DrAkula Napisano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 witam, Mam pytanie do was, gdyż jestem teraz zainteresowany kupnem zacisku tarczowego mechanicznego Avid BB5 z tarcza Roundagon 203mm... Mam zamiar zainstalować to na przód ale na różnych forach wyczytałem że przy bb5-ce z taka tarcza lepiej miec jakies lepsze klamki, a ja sądze ze moje klamkomanetki nie należa do dobrych... Moglibyście mi polecić jakieś fajne klamki(do mechanicznego zacisku tarcz.) i manetki w przystępnej cenie? Nie wiem wogóle w jakich sa cenach takie rzeczy, ale wolalbym się zmiescic w... zalóżmy 120zł na strone? czy jest to możliwe? Druga rzecz to czy jeśli z przodu zamontuje te BB5, to czy na tyl nada się V-ka shimano XT br m-760? I co do tego modelu mam pytania: 1. Czy działać one będą gdy lekko zcentruje koło? (często mi się to zdarza, mimo że uważam na kraweznikach i dziurach) 2. Czy mają jakieś wady? 3. Czy mają na serio siłe porównywalną niekiedy z tarczówkami? 4. Czy wogóle byście na moim miejscu cos takiego montowali, bo bede miał rower wyglądający jak taki z supermarketu za 99,99zł(xD) że ma tarczówke tylko z przodu... ja wiem, ze wygląd to nic, ale jednak sami przyznacie ze na pewno was obchodzi jak wyglada wasz rower... warto montować tego v-brakea czy lepiej pozbierac kase i kupic tarczowke na tyl? Z góry dziekuje za udzielone odpowiedzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 ad.1 - Avid FR5 ad. 2 1. Trudno powiedzieć, zależy jak bardzo duża centra będzie, ale jak duża nie będzie to myślę że da się ustawić. 2. Myślę że modulacja a raczej jej brak tak jak we wszystkich Vałkach. 3. Siłę to mogą mieć nawet większą, bo przy Vałkach dużo łatwiej jest zrobić OTB, nawet na tych no name. 4. Przedni hamulec jest zawsze ważniejszy, dzięki niemu szybciej się zatrzymasz niż hamując tylnym, a taka hybryda tarcza przód + vałki tył nie jest wcale dziwna, przynajmniej dla mnie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DrAkula Napisano 27 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 dzięki, a czym sie różni bb5 od fr5?, bo w sumie moge kupic tanio bb5... za 140 razem z tarcza... a czeka mnie jeszcze zmiana piasty, i koszt jej wymiany... A gdybyscie mieli ocenic xt m-7600 w skali 0-10, i wybrac pomiedzy srednia tarczowka a tym v-b Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 FR5 to klamka http://allegro.pl/item226517310_klamka_ham...ium_super_.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szajbz Napisano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 ja bym kupił komplet Vek XT, bo równie dobrze zatrzymują koło co bb5 jak nie lepiej, chociaż jeśli koła ci sie centrują to lepiej rzeczywiście kupić tarcze Kup najlepiej Vke i Bb5, a po sezonie sam zdecydujesz czy zostajesz przy tarczach czy przy Vkach PS kup tarcze 185mm, bardzo ładnie hamuje, 203mm to za duży kloc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Jeszcze zależy jaki ma amorek, bo przy tej 185 mogą mu się niezłe luzy zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DrAkula Napisano 27 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Obecnie mam beznadziejny amortyzator sountora xct czy cos takiego... 60mm skoku ale zmieniam go na rst gila sl albo jak sie uda rck szox dart II ... jak kasy starczy... co o tym pomysle myslicie? ps mam w opcji tylko 203mm tarcze a klamki sa super, tylko jeszcze manetki fajne potrzebuje.. jakies nie drogie ale dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 28 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Ten XCT pewnie nawet jest lepszy RST, ale RockShox byłby dużo lepsiejszy od dwóch pozostałych. Tak czy siak tarczy 203 do tych amortyzatorów nie bierz, bo luzy złapią od takiej siły. Manetki, hm, jakie przerzutki masz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DrAkula Napisano 1 Września 2007 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2007 mam teraz shimano altus a klamkomanetki trudno zprecyzowac bo to chyba jakis podstawowy model klamkomanetek v-brakeowych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 1 Września 2007 Udostępnij Napisano 1 Września 2007 Sprawdź czy przerzutka nie ma luzów, bo jak ma to prawdopodobnie bedziesz musiał wymienić i przerzutke. Co do manetek, http://allegro.pl/item229496362_manetki_al...bikestacja.html cos takiego powinno Cię zadowolić, a klamki takie jak wczesniej podałem, czyli FR5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacke Napisano 1 Września 2007 Udostępnij Napisano 1 Września 2007 Moze lepiej za 300zl kupic hydrauliczne juicy 5? Jesli jednak nie to klamki zdecydowanie polecam fr5 albo sd7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 1 Września 2007 Udostępnij Napisano 1 Września 2007 Tylko że za 300 zł to kupi tylko jedną sztukę Juicy 5 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.