Skocz do zawartości

[tricki] Nie mogę wyskoczyć całym rowerem

ufosi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam rower MTB z komuni jeszcze to jest najzwyklejszy "góral" niema nawet tarczówek tylko zwykłe V-Brake i nie mogę nim nawet podskoczyć do góry lub podnieść i jechać na jednym kole nie rozumiem tego, mam jeszcze jeden rower "składak" to nim bez problemu podskoczę czy pojadę kawałek na jednym kole ale na tym góralu nie i co jest przyczyną tego problemu? podskoczę trochę rpzednim kółkiem podskoczę trochę tylnim bez hamulca i wysoko z hamulcem ale całego roweru nie mogę podnieść chcę na początek nauczyć sie przeskoczyć coś lub wskoczyć np. na chodnik od boku bo umiem tylko jadąc na chodnik od przodu najpierw podnieść przednie koło a później wyrzuć moment i tylne również podnieść i wskakuje na chodnik,prosze o pomoc bo wydaje mi się że to jest Podstawa nauki trików wiem wiem że będziecie mówić że taki rower nie nadaje się do tego typu jazdy ale ja chcę się nauczyć przynajmniej podstaw, później może kupię sobie inny jakiś lepszy a tak a propo mam dopiero 12 lat więc nie wiem czy to może jest dlatego że niemam wystarczająco siły? Prosze pomóżcie!

na sam poczatek proponuje abys odpinal zapiecie przed wyjsciem na rower! ;)

tak na powaznie...

sprobuj znalezc jakis film w internecie na ktorym bedzie pokazana sztuczka, ktora chcesz wykonac. nastepnie sprobuj przeanalizowac cala sekwencje ruchow i stopniowo wprowadzaj to w rzeczywistosci.

Taaa geometria sie rozni. Pewnie nie masz spd'ow tylko pedaly platformowe. Sposob na podrzucenie roweru mtb na platformach jest taki. Pochylasz sie(do przodu), podrzucasz przednie kolo. Ulamek sekundy pozniej masz stopy pionowo...i starajac sie nogami zahaczac pedaly...podrzucasz caly rower. Pochylenie jest po to..by odciazyc tyl...jak sam widzisz..jest mniej punktow za ktore mozna "zlapac". Sam "trik" no coz...troche poskaczesz az wyjdzie... Pamietaj o tych stopach..serio pionowo ..no moze nie do konca...ale takie ustawienie pozwala ciagnac tyl roweru do gory.

Btw..kup kask, rekawiczki..itp...zal Cie...masz dopiero 12lat..pozyj jeszcze troche :)

Bym zapomnial...trening mozesz podzielic. Podrzucanie tylniego kola..ta metoda jest wykonalne..bez unoszenia przedniego. Po prostu sie pochylasz do przodu...i wyrywasz, pionowo ustawionymi stopami, tyl roweru do gory.

Moj kumpel robi to na 15 letnim góralu( w masakrycznym stanie) z plastikowymi połamanymi pedałami i też umie... Ja sie nauczyłem, jak mi pokazał za pierwszym razem ale w tedy podskakiwałem może 10 cm nad ziemia... Ćwiczę już od 2 tygodni i wychodzi mi coraz lepiej, ale zaczęły mnie strasznie bolec bary od tych podskoków i mam przerwę :).

Ps.jeżdżę na dualu z platformami i mam 14 lat B)...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...