Astropath Napisano 25 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Podobno narzędzia do zdejmowania korb Hollowtech II kosztują XXX zł (tak twierdzą w serwisach). Na allegro znalazłem coś takiego : http://allegro.pl/item227328120__klucz_do_...owtech_ii_.html 32 zł za komplet do zdejmowania korb. Czy to rzeczywiście jest pełny zestaw, dzięki któremu wymontuję i zamontuję korby XT? Jak przebiega taka operacja? Wystarczy odkręcic lewe ramię, wyjąc prawe i odkręcic miski? Jeśli to takie proste, to czemu w wielu sklepach i serwisach nie mają tych narzędzi ani na sprzedaż, ani do użytku własnego? Mam wrażenie, że nie dostrzegam tu jakiegoś kluczowego elementu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 czarnym kluczykiem ze zdjecia odkrecasz nakretke po stronie samej korby bez tarcz. odkrecasz imbusy w tej samej korbie. sciagasz korbe z osi. wypychasz korbę z osią albo delikatnie wybijasz jesli nie mozna jej ruszyc (plastikowy drewniany lub gumowy mlotek) zostaja ci miski wkladu z gniazdami wielowypustowymi do klucza takiego jak takze na tym zdjeciu. odkrecasz i juz. jak dla mnie nie jest to za dobry klucz bo trudniej nim pracowac. sa jeszze klucze nasadowe do takich wkladow. zakladasz go od czola na wielowypust i odkrecasz. kto ma jednak sprawne rece i troche wyczucia moze bawic sie i takim plaskim kluczem jak w tej aukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 z kluczem? nic. za to z wypustami miski - owszem. jesli miski sa dokrecone mocno lub ktos jest niezbyt wyrobiony manualnie to klucz moze zeskoczyc z gniazd. skutek? obrobiony metal tudziez pokancerowane rece albo insza część ciała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Astropath Napisano 25 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Wielkie dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 niekoniecznie - jestes pewien ze wiekszasc ludzi posiada przy serwisowaniu sprzetu pewny uchwyt dla roweru? w znajomym serwisie rowerowym posiadaja klucz do wkladow hollow tech i jest to wlasnie klucz nasadowy. duza stabilna powierzchnia przylegania. klucz nie ma szansy by przemieszczac sie na odkrecanym elemencie. to tak jak z kluczami plaskimi lub oczkowymi ktorymi mozna bylo odkrecac korki od widelcow rock shoxa. korki byly plastikowe. majac wybor na pewno zalozylbym nasadke. to samo tyczy sie klucza do wkladu. oczywiscie powtarzam: przeciwskazan brak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 moze tobie klucz sie nie przemiescil - mowie ze majac do wyboru wybralbym klucz nasadowy (a jest takowy dostepny). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 25 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Jeszcze odnośnie tego małego kluczyka... Przydałoby się aby był na coś nasadzony (takiego używają w moim ulubionym serwisie) wtedy można porządnie przykręcić ten plastikowy element od korby. Jak znajomej mechanik przykręcił to teraz żeby korbę zdjąć musi się udać do niego - mam prawie taki sam klucz jak w aukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 nie pokaze ci takiego klucza bo nawet nie pamietam firmy. konstrukcja taka jak kazdego klucza nasadowego. sam przykrecalem nim miski mojego hollowtecha od hone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 25 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Czy nie o taki klucz chodziło? http://www.allegro.pl/item225153342_klucz_...tu_shimano.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 25 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Ale jest nasadowy do misek suportowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 25 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Chwila googlowania http://tbn0.google.com/images?q=tbn:BZ5YSi.../stealth_ii.jpg jest taki klucz, tyle że na stronie producenta nie można go otworzyć tylko po niemiecku, ale nie rozumiem za wiele z tego języka. I nie znam też ceny. Jeżeli dobrze widzę to jest to niejaki Phobia STEALTH II i kosztuje... 59 euro http://www.phobia.eu/produkte/stealth/index_html?cl=de Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 25 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Co do ceny to już znalazłem, klucz Stealth II kosztuje 59,90 euro więc ja podziękuje. http://www.phobia-bikes.de/phobia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.