Skocz do zawartości

[rower] Jaka marka dominuje u was

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnio pojeździłem sporo po kraju a także poza naszymi granicami :D

i zauważyłem spore zróznicowanie w popularności danych marek bików.

Czasem wystarczy pewno 1 sklep danej marki w okolicy, i już tych rowerków w danym terenie jest więcej.

Może stworzymy taką małą mapkę najpopularniejszych marek w waszych miastach czy nawet państwach :D

Głównie chodzi o rowerki MTB (i ew. crossy) i te powyżej 800-1000 zł, bo chyba niezależnie od kraju i tak najwiecej jest tych tanich (lub miejskich), więc te pomińmy.

Z moich obserwacji wynika, że w WLKP i Kujawach (Poznań, Gniezno, Bydgoszcz) dominują:

- Authory (chyba najwięcej)

- Giant

- Kross (wcale tak dużo tych droższych nie ma)

- Unibike (w większych miastach)

- Merida (nie za dużo, ale się widuje)

reszta to prawie pojedyńcze sztuki mam wrażenie :)

We Włoszech zauważyłem, że prawie nie widać Giantów. Widziałem za to sporo Treków czy nawet GT i sporo Decathlon`ów z tych tańszych.

Jak to wy widzicie :)

Napisano

U mnie w Tczewie widzę dosyć często widzę tanie modele Meridy, żadko tanie Gianty i Authory. Unibike żadnego. Krossy często są tylko ale te makrokeszowate.

Napisano

u mnie na sklepie sprzedawcy maja meride gianta kellysa. reszta sprowadzana jest na zamowienie lub stoi pojedynczo w sklepach. i taka jest proporcja na ulicach. najwiecej kellysow pozniej merida i giant.

Napisano

U mnie zdecydowanie Kellys, a wynika to z tego, że są tylko 2 większe, autoryzowane sklepy. I ten największy bardzo zachwala (promuje) Kellysy, czego sam byłem świadkiem (namawiali mnie na Salamandra). Innych marek jest już mniej, ale widuję po kilka sztuk Merid, Author'ów czy Giant'ów.

Napisano

u mnie w okolicy(pod warszawą) jest zdecydowana przewaga makro i składaków...

chociaż jest kilka krossów, wheelerów, 1biria, 1scott, 1gary i jeden merc(głownie mojej bliższej lub dalszej rodzinki) kilka kolarzówek(raczej starsze pokolenie pasjonatów) może ze dwa kelly'sy

na warszawskiej masie krytycznej przeważają IMHO stare wheelery(lata '90), jest sporo merid i treków

oczywiście niedługo wszyscy będziemy jeździli na krossach a6... bo po tym co czytam na tym forum to ta marka zdominuje wszechświat B)

Napisano

We wrocku jest dużo wszystkiego, a najwięcej: Giant, Author, Merida, Cube, Scott, Kellys, Unibike, Marin, Felt, Decathlon, Kross, mniej więcej w tej kolejności B) Krossów jak widać mało bo tu teraz wszyscy Felty kupują :D

Napisano

W Zielonce zdecydowanie rządzi Decathlon. Powód? Do Marek (i usytuowanego tam sklepu Decathlona) jest rzut beretem :D

Pozdrówko proporcjonalne B)

PS. Przypomniałam sobie, że poza Decathlonem jeździ sporo Giantów (zarówno starych, jak i nowych) - newątpliwie dzięki temu, że w Zielonce jest skleposerwis Gianta.

Napisano

Nam morzem dominowały Kellys-y , Trek-i , Giant-y i Kross-y

Te marki bików z tego co zauważyłem dominowały !!

Ale chyba kross-ów było najwiecej :whistling:

Napisano
A w mojej okolicy ... GTIX :w00t::(

Yeeeahhhhh GtiX - u mnie w Iławie ciągle spotykam te "piękne" 6 ramienne obręcze. No i u mnie rządzi także Kross B-250. A na szarym końcu są wszelkie rowery z lat 70-80' ubiegłego wieku. Pozdrawiam !

Napisano

a w skromnych Prabutach i okolicy jest dosć dużo kelly'sów (niedaleko jest sklep kelly's), jednego krossa ostanio widziałem, jakiegoś dzieciaka na authorze (w kasku O_O_O ) no i moja meridka, a reszta to wigry i inne składaki itp aa no i ofc gti, delta i inne makokesze

Napisano

Jelenia Góra i okolice to ogromna dominacja Kellys'ów ... Gianty ostro gonią... ale na maja nieco strat do czołówki... jak większość z was zauważa jest to efekt dostępności dealerów... a Scott'ów jak na lekarstwo :w00t:

Napisano

Chyba Kelly's zdominowal Polske :(. W Poznaniu tez chyba najwiecej tego widze, pamietam pare Trekow, Giantow, ostatnio widzialem dwa Authory Traction oprocz mojego :w00t:. Ze starszych stalowek popularne sa Whellery. Ale generalnie nie mam pamieci do marek, blachosmrodow do dzis nie rozpoznaje, hehe :P

Napisano

W Kielcach byłem i zdecydowanie najwięcej Merid jeździło i Authorów. W Łodzi dużo Unibików i Krossów. No i sporo również Giant'ów.

Napisano

Evo - jak mogłeś zapomnieć o bydgoskim ROMECIE! :w00t: tego jest tutaj od licha i ciut ciut :P

no i dużo SCOUT'ów, takie ciężkawe ustrojstwo które sprzedają na ul. Magazynowej :P

a z 'przyzwoitych' to... hm... 1. Kross 2. Giant 3. Author 4. Kellys. Bardzo rzadko widuję u nas Meridy, za to w Ustroniu na każdym kroku :(

Napisano

We Włocławku najwięcej jest chyba kellysów. Do tego w sklepie jest zawsze kilka Merid, Unibike'ów, dziecięcych Leader Foxów, i Authorów. I wszechobecne Krossy :w00t:

Napisano

W Katowicach najwięcej jest Authorów i Kellysów, to pewnie przez bliskość naszej południowej granicy :) potem Medridy, Gianty, na szczęście coraz mniej makro.

Napisano

Szczecin to Kellys, Giant, Trek i Wheeler. Co ciekawe Authorow raczej malo, a Merid prawie brak (brak sklepu sprzedajacego te rowery). Za to w polnocnych rejonach w okolicach Polic (15 km od Szczecina) to prawdziwe zaglebie Meridowe i bardzo duzo Krossow, ale tych tanszych. Nie wiem czemu ale Leveli jest bardzo malo. Nie wspominam juz o takich egzotykach jak BH, Lappiere, Felt, Sunn, Fuji - ich nie ma w ogole. Aaaa GT widzialem moze ze dwa w tym roku - Lawinki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...