Fifi Napisano 6 Marca 2008 Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Rower marzenie... full na tarczówkach 11kg Gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukashs Napisano 6 Marca 2008 Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 sprzedaje i odrazu kupuje nowe białe Ultimy 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 6 Marca 2008 Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Tylko ze względu na wygląd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukashs Napisano 6 Marca 2008 Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 mam taki kaprys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
harry-peek Napisano 6 Marca 2008 Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 i aktualna waga wynosi 10.963g Brawo i juz 10tka z przodu Powalcz jeszcze, jest szansa na 9tkę? W sumie prawie kg to bardzo duzo do zbicia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopaczus Napisano 7 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Są perspektywy na 10.5 http://allegro.pl/show_item.php?item=325124156 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeks Napisano 7 Marca 2008 Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 widzialem i macalem te koleczka - fajne sa, jest czego zazdroscic jeszcze troche i bedzie juz 9 z przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
harry-peek Napisano 7 Marca 2008 Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Piekne koleczka, jak masz kase to bierz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 7 Marca 2008 Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Przecież już kupił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukashs Napisano 7 Marca 2008 Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 jak dobrze że Cię na nie "namówiłem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
harry-peek Napisano 8 Marca 2008 Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 Przecież już kupił. Nie zwróciłem uwagi No to gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopaczus Napisano 11 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 jak dobrze że Cię na nie "namówiłem" No i namówiłeś Nowe gadżety w moim haszplu: Tire (Front): Geax Barro Race 2.0, 414 Tire (Rear): Geax Barro Race 2.0, 416 Tubes: Notubes Joe's Sealant, 56+60=116 Wheelset (Front): Omega Lefty SL, ZTR Olympic, Wheelsmith, alu nipples, 620 Wheelset (Rear): American Classic, ZTR Olympic, Wheelsmith, alu nipples, 724 Waga zeszła do 10.328g, jest już całkiem przyzwoicie 9-ki z przodu na razie nie będzie, następne zmiany będę robił z myślą o 8-ce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartmanin Napisano 11 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 ..respekt dla tych kolek.. ..czy tyle plynu wystarczy? myslalem ze trzeba lac 100ml..uzywasz kompresora??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 11 Kwietnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 Kopaczus, update zrobiłem Mam pytanie odnośnie opon/płynu. Mam koła Mavic slr czy z tym płynem mogę używać zwykłych opon jak ust ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mako7 Napisano 12 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 Nie powinno byc żadnego problemu ,a nawet powinno byc lepiej niż na "zwykłych" obręczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 12 Kwietnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 Rowerek bardzo przyjemny, kółeczka też ;-) Hehe a tutaj bardzo optymistyczny link : http://light-bike.com/forum/album_page.php?pic_id=2598 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopaczus Napisano 28 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Hehe a tutaj bardzo optymistyczny link : http://light-bike.com/forum/album_page.php?pic_id=2598 Musiał być efektowny dzwon ---- Siemka! W związku z tym, że za rozsądne pieniądze mogę pod koniec roku wymienić ramę z amortyzatorem u mojego dilera Cannondale, postanowiłem wziąć nowego Scalpela i przez zimę poskładać nowego builda. Rama przyjdzie z korbą Hollowgram w wersji 2x9, więc trzeba będzie budować formę żeby nie cierpieć później na podjazdach Ale z kasetą 34t nie powinno być tak tragicznie. Do tego dorzucę parę lekkich komponentów (jak budżet pozwoli), ale bez przesadnego gadżeciarstwa i aluminowych śrubek w jarzmie siodełka na ten przykład. Rower z założenia ma służyć do jazdy a nie jako eksponat Pierwsza rzecz to hamulce Hope Mono Mini Pro, lżejsze o jakieś 60g od Avidów Ultimate, ale hamujące pewno podobnie. Nie wiem jaki łańcuch, pokombinuję z Campagnolo, jak nie pójdzie to KMC. Kaseta zwykła, XTR, bo nie wierzę w te okrutnie drogie kasety typu KCNC. Przerzutka przednia SRAM Red albo Campa Record na obejmę, do 2x9 jak znalazł. Tłumik przyjdzie razem z ramą. Kiera i sztyca zostaną z aktualnego builda, Egg Beatery może wyrwę gdzieś po taniemu z Ebaya. Opony typowo lajtbajkowe, ale powinny zdać egzamin w terenach w jakich będę się tym rowerem poruszać. Kółka i zacisk zostają te co mam. Waga całości powinna oscylować wokół 8.5kg, raczej nie przekroczy 8.6. Jako że rower będzie składany na przełomie roku, część sprzętu pewnie będzie z rocznika 2009, może pojawią się jakieś nowe części, więc sporo jeszcze się może zmienić Co sądzicie o takim doborze komponentów? Gdzieś coś jeszcze można urwać? Albo dołożyć, dla bezpieczeństwa? Wagi katalogowe/domyślne podaję ze znaczkiem ~ Rozpiska projektu: Brake (Front): Hope Mono Mini Pro, ~295 Brake (Rear): Hope Mono Mini Pro, ~310 Cables: Nokon/PowerCordz, ~80 Cassette: Shimano XTR 34t, ~230 Chain: KMC X9SL / Campa C9, ~260 Crankset: Hollowgram SL 29/44t, ~605 Derlr (Front): SRAM Red, ~72 Derlr (Rear): SRAM X0 long, ~203 Fork: Cannondale Lefty Carbon SL, ~1240 Rear Shock: DT Swiss XR Carbon, ~145 Frame: Scalpel Carbon 100 BB30, M, ~1850 Grips: Ritchey WTF cut, 26 Handlebar: Ritchey WTF Carbon 31.8, 580mm, 132 Headset: Cannondale Si, 54 Pedals: Egg Beater 4ti, ~170 Seat: Tune Speedneedle, ~100 Seatpost: Ritchey WTF Carbon, 27.2 x 350mm, 182 Seatpost clamp: Extralite USC 34.9, ~9 Shifters : SRAM X0 Gripsh*t, ~180 Skewer: BBB Wheelfix, 38 Stem: Cannondale Si 31.8mm, 204 Tire (Front): Schwalbe Furious Fred 2.0, ~320 Tire (Rear): Schwalbe Furious Fred 2.0, ~320 Tubes: Notubes Joe's Sealant, 60+60=120 Wheelset (Front): Omega Lefty SL, ZTR Olympic, Wheelsmith, alu nipples, 620 Wheelset (Rear): American Classic, ZTR Olympic, Wheelsmith, alu nipples, 724 Suma: 8489,- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 28 Maja 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Sprzęt na wypasie się szykuje ale te hamulce to jednak bym podmienił na coś mocniejszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 29 Maja 2008 Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Niezły jednoślad się szykuje. Chwyty można kupić lżejsze. I opony można wyrwać ważące ~300g. Zacisk piasty też można lżejszy zamontować. Pytanie: Czemu rurki Ritcheya, jak można lżej i bardziej wytrzymale (Syntace)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopaczus Napisano 29 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Lookas, czemu mocniejsze hamulce? Tzn. Mono Mini Pro są słabe? Bo ja na nich nie jeździłem, więc nie wiem Ale tak kombinuję że jak rower będzie ważył 8.5kg to jakichś supermocnych hebli nie trzeba... FiFi - chwytów poszukam, na razie nie mam nic na oku. Z zaciskami jest ten problem, że kupuje się je w kompletach, a ja potrzebuję tylko tylny. Jak ktoś chce się zrzucić na zaciski Tune i wziąć sobie przedni to proszę dać znać Rurki WCS zostawiam z aktualnego roweru, nie widzę póki co sensu wydawać siana dla marginalnych różnic w wadze - na kierownicy zrzucę może 10g? a na sztycy może z 50g - New Ultimate Carbon za $250... ale może z czasem, kto wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 29 Maja 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Miałem okazję pośmigać rowerkiem z nimi (hope mini) na pokładzie i siłą ani modulacją nie powalają - fakt są lekkie i nie są kosztowne ale... Potwierdziłem tym testem to co kiedyś doczytałem w magazynie rowerowym w testach hampli Hope mini - ostatnia pozycja jeśli chodzi o moc hamowania :] Alvaren swojego czasu używał M4 i też zadowolony nie był. W Konie miałem swojego czasu hamulce Formula ORO K24 super modulacja i siła na przyzwoitym poziomie, masa także bardzo dobra za komplet z tarczami 180mm dałem ok 1500zl. Obecnie formula wypuściła modele puro i jakieś inne, jeszcze lżejsze ale o nich się nie wypowiadam bo nie śmigałem. W hayesy też bym się nie pchał imho lipne hample jak dotychczas jeśli chodzi o klasę high-end model el-camino działa na zasadzie on/off praktycznie brak modulacji w porównaniu do konkurencji. Obecnie mam Xtr'y i są naprawdę dobre hamulce. Choć lubię mieć bardzo dużo mocy pod klamką i prawdopodobnie tylne 160mm zastąpię 180mm. Może dobrym rozwiązaniem byłaby marta sl lub avid 7 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartmanin Napisano 29 Maja 2008 Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 ..no kopaczus gratulacje..musisz mi dac namiar na tego twojego dilera.. ..moim zdaniem kaseta wystarczy xt zamiast xtr..roznica w wadze zadna a cena xtr'a ponad 2x wyzsza..lancuch kmc tez drogo wychodzi jak na swa wage.. Pytanie:Czemu rurki Ritcheya, jak można lżej i bardziej wytrzymale (Syntace)? ..syntace lekkie??ktore?? ..co do chwytow to najlepiej cena/waga/jakosc wychodza bontrager 20-28g za 2 dychy ( http://bontrager.com/model/04262/en )..ewentualnie extralite (20g) za 65pln jak chcesz miec kultowy napis.. ps. odpuszczasz moto??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 29 Maja 2008 Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 No a mostek Syntace F99 na Ti śrubach? waga ~95g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartmanin Napisano 29 Maja 2008 Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 No a mostek Syntace F99 na Ti śrubach? waga ~95g. ..jak znajdziesz na 1.5" to dam ci medal..a kiera i sztyca syntace sa ciezkie.. ..co do mostka to FRM jest ciekawa propozycja ( http://www.frmbike.de/catalog/index.php?pa...amp;produkt=323 ) ..mozna go wyrwac na stalowych srubach za 360pln..mialem brac ale trzeba by bylo ciac rure sterowa..bo jest dosyc niski..a podkladek dystansowych na 1,5" nigdzie nie ma (ktos gdzies widzial..kopaczus moze ty?).. ..swoja droga SI canona jest tylko o 20g ciezszy od kompletu FRM + stery cannona... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopaczus Napisano 29 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Lookas - ja jestem człowiekiem Avida - mam Juicy 7 i uważam że pod względem modulacji siły i serwisowalności (wymyśliłem nowe słowo? ) są to najlepsze hamulce w swojej klasie na rynku. Niestety są za ciężkie do mojego nowego projektu o jakieś 3 tony a Ultimate też by musiały iść na dietę. Znajomy jeździ na Mono 6 w DH i bardzo chwali, macałem to trochę i sprawiają solidne wrażenie. Oczywiście to nie ta kategoria, ale mam ogólne wyobrażenie. Myślę, że wezmę te Mini Pro, przetestuję, a jak się nie sprawdzą to pchnę je komuś albo wrzucę do innego bajka Formula chociaż fajna i dobrze hamuje, niestety nie ma dla mnie propozycji satysfakcjonujących pod względem wagi. Na Hayes nawet nie patrzę, Shimano również nie lubię - subiektywne kwestie. FiFi - ja mam mostek zintegrowany ze sterówką, to dla mnie propozycje Syntace odpadają. bartmanin - Moto będzie, ale poczekam na ramę z alu, poskładam to na jakichś tanich częściach żeby mieć taką lekkiego kalibru zjazdówkę do rozwalenia. Bo z karbonem jak jest, wszyscy wiemy; stuknie się o kamień i pozamiatane... Co do kasety XTR to się nie upieram, czekam aż SRAM zrobi kasetę 11-34 w tej technologii co w szosowym Red, powinna być dobra waga. W ogóle czekam na odświeżoną kolekcję SRAMa, bo Shimano z przerzutkami Shadow wyszło na prowadzenie pod względem wagi (choć trwałości niekoniecznie) i odpowiedź SRAMa może być ciekawa. Podkładki 1.5" widziałem na Prophetach z bieżącego rocznika i na szosówkach SystemSix, sprawa jest pewnie do załatwienia jak będę w Norwegii za miesiąc, dam znać A oponki za sugestią lukashsa pewnie będą Maxxis Maxxlite 285, o wadze, tak, 285 gram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi