Skocz do zawartości

[Rower]Scott Scale 35 '07 11388g

Boberek

Rekomendowane odpowiedzi

chciałem pokazać mój rowerek

Jest to Scott Scale 35 cały na XT waga wedle katalogu 11100 gram (ale nie wiem przy jakim rozmiarze)

przedstawiam co i jak rozebrałem cały rower

bo kupiłem wage i chciałem sie przekonać czy rzeczywiscie to jest prawda co piszą

duzo sie nie pomylili :)

Brake (Front): (Hamulec przedni) XT BL-M765 Disc + XT BR-M765 Disc 160 (przód) + przewód bez tarczy 298g

Brake (Rear): (Hamulec tylny) XT BL-M765 Disc + XT BR-M765 Disc 160 (tył) + przewód bez tarczy 316g

Cassette: (Kaseta) Kaseta Deore XT CS-M760 260g

Chain: (Lancuch) Łańcuch XT HG-93 273g

Crankset: (Korby) Korba Shimano XT FC-M760 hollowtech 2 44Ax32Ax22A T (komplet) 877g

Derlr (Front): (Przerzutka przednia) Manetka XT RD-M761 + XT FD-M760A 34.9mm + linka i pancerz 342g

Derlr (Rear): (Przerzutka tylna) Manetka XT RD-M761 + XT SL-M760 + linka i pancerz 462g

Fork: (Widelec) Widelec Fox 32 F100RL + bierznia + gwiazdka + rura sterowa 20 cm 1631g

Frame: (Rama) Rama Scott Scale 35 + hak + miski sterów 1726g

Grips: (Gripy) Chwyty SCOTT + korki 85g

Handlebar: (Kierownica) Kierownica Scott Hot Rod Flat 600 mm 154g

Headset: (Stery) FSA Nr.9/ 1 1/8 bez bierzni i gwiazdki 65g

Pedals: (Pedaly) Pedały Shimano LX PD-M520 SPD 377g

Seat: (Siodlo) Siodło Scott Racing CROM 328g

Seatpost: (Sztyca) Sztyca Scott Comp 31.6mm długosc 400mm 370g

Seatpost clamp: (Zacisk sztycy) 34,9mm 23g

Skewers: (Zaciski kol) Deore XT (komplet) 123g

Spacers: (Podkladki pod mostek) SCOTT 2 szt 10mm 13g

Stem: (Mostek) Scott Pro 4 Bolt 1-1/8 6 stopni 110mm 149g

Wheel Front: (Kolo przednie) Mavic XM-317 32H Black + Scott OXYD 26 x 2.0 + Shimano XT HB-M765 Disc CL + Tarcza XT + dętka (przód) + DT Swiss Champion Black 1.8mm 1636g

Wheel Rear: (Kolo tylne) Mavic XM-317 32H Black + Scott OXYD 26 x 2.0 + Shimano XT HB-M765 Disc CL + Tarcza XT + dętka (tył) + DT Swiss Champion Black 1.8mm 1837g

wychodzi na to ze waży 11388 gram

wymieniona została kaseta na XT

zamówiłem siodło SE Geniue Gel

nadal bede staral sie schodzić wagą :P ale zobaczymy jak to bedzie

Nieźle ci sztyca wyszła 370g olaboga :) U mnie rurka bez jarzma ma długość 37cm a cała sztyca waży 325g :P Siodło tez ma m lżejsze - 310g.

Rama taka droga a taka ciężka, ale i tak mi się podoba tylko nie wiem dlaczego :P Moja (S) pewnie waży z 50g mniej, słabo.

powiem tak rower cały kupiłem jako nowy za 5500 tys :D czyli opłacało sie kupic tylko dla amorka i ramy

rama ciężka to fakt ale cholernie wytrzymała :D zarazem :D

no sztyca to jakas paranoja :)

no nic bede walczył dalej :P po trochu ale nie wiem czy jest sens wydać 600 a 700 zł zeby zejsc 300 gram :P

rama w S powinna ważyć około 1550 gram

Kurde ja za scale40 5 tysi dałem łe ;)

Jaasne, 1550 gramów aha :D Przecież rozmiar więcej to prawie 200g nie będzie. Te ramy są przepłacone :) Wytrzymałe? Coś niesamowitego, jak rama kosztuje ponad 2 tysiące i wazy 1700g :D

PS: Scale 40 wg moich wyliczeń i niestety w sporej części szacunków waży ~12100 :/

• 2 tygodnie później...

Uuuu aż taka różnica? :D

Mógłbyś mi powiedzieć coś co ciekawi mnie od bardzo dawna? Ile ważą opony Scott Oxyd w wersji 120tpi (bo taką zdaje się miałeś)? (żebym miał teraz kaske to bym odkupił bo są rewelacyjne hehe) I ile ważą te klocowate dętki, które są w standardzie i których nie mogę przebić? :P

PS: To się nie trzyma kupy, czemu producenci wrzucają jakieś szitowate dętki do swoich rowerów, skoro mogliby wydać prawie nic więcej i podać wagę katalogową o ponad 100g mniejszą? :)

PPS: Scott oxyd 60tpi waży 500g a te tańsze to już podobno 650 kloce.

Uuuu aż taka różnica? :)

Mógłbyś mi powiedzieć coś co ciekawi mnie od bardzo dawna? Ile ważą opony Scott Oxyd w wersji 120tpi (bo taką zdaje się miałeś)? (żebym miał teraz kaske to bym odkupił bo są rewelacyjne hehe) I ile ważą te klocowate dętki, które są w standardzie i których nie mogę przebić? :D

PS: To się nie trzyma kupy, czemu producenci wrzucają jakieś szitowate dętki do swoich rowerów, skoro mogliby wydać prawie nic więcej i podać wagę katalogową o ponad 100g mniejszą? :)

PPS: Scott oxyd 60tpi waży 500g a te tańsze to już podobno 650 kloce.

Ja też śmigam na rowerku scott'a z serii scale i usilnie staram się przebić dętkę, ale jak do tej pory (przjechane 500 km w terenie) nie udało mi się to. Jestem pełen podziwu dla inżynierów, którzy skomponowali mieszankę gumy.

Opony Scott Oxyd 60 tpi spisują się świetnie i nie wymianiałbym ich aż do zaniknięcia bierznika.

Tak jak kolega chętnie odkupiłbym te opony, ciężko na nie trafić.

pozdrawiam

Ja mam pod nosem sklep Scotta, obnizek nie będzie ale skłaniam się ku takim samym na przyszły sezon a jedynym kontrargumentem jest poszukiwanie nowości (no i kaska :D). Zrobiłem już jakie4,5tys na nich i się robi semislick ale cały sezon da radę przejechać :(

PS: Ja złapałem kolca pod koniec kwietnia i snake 1 maja na maratonie (się za mało napompowało) a tak to mam spokój ale jak widać da rade, widocznie mój kolcowy niefart wyczerpał się wraz z wywaleniem Kend na śmietnik.

rama ciężka to fakt ale cholernie wytrzymała :D zarazem :)

Co masz na myśli mówiąc cholernie wytrzymała??

Daj zdjęcie na jakiś fotosik czy coś bo tak to mało widać.

O co chodzi z tym DPI bo ja tego u siebie nie mogę znaleźć, jedynie mam 70 a Compound

No to tak opona scott OXYD realnie waży 491 gram B) jest to opona zwijana z domieszką kevlaru

Dętka jest SUPER TIN firmy SHIN realna waga 130 gram :)

Fotki wrzuce jak zrobie na nowych oponkach zdjecia :)

Mam do sprzednia te oponki jak ktos chce to 100 zł za 2 szt

http://www.allegro.pl/item243201731_opony_..._0_zwijane.html

mam tez siodło i kasete LX z łańcuchem :D

a co mam na mysli ze cholernie wytrzymała :P

nie gnie sie na boki jak pedałuje :)

• 9 miesięcy temu...

Witam rowerek sie troche pozmieniał :D

Dostał pare nowych gratów :)

Całą grupe Deore XT 2008

Koła Mavic Cross Ride

Opony continental Race King SUPER SONIC

Dętki Maxix Ultra Light

Całego WCSa (kiera mostek sztyca stery)

podkładki Carbon Ritchey

Siodło SE Pro link

Chwyty Scott PRO LTD

Zacisk sztycy KCNC

Kółeczka przerzutkowe :) KCNC i śrubki do korby KCNC

Pedały XT 540

no i waga jaka jest to około 10,724 gramy

a wyglada tak (na fotach nie ma jeszcze korby ale fizycznie juz jest :)

gallery-56728174-500x500.jpg

gallery-56728168-500x500.jpg

gallery-56728154-500x500.jpg

gallery-56728133-500x500.jpg

gallery-56728130-500x500.jpg

gallery-56728142-500x500.jpg

Nareszcie będzie wiadomo ile ważą Crossridy only disc :D Na całym internecie nie mogłem znaleźć ich realnej wagi :)

A rower śliczny, aczkolwiek dokładając 100 zł mogłeś złożyć dużo lżejsze koła, ale jak rozumiem lekkość nie jest w tym rowerze priorytetem, jak np wytrzymałość :) Poza tym te Mavico to jedne z ładniejszych kół na rynku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...