Mod Team Pixon Napisano 26 Sierpnia 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Kampinowski Park Narodowy - Kampinowski szlak rowerowy [zielony] 5.45 Dzień zaczął się niezwykle wcześnie. Kiedy budzik dał znać do wyjścia z łózka byłem w wielkim szoku po 3h snu. Spakowałem w plecak kanapki na resztę dnia oraz kilka potrzebnych w tak długiej trasie narzędzi m.in. pompka, łatki, dętkę i telefon. 6.00 Byłem prawie gotowy dopóki nie zobaczyłem leżącego nadal aparatu. Czym prędzej spakowałem go do plecaka i wyszedłem po moją maszynę. Stała tam gdzie zawsze. Jeszcze tylko kapka smaru na łańcuch i w drogę. 6.30 O tej godzinie miałem być w miejscu spotkania, a ja dopiero z domu wyszedłem. 5 minut później i jestem! W krótkim czasie zjawili się pozostali uczestnicy wycieczki Darek i Marcin Powitania krótkie ustalenia przy jednoczesnym pakowaniu rowerów w samochód i byliśmy gotowi do drogi. Teraz już nie ma odwrotu, trzeba brnąć w nieznane Droga minęła szybko. Nie obyło się bez wizyty na stacji po prowiant. Z parkingu w Żelazowej Woli wyruszyliśmy jak z bicza strzelił równo o 9.30. Przejeżdżając początkowo dobrze oznakowanym szlakiem, zgubiliśmy się na którymś z kolejnych zakrętów. Błąd szybko naprawiliśmy i dalej cieszyliśmy się dobrą szutrówką. Minęliśmy obok szlaku jakąś kopalnię no to hop Wspinając się wciąż na północ natrafiliśmy na ładny gotycko-renesansowy kościół w Brochowie Prawdopodobnie Bzura okolice Brochowa Tutaj większe prawdopodobieństwo, że to Bzura. Właściwie to jestem tego pewny na 99.99% Następnie przez wsie, pola i lasy, lub tez groblą dobrnęliśmy do Tułowic by sfotografować ten oto dworek. Wyjechaliśmy z zza rogu a tam taki oto optymistyczny znak. Nastrojeni do dalszej, szybszej jazdy co by nas zmierzch nie zastał pod Warszawą jechaliśmy na wschód zbliżając się do miejscowości Górki, w której to były pamiątki po II wojnie światowej w postaci: Jedziemy i jedziemy, a to miało być gdzieś pod warszawą. Bunkry są i też jest fajnie A najgorsze dopiero miało nadejść... tuż po skręcie z mostu zaczął się prawdziwy koszmar, piach za kostki i jazda do przodu. A do tej pory było tak pięknie. Dlaczego od razu denny, trochę piachu jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Co nie zabije to wzmocni !! Po męce przez piach i nieubity leśny grunt każda okazja do posiedzenia stawała się dobra. Nawet chociażby żeby sprawdzić gdzie jesteśmy i jak daleko jeszcze do sklepu z zaopatrzeniem. Dokładnie nie pamiętam co to za moment był, jednak po uśmiechach mogę śmiało powiedzieć, że było to już po posiłku ... Nobla należałoby dać za te niektóre nazwy miejscowości. Przerwa na... no chyba wiadomo. taniec młodych Indian. Szybko, szybko, bo ciemno się robi. Jeszcze ok 30 km do Żelazowej Woli. Tablica pamiątkowa a za nią... Dąb Ostatnie kilometry przejechaliśmy całkiem sprawnie, gdyż otaczający nas zmrok motywował do szybkiej jazdy. Zjawiliśmy się na parkingu o godz. 21. Czyli cała wycieczka trwała 11.5h. Wrażenia rewelacyjne. Każdy powinien tego spróbować. Zdarzały się chwilę zwątpienia, jednak psychiczny nacisk każdego na każdego i ambicja ne pozwalały przestać. Ecia dzięki za cenne rady i wskazówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodo Napisano 26 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Spoko relacja i fajne trasy. Ja śmigam raczej od strony Warszawki i najdalej dotarłem do Kampinosu za Granicą. Jak byście mieli kiedyś ochote pojeździć po mojej stronie "lasu" to dajcie znać a coś wymyśle. ps. Ile Wam wyszło kilometrów?? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 26 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Małą poprawka: kościół w Brochowie to kościół obronny z lat 1551-61, a więc czysto renesansowy. Tutaj ślub brali rodzice Chopina, a potem on sam był w nim chrzczony. Cieszę się, że wycieczka wam się udała - i że wygraliście z tymi królewskimi piaskami Pozdrówko przyklaskujące Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sintesi Napisano 26 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 po obejrzeniu tych zdjec musze powiedziec, ze polska to piekny kraj! tylko czemu rzadzony przez takie scierwo?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 26 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Sintesi wyhamuj czasami z tym słownictwem. To nie forum polityczne i takich tematów nie będziemy nawet zaczynać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QWEY564 Napisano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 też przejechałem ten szlak... chyba nawet 2 razy... moim zdaniem za dużo piachu pomiędzy Kampinosem, a Żelazową Wolą a opisane przez was bunkry to niestety tylko piwnica na terenie KPN po wojnie było zniszczonych wiele wsi(często doszczętnie)... teraz jeszcze uprawia się politykę "wysiedleńczą" i zalesianie nieużytków na terenie parku więc nie trudno trafić na opuszczone budynki, pozostałości po piwnicach... ale ofc bunkrów też nie brakuje... ba, zdarzają sie nawet schrony atomowe PS ale wy chyba nie jechaliście cały czas szlakiem??(zdjęcia na asfalcie 30km przed "metą") PS2 proponuję jeszcze jedną wycieczkę do KPN ale śladem wydm i nierówności... czyli po szlakach pieszych(i ich okolicach)... tu są naprawdę fajne górki(oczywiście szlak rowerowy tu nie zagląda) i warto je przetrawersować... okolice palmir, zamczyska... pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 27 Sierpnia 2007 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Tak masz rację. Bodajże od Leszna byliśmy zmuszeni jechać asfaltem do żelzowej woli gdyż było już dośc ciemno i na dodatek kolega miał już porządny kryzys. Nie mniej jednak szlak podobał mi się bardzo. Ecia- nie wiem, może masz rację ja sprawdzałem w wikipedii i tam było napisane, że ten kościół jest z tego czy innego stylu. W tym przypadku gotycko-renesansowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sintesi Napisano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 przepraszam za moja wczesniejsza wypowiedz! czytalem wiadomosci przed wlaczeniem forum i po prostu mnie ponioslo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 W stylu to on może na pozór do gotyku nawiązuje - ale to dlatego, że imituje architekturę obronną . Pozdrówko wyjaśniające Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QWEY564 Napisano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 imituje??? zawsze myślałem że on taki był z założenia. tj obronny kościółek pośród bagien, na górce nad bzurą... hehe ciekawie zabrzmiało PS no to mieliście szczęście że kolega miał kryzys bo ominęliście 25 kilometrową piaskownicę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 No, bo takie było założenie - to jest kościół obronny. Ale biorąc pod uwagę stopień rozwoju ówczesnej architektury obronnej, to ten kościół jest dość mocno zacofany - i taki właśnie bardziej na pokaż, niż funkcjonalny. Dlatego napisałam, że imituje - realnego szturmu przy użyciu dostępnego wówczas sprzętu i zastosowaniu rozpowszechnionych technik oblężniczych on by nie zdzierżył. Ale też i nie taka była w sumie jego rola. Pozdrówko wyjaśniające II Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QWEY564 Napisano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 bardzo możliwe... tu moje foto tego kościoła: (dla ciekawskich w lewej wieży widoczna jest wystająca armata) a tu kawałek "muru" od wewnątrz: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.