Skocz do zawartości

[Humor] FAQ naszego forumrowerowego

Xsystoff

Rekomendowane odpowiedzi

Albo jeszcze można:

P: Chciałbym/Chciałabym złożyć koła na obręczach Mavic XC717. Jakie piasty/szprychy polecacie?

O: Lepiej kup obręcz DT Swiss XR 4.1

O szprychach też można byłoby coś wymyśleć, ale nic mi do głowy nie przychodzi...

:D

Jeszcze można

P: Co lepiej kupić, przerzutkę X-7 czy X-9, czy jest między nimi znacząca różnica w jakości działania ?

O: Nie kupuj Srama bo moj dziadek mi powiedział że luzy łapie, lepiej kup używaną XTR z 96 roku, nawet z przebiegiem 100 tys km będzie działać lepiej

;)

I jeszcze mi się przypomniało, kiedyś na forum było coś w stylu:

P: Chcę skrócić przewód w hamulcu tarczowym hayes. Czy mogę do niego potem zalać jakikolwiek płyn DOT 4 czy musi być oryginalny płyn hayes dot 4?

O: Po co wydawać 5 zł na buteleczke płynu hamulcowego. Słyszałem że można zalać wodą, przecież i to i to jest mokre. Jak woda nie będzie działać, to wlej Kujawski [oczywiście z pierwszego tłoczenia], ma konsystencję podobną do płynu hamulcowego. Możesz też spróbować zalać shimanowski płyn do hamulców - niektórzy mówią że może źle wpływać na uszczelki hayesów, ale moja prababcia twierdzi że to nie prawda :D

Mnie bardziej rozwala:

P. Jakie kółeczka do shimano?

O. Nie kupuj zamienników, to syf i nie warto... tylko orginalne kółeczka od shimano. Zamienniki są zawsze słabej jakości.

[ciekawi mnie czy taki gość jak mu przyjdzie kupić klocki hamulcowe do tektro to też kupuje tektro ;d]

Kross, Suntour oraz Shimanowski osprzęt zawładnęły Polską. Wiele tanich rowerów jest "chwalonych" za to, że mają osprzęt Shimano. Co z tego ? Jeżeli jest to osprzęt klasy TY-.....

Dokładnie, i jeszcze texty w stylu - ten rower ma osprzęt Shimano - najlepszej firmy na świecie - wtedy klient robi już takie oczy ;) . A jak sie jeszcze dowie że ma np 24 przerzutki [tak tak, nie biegi, profesjonalne rowery mają 24 przerzutki ! Mój bidak ma tylko dwie ;) ] to już w ogole klient jest w siodmym niebie, bo do tej pory myślał że rowery mają max 21 biegów... I potem kupuje makrokesza za 170 zł, z osprzętem najlepszej firmy na świecie (na tylnej przerzutce jest napis shimano]. Nie wiem czy śmiać sie czy płakać, ale tak niestety często jest...

Świetne. W szczególności początek z Krossem. Co do Wilka to trzeba wiedzieć o co chodzi, a jak ktoś jest nowy to raczej o wątku z ucieczką przed żmijami nie będzie wiedział. Wilka do FAQ bym nie mieszał. Przynajmniej nie w typowym dla FAQ kontekście ;) Jeszcze raz gratulutuję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...