje. Teraz kupiłem zupełnie inne spodnie i tutaj oddychalność jest zdecydowanie większa. W zasadzie poza jedym przypadkiem nie udało mi się w nich spocić - ten jeden przypadek to wyprawa w długich spodniach w ciepły słoneczny dzień pod mega górkę Dalej idąc. Mój kumpel kupił sobie kurtkę R&P (Rafał&Pawlak) która niby jest oddychalna. I pewnie jest, tyle, że w porównaniu z windstopperem to jest zwyczajne gówno. Pewnych rzeczy się nie przeskoczy, nie da się kupić super rzeczy za 50 złotych. BCM Novatex z tego co kojarzę ma kurtkę z membrany Gamex - to jest fajna sprawa - wiatroszczelność + duża oddychalność. Nie wiem czy sa jakies ciepłe kurtki z tą membraną. Bo niestety wiatr to tylko połowa roboty, jest jeszcze wpływ temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loko Napisano 15 Października 2007 Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Wg mnie żadna kurtka zimowa nie odprowadzi Ci ciepła i spocisz się ,czytałem też na forum podobne opinie .Jadąc w zimno na rower są 2 opcje ,albo ubierasz sie cieplej i jedziesz spokojnie ,albo ubierasz się słabiej ,tak że wychodząc na podwórko odczuwasz lekkie zimno ,wtedy po rozgrzaniu się temp będzie w sam raz ,jednak przy dłuższych postojach będzie zimno . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amadi90 Napisano 16 Października 2007 Udostępnij Napisano 16 Października 2007 co polecacie na zimniejsze dni do jazdy na rowerze, zamierzam jeździc do końca listopada a potem zacząć od marca - zime odpuszczam, ale jak ostatnio jechłem przy ok. 12 stopniach w krótkich spodniach to juz było ostro zimno. Potrzebowałbym: - długich spodni (mam dresowe, ocieplane od śodka - nadałyby sie ??) - czegoś na góre z długim rękawem (nie wiem czy kupić coś takiego http://www.allegro.pl/item252331949_koszul..._barracuda.html i do tego taki dresowa bluza piłkarska (bo posiadam), czy jakaś koszulka/koszula i lepiej kupić kurtke żeby chroniła przed wiatrem) - na ręce to zwykłe rękawiczki Chciałbym wydać na to jak najmniej i dołączam sie z pytaniem bo mi temat skasowali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Odys Napisano 16 Października 2007 Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Wg mnie żadna kurtka zimowa nie odprowadzi Ci ciepła i spocisz się ,czytałem też na forum podobne opinie .Jadąc w zimno na rower są 2 opcje ,albo ubierasz sie cieplej i jedziesz spokojnie ,albo ubierasz się słabiej ,tak że wychodząc na podwórko odczuwasz lekkie zimno ,wtedy po rozgrzaniu się temp będzie w sam raz ,jednak przy dłuższych postojach będzie zimno . Nie wiem jak to będzie zimą, mogę tylko powiedzieć jak jest teraz. W każdej kurtce się pocisz bo nie ma takiego materiału który proces pocenia zatrzymał, ale chodzi o to który materiał ten pot szybciej na zewnątrz odprowadzi. I ja zasadniczo w swojej kurtce nie mam z tym żadnego kłopotu. Mój kolega ma Fondo i tez zero kłopotu z odprowadzaniem potu. Oczywiście, pamiętać trzeba o pewnym takim małym myku. Kurtka nic nie da jak pod spodem będzie coś o gorszej oddychalności. Jak się założy jakiś polar 200tke to spocisz się i tak i tak i warstwa wilgoci będzie utrzymywana pod polarem. Tak samo jak założysz bawełniane ciuchy pod spód. Pot swoją drogę m,usi przejść. Ja nikogo nie namawiam do kupowania konkretnych modeli czy konkretnej firmy, jedynie zwracam uwagę na to co moim zdaniem jest ważne. Jedna rzecz którą chciałbym podkreślić. Taka kurtka ma zatrzymywać ciepło a odprowadzać pot. Gdyby odprowadzała ciepło to byłoby bez sensu. Wszyscy chyba zdajemy sobie sprawę jakie są temperatury odczuwalne podczas jazdy na rowerze. Utrzymanie ciepełka ma kolosalne znaczenie. I tak jak pisałem, moja kurtka utrzymuje ciepełko, ale tylko wtedy gdy faktycznie sporo go z siebie wydaję. Przy rekreacyjnej jeździe ciepło mi nie jest. co polecacie na zimniejsze dni do jazdy na rowerze, zamierzam jeździc do końca listopada a potem zacząć od marca - zime odpuszczam, ale jak ostatnio jechłem przy ok. 12 stopniach w krótkich spodniach to juz było ostro zimno. Potrzebowałbym:- długich spodni (mam dresowe, ocieplane od śodka - nadałyby sie ??) - czegoś na góre z długim rękawem (nie wiem czy kupić coś takiego http://www.allegro.pl/item252331949_koszul..._barracuda.html i do tego taki dresowa bluza piłkarska (bo posiadam), czy jakaś koszulka/koszula i lepiej kupić kurtke żeby chroniła przed wiatrem) - na ręce to zwykłe rękawiczki Chciałbym wydać na to jak najmniej i dołączam sie z pytaniem bo mi temat skasowali Ta koszulka Barracuda fajna rzecz, ale przy tych temperaturach jakie mamy teraz zamarźniesz w tym. Ona nie chcroni przed wiatrem. Tu możesz o niej więcej poczytać (omiń kilka pierwszych postów) http://ngt.pl/forum/?p=readTopic&nr=3444&page=1 Nie wiem jak chroni przed wiatrem Twoja bluza piłkarska. Odpowiedzi czy ten zestaw da radę nie da Ci nikt. Spróbuj zrobić tak, na pewno masz koszulkę piłkarską. Załóż ją i na to bluzę i pośmigaj na rowerku, zobaczysz co i jak. Sam ocenisz czy jest ci ciepło, czy zimno, czy jest sucho czy mokro Najtaniej to chyba będzie przejechać się do BCM Novatex, bo ja już od kilku osób słyszałem, że na miejscu można dostać więcej rzeczy i z dobrym upustem. Na pewno coś wybierzesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikodem Napisano 16 Października 2007 Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Dalej idąc. Mój kumpel kupił sobie kurtkę R&P (Rafał&Pawlak) która niby jest oddychalna. I pewnie jest, tyle, że w porównaniu z windstopperem to jest zwyczajne gówno. nie Rafał & Piotr tylko R&P Pawlak Ryszard i Piotr Pawlakowie Ryszard jest ojcem Piotra żeby nie było OT Ja sam polecam kurtki BCM Jak dobrze się trafi to można coś tanio kupić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Odys Napisano 17 Października 2007 Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Jak zwał tak zwał, w każdym razie oceny kurtki to nie zmienia. A do tego BCM sam się muszę przejechać. Musze żonie kupić coś na zimę a i sobie bym coś kupił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.