Skocz do zawartości

[pompka] do amora, ale taka żeby powietrze nie uciekało :)

Lobster

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Podczas pompowania mojego 5th elementa taką pompką :

http://www.allegro.pl/item226528516_rewela..._nowa_2007.html

niestety podczas odkręcania pompki od wentyla, spora część powietrza ucieka.

Szukam pompki, która ma jakiś sprytny patent, pozwalający zdjać ją z wentyla w taki sposób, żeby powietrze jednak nie uciekało :)

Np na tej aukcji:

http://www.allegro.pl/item228799682_rewela...firmy_beto.html

piszą że pompka ma końcowke zapobiegającą uciekaniu powietrza przy zdejmowaniu pompki.

Ktoś może używa tej pompki, czy to prawda ?

Ewentualnie może ktoś polecić jakąś inną pompkę spełniającą moje wymagania ? :)

Z góry dzięki za wszystkie wskazówki :)

Napisano

Na moje oko wam sie cos kiełbasi [mam pompke RS i nie narzekam... czy spada-tak 5-10 psi[juz nie pamietam]:):

1. Nakrecacie pompke, naciska ona na zawór, następuje wtedy troche wypuszczenia powietrza z waszego amora do pompki... i dlatego biadolicie ze wam spada o te 5 -10 psi.... przy odkrecaniu mamy powietrze pod cisnieniem to jak zaczyna byc miejsce to tez nam psiiiiknie tochę, ale wiecej pewnie tego efektu przez uciekanie powietrza z kanaliku pompki, niz z wentyla...

Jak bylem w serwisie i mi dali pompkę to dopiero były jaja ;D tam to uciekalo ze ja piernicze, z 20-40 psi :).

No chyba ze rzeczywiscie masz taką pompkę ze ci strasznie duzo i nierówno ucieka[swoja droga... pompujesz amorka w zaleznosci od tego gdzie jedziesz? ;p bo Ja tam raz ustawilem i smigam :).]

Napisano

Nie, nie pompuje amorka codziennie. Ale i tak nie mam obecnie pompki swojej, dlatego chcę kupić taką, przy której nie będzie uciekało powietrze.

Przy 5th elemencie ze skręconą komorą powietrzną do małej objętości, jak chce nabić średnio wysokie ciśnienie, podczas odkręcania jednak sporo schodzi, bo tego powietrza w komorze jest poprostu bardzo mało i tak [zauważ że nie mam powietrznego dampera, tylko sprężynowy, i pompuję tylko mikroskopiją komorę CVT]... W przednim amorku (miałem rebe) to nie było problemu przy użyciu tej pompki z pierwszego linka, ale z tyłu już jest trochę trudniej...

Napisano

A nie masz czasem uszkodzonego wentylka? Z mojego Skareba powietrze uciekało przy pompowaniu, kiedy miał popsuty wentyl - wymienili mi go w Wigwamie na gwarancji i od tej pory jest OK.

Pozdrówko z sugestią ^_^

Napisano

No nie wiem, raczej nie, bo potem już nie ucieka... W każdym razie i tak chcę kupić jakąś pompkę na własność, i jak już kupuję to chciałbym nabyć jakiś bardziej sprytny model...

Napisano

Lobster to Beto mam i świetnie się sprawuję są 2 nakrętki tam taka która wciska bolec i ta złota którą nakręcamy na gwint ucieka bardzo mało powietrza a i łatwo się pompuje polecam ci ją ^_^

Napisano

Najpierw używałem pompki podobnej do tej http://www.allegro.pl/item226528516_rewela..._nowa_2007.html, końcówka taka sama, przy odkręcaniu od wentyla sporo powietrza uciekało.

Teraz używam tej Beto http://www.allegro.pl/item226528516_rewela..._nowa_2007.html i końcówka to całkiem inny system, bo po napompowaniu najpierw odkręcamy sam bolec ktory naciska wentyl, a potem dopiero całą końcówkę.

Napisano

Lobster - używałem tej pompki, powietrze nie ucieka. Ja Ci polecam ten sklep - jest jednym z najlepszych w mojej okolicy. Właściciel jest bardzo w porządku. Kupowałem tam rower i właśnie tą pompką sobie amora pompowałem. U mnie wszystko gra. Polecam!

Napisano

Ok dzieki za odpowiedzi - wlasnie o to mi chodziło - czy pompka działa tak jak jest napisane w aukcji, czy może nie :w00t:. Ale widzę że chyba jest ok, więc biorę ją...

Napisano

Mamy na serwisie te pompki Beto, są całkiem dobre. Dziś z kolei testowałem pompkę co przyszła w pudle z RS Reba Race - jest fatalna. Nierówno pompuje, jedno pchnięcie tłoka wbija mi w damper Foxa średnio 20-30psi!! :) No i przy zdejmowaniu schodzi dużo. Beto wygrywa porównanie na całej linii.

Napisano

beto wymiata, sam sie meczylem z pompowaniem, ale od kiedy mam beto nawet negatywna komore pompuje tak jak chce dzieki patentowi z wykrecana igla. Trwalosc tez bez zarzutu zostawilem ja na trawie pod domem na 2 tyg i o niej zapomnialem, duzo padalo, ale nadal dziala ok :-)

• 5 miesięcy temu...
Napisano

pytałem jaki to model tej beto w postach powyżej, co do sks suspensioneer to użytkownikowi Blitzer się zepsuła więc nie wiem czy warto ją kupić.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Ta pompka Beto jest bardzo fajna mam ją od miesiaca i jest ok , za taka cenę nic lepszego nie kupisz ( ja nie znalazłem)

I ten patent żeby powietrze nie spieprzało jak odkręcasz elegancko działa

bodziekk - nawet nie wiem czy tyle schodzi , jeśli napompujesz to przy odkręcaniu nie ucieka prawie nic . A spadek ciśnienia spowodowany jest tym że przy kolejnym podłączeniu pompki i otwarci zaworka część powietrza z komory napełnia wężyk pompki

A i też mam Rebe ;)

Napisano

No faktycznie, może schodzi nieco mniej. Ale celowo podkreśliłem, że pompuję nią damper, w przypadku większej komory spadek będzie jeszcze mniejszy.

Gość FF|putek
Napisano

a ta druga pompka Beto (ta mala) cos warta jest?

• 5 miesięcy temu...
  • 4 miesiące temu...
Napisano

Po pierwszej jeździe w tym roku na nowym rowerze stwierdziłem, że muszę na dniach zakupić pompkę do mojego x-fusion, co polecacie z dostępnych na allegro pompek: Giyo, Beto czy może Rockrider ? Wszystkie są dostępne w podobnych cenach około 70-80zł. A może dać sobie spokój i podjechać do serwisu i tam za 2 złote uzupełnić ciśnienie ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...