Skocz do zawartości

[kaseta] Suntour vs Alivio

sowix1

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się którą kasetę lepiej wybrać:

Alivio - http://www.allegro.pl/item228728930_kaseta...007_super_.html

Koszt 37 zł

Czy SUNTOUR

http://www.allegro.pl/item230562392_nowe_s..._26zl_szok.html

Nie wim jak się spisuja kasety SUNTOUR. Ale na pewno jej plus to to że jest lżejsza i o wiele tańsza. No i ten łańcuch chyba raczej można kupić za 13 zł.

Co radzicie??? Ja będe jeździł gł po ulicach, także nic nadzwyczjnego nie trzeba mi.

Martinuz Pewnie masz jakąś tanią korbę Suntoura PFF :P

kup sobie shimano TX odczucia będziesz miał podobne :)

sowix1 tani produkt to czego wymagasz :)

a ta kaseta jest odpowiednikiem alivio o podobnych właściwościach

BTW wkurza mnie sądzenie firmy po jednym produkcie i to szczególnie z niższej półki

suntour jak shimano czy truvativ srama robi korby z różnych półek

np shimano od TX do XTR

porównywać należy rzeczy porównywalne

Jabłka z jabłkami a nie z czekoladą :)

Amoniak - masz rację, mam pewnie jakiegoś durnowatego Pff'a dawanego razem z moim Magnusem - no cóż nowej korby nie wyrzuce :) czekam aż sama umrze.

BTW wkurza mnie sądzenie firmy po jednym produkcie i to szczególnie z niższej półki

osądzam firmę po tym co ma z wyższej półki, a nie spotkałem się z korbami Suntoura z półki dorównującej korbom z wysokiej półki Shimano czy Truvativa.

Porównując kasetę Shimano Alivio i Suntour - wybiore Alivio

po 1:

Shimano jest to bardziej sprawdzona firma

po 2:

Jak już napisałem, bliski przyjaciel ma Meridę Matts 300 z full alivio, i jestem bardzo pozytywnie nastawiony do tej grupy, ekonomiczna i wytrzymała.

Oczywiscie, nie twierdzę że ta kaseta suntoura to gówno, bo prawdopodobnie nie różnią się one niczym szczególnym, w tej klasie cenowej ciężko o fajerwerki techniczne. Po prostu ja wziąłbym Alivio, z własnych(a raczej kolegi) doświadczeń z tą grupą.

Co do Suntoura - nie napisałem nigdzie że jest to firma do pupy, napisałem że JA nigdy nie kupię wyrobów tej firmy, ponieważ mi nie pasuje. Co nie oznacza że nie mieli kilku perełek, jak choćby amortyzator Duro. Nie oceniam tej firmy, po prostu wyraziłem moje własne przemyślenia :) Kolega prosił o opinię i pomoc w wyborze - wypowiedziałem się co ja osobiście na ten temat myślę. I dalej trzymam moją tezę:

Brać Alivio bo sprawdzone!

Pozdrawiam!

Amoniak - jeszcze jedno, miałem korbę TX, jeszcze taką stalową :) Gdyby nie to że ciężka jak pół roweru, to złego słowa nie mógłbym powiedziec :P Inna sprawa że nie była poddawana takim obciążeniom jak ten Suntour.

Jeszcze jedno do kolegi autora topicu, spójrz na obie kasety, moim zdaniem nawet wizualnie Shimano wygląda na staranniej wykonaną i lepiej dopracowaną. Ale możecie mówić że jestem fanboy ;]

Masz w swoim rowerze korby Sr Suntour XCM 314 na kwadrat i są dość wiotkie.

Tak samo mogę npisać Mercedesy są do DUPY bo A classe jest :o^_^;) i się psuje

O kasecie Alivio IG z 2003 roku mam jak najgorsze zdanie - to była najgorsza ki najmniej trwała kaseta jaką miałem

tu niej napisałem http://www.forumrowerowe.org/index.php?s=&...st&p=113337

Obecne Alivio to CS-HG 50 8I . Moja żona ma w swoim rowerze i nie ma z nią większych problemów

A teraz z zupełnie innej beczki

kaseta Sr Suntour Axon 9s kosztuje tyle co XTR Jakością i trwałością wcale od niego nie odbiega

co do amorów suntoura- nie czepiam sie. co do reszty części, to słyszałem dużo narzekań na nie. jeden kumpel ma m.in. kasete alivio i nie ma do niej zastrzeżeń. myślę, że warto dać te 11zł więcej i mieć coś sprawdzonego. chyba, że chce sie zostać królikiem doświadczalnym :D

Polemizowałbym nad kasetą Suntour'a :P Mam też PowerFlo, tyle ża ja mam największą zębatkę 34. No cóż - jeżeli kosztuje 26 zł na necie - to bym ją wziął. Powód ? Kaseta nie ma wielkiej trwałości ( u mnie przejechała jakieś 300 km i już widać pewne ślady zużycia :D a jest czyszczona + łańcuch także konserwowany - może dlatego, że nie "cackam" się ze sprzętem ). Kaseta u mnie chodzi z łańcuchem KMC. Zwłaszcza widać to na zębatce 34. Jednakże miałem porównanie kasety Shimano HG-30 i PowerFlo i różnica w wadze na rękach była OGROMNA ! No ale to ponad 100 g różnicy. Ja bym wziął jednak Suntoura. Nie szczeka, nie narzeka, a działa. Pozdrawiam !

Mam chyba taką samą kasetę SRS i szału nie ma. Przy przebiegu około 4000 km i użytkowaniu z trzema łańcuchami (dwa SRAM PC38 i jeden KMC Z-72) muszę przyznać, że jest już trochę (miejscami mocno - zębatki 4 i 5 mają już dość ostre ząbki, ale łańcuch jeszcze nie przeskakuje) wyeksploatowana, ale jeszcze trochę na niej pojeżdżę. Tydzień albo dwa temu był też wątek o podobnej kasecie, która wg właściciela dość szybko dokonała żywota.

Z Alivio nie miałem do czynienia, więc się nie odzywam.

Jeszcze odnośnie tego, co pisał Amoniak - miałem kasetę CS-SPF7x-S9, która materiałowo była lepsza od SRAMa 5.0 (i znów do Shimano nie mam odniesienia), a dałem za nią 45 PLN.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...