Skocz do zawartości

[przerzutka] -przód, Shimano Deore

rafklim1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam kłopot z przrzutką Shimano Deore której nie daje się ustawić tak aby nie tarła o prowadnicę.

3 osoby już to robiły i niestety nic,

Raz trze o boki araz o dlną część prowadzenia.

Dodatkowo nie jest rónilegle zamocowana bo jeszcze gorzej tarła i teraz jest po skosie.

Podobno mam za krótki suport i mam podłożyć podkładkę pod korby aby odsunąć tarcze i spowodować lepszą pracę.

Czy coś takiego można zrobić ?

Nie do końca rozumiem:/

Co trze o prowadnicę? Przerzutka nie może bo to jej część:whistling:

Korby? Zamontuj przerzutkę wyżej.

Łańcuch? Potrzebna regulacja, z tym, że tu może być sprawa suportu:

-za długi nie będzie, jedynie niewłaściwa długość osi może być. Sprawdź to (np. wrzuć łańcuch na środkową tarczę i zobacz na jakiej zębatce biegnie on równolegle do koła) i napisz, wtedy powalczymy dalej;)

Wlasnie w sobote zalozylem do swojego bike'a taka przerzutke i nie mialem z nia problemow, co prawda troche czasu mi zajelo (1.5h :D) zanim wydedukowalem odpowiednia wysokosc, zakres pracy i naciag linki itp ale sie udalo. Dziala bardzo fajnie i ociera o lancuch jedynie na srodkowej zebatce, musze wtedy gripem o jeden klik przelaczyc i jest dobrze.

btw. Lancuch mam sram'a pc-48 a kaseta jakas shimano 8 rzedowa. Manetke do przedniej przerzutki mam sram'a 5.0, korbe mam santour xr17 (44 zeby)... ale przerzutke dobieral mi koles w sklepie po tym jak pokazalem mu korbe i manetke, bo wiem ze sam pewnie bym zle kupil :P dlatego polecam zawsze zapytac w sklepie zanim sie cos kupi jak sie nie wie, potem bedzie sprzedawca winny a nie klient w razie czego i o wymiane latwiej.

No mi też cały osprzęt zmieniali w sklepie z serwisem.

Ociera mi oczywiście łańcuch.

Kaseta jest Shimano - 8 rzędowa. łańcuch też Shimano (nie znam typu),

Korba niestety nie jest Shimano tylko SunTour. Klamkomanetki Shimano Alivio, Tylna przerzutka Deore, piasta Deore, Wkład suportu był zmieniany - nie znam firmy wiem tylko że kosztował ok. 70-80zł.

przerzutkę regulował(poprawiał po serwisie) najlepszy fachowiec w mojej okolicy, ale nieudało mu się zrobić tego tak aby mi nie ocierała na środkowej tarczy z przodu i najmniejszej z tyłu (najczęściej używam środkowej tarczy przedniej i 3 najmniejszych z tyłu)

Po wielu kombinacjach ustawił ją po skosie - nie jest równolegle, było jeszcze gorzej.

Powiedział , że jest za krutka oś suportu i mam podłożyć podkładkę aby powiększyć odległość korby od suportu.

Nie wiem tylko czy tak mozna zrobić bez jakiejsz szkody dla roweru?

Jeszcze 2 osoby starały się to poprawić i też nie dały rady - niestety jest źle, teraz trze mi łańcuch na połowie ustawień.

Przerzutka jeśli chodzi o samo przerzucanie biegów chodzi bardzo dobrze - tylko to ocieranie łańcucha o prowadzenie jest b. denerwujące. Zobaczę dziś to o co pytaliście tj. w jakim położeniu łańcuch jest równolegle.

Podobny problem miał jacekkoz - nie mógł wyregulować przerzutki z powodu innej "lini łańcucha" (stare przerzutki miały 47,5 mm ,a nawet 45 mm , nowe mają 50mm) , mało precyzynie opisałeś w jakiej sytuacji przerzutka trze, rozwiązaniem może być suport z dłuższą osią , pewności jednak nie ma, ale na pewno nie jakieś podkładki !

Łańcuch jest raczej dobry,

co do jego równoległego położenia to trochę trudno mi ustalić kiedy jest naprawdę równoległe

Wydaje mi się że jest to przy środkowej tarczy z przodu 4 od najmniejszej licząc zębatka kasety.

Nie twierdzę, że masz zły łańcuch tylko nieodpowiedni do przerzutki. Zerknij co jest napisane na blaszkach łańcucha to się okaże.

Nie twierdzę, że masz zły łańcuch tylko nieodpowiedni do przerzutki. Zerknij co jest napisane na blaszkach łańcucha to się okaże.

Mam łańcuch i napęd na 8 a przednią przerzutkę na 9 i mimo to nie ma najmniejszego problemu i nic nie ociera wiec chyba nie tu leży problem, bynajmniej u mnie go nie ma :D

Ja również mam napęd 8 rzędowy i do tego przerzutkę LX, dedykowaną do 9 rzędów, nic nie ociera, wszystko jest OK.

Aha, jeszcze podałeś, że używasz środowej zębatki z przodu i trzech ostatnich z tyłu.

Tego się nie powinno robić bo krzyżujesz łańcuch. U mnie też ociera gdy wrzuce przełożenie np. 2x8

W moim przypadku poprawnie jest:

z przodu 1, z tyłu 1,2,3,4

z przodu 2, z tyłu 3,4,5,6

z przodu 3, z tyłu 5,6,7,8

No nie, gdybym używał tylko takich przełożeń to właściwie wystarczyłby mi rower z jedną tarczą z przodu i 4 kasetą.

Nie twierdzę, że mają działać wszystkie , ale dla mnie najczęściej używanym jest 2 tarcza i 4-7 . Natomiast Na 3 tqarczy z przodu to właściwie da się jeździć tylko z górki więc uzywana jet u mnie raczej wyjątkowo (centrum Polski -płasko jak na tacy)

Tak, to chciałbym zobaczyć Cię w akcji - jak właściwie da się jeździć na 3 najmniejszych zębatkach kasety, kiedy jest duża tarcza z przodu.

Żeby jechać na takim przełożeniu to przynajmniej ja przy swojej wadze muszę stawać na pedałach aby się poryszać rowerem do przodu.

Szosowcy robią sprinty na finiszach na cięższych przełożeniach od ciebie i jakoś żyją :P a finisz zazwyczaj na prostym :). Przesadzasz ;] da sie jeździć, a nawet się podjeżdża niejedną górkę z blatu[chociaż tutaj już raczej nie na najtwardszym biegu kasety]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...