Skocz do zawartości

[kaseta ] problem z montazem

wyseq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

posiadam koła mavic crossride pod v-ki i disc

kupiłem nową kasete xt m760

i jak zakładam kasete na bębenek piasty daje oczywiscie jeden dystans ktory był w komplecie do kasety i dalej jest luz i koronki latają luźno zostaje ok 1-2mm luzu co z tym zrobic ?? pytalem czy maja w sklepie jakies dystanse itp ale nie ma ;/

A to nie jest kaseta 9-biegowa ? Jak tak to nie bardzo rozumiem jaki tam jest dystans :|. Założyłeś wszystkie zębatki dobrą stroną ? (jeżeli te mniejsze są luzem, a pewnie są... ?). Dokręciłeś nakrętkę z momentem 40 Nm?

Zrób fotke jak możesz...

Znam takich co wszystko potrafią, więc pewnie i zębatki też można założyć odwrotnie :) Może lepsza będzie jakaś gumowa podkładka, zamiast plastiku? Możesz takie kupić w rowerowym jak nie masz, a jak masz zaprzyjaźniony sklep/serwis to może nawet za darmo dostaniesz, często im zostają takie rzeczy.

No w kasetach SRAMa można dać odwrotnie jeśli ktoś by się bardzo postarał :)

Ale nie bardzo rozumiem jakie Wy podkładki chcecie dawać ? Przecież ta kaseta jest chyba 8 albo 9 biegowa ? Czyli powinna pasować do piasty. Jak jest luz, to znaczy że jest albo źle założona, albo za słabo dokręcona...

no wiec kasete na pewno dobrze zakladam

wziąłem drugie kolo i zamienilem kasety na starym kole nowa kaseta xt "siedziala" idealnie natomiast druga kaseta(deore) na kole mavica jak bym nie dokrecil byl ok 1mm luz i ruszala sie kaseta deore na boki jak xt

jak zakladalam kasete to najpierw 5 złączonych zebatek pozniej idzie płaska 6 nastepnie dystans i 7 plaska zebatka i na koncu 8zebatka i 9

na tym zdjeciu mam nadzieje ze jest widac luz jaki zostaje po zalozeniu kasety na piaste

post-110724-1188156653_thumb.jpg

tutaj od lewej kolejnosc zakladanych czesci kasety na piaste

post-110724-1188156719_thumb.jpg

Hmm, ale nie możliwe jest żeby kaseta 9s miała luz na sprawnej piascie. Może czegoś tam brakuje w okolicach bębenka ? Nigdy nie miałem piasty mavica w ręce, może cośtam pokombinowali... ?

Generalnie dziwny przypadek, moze wstaw kilka fotek, tak zeby było widać piastę z bębenkiem, oraz po założeniu kasety koniec bębenka, tam gdzie jest luz.

Bo opierając sie na samym opisie i teorii nie da się nic wymyślic, bo to wyjątkowo nietypowa sytuacja...

A czy miedzy zębatką 4 a 5 (licząc od najmniejszej) nie ma przypadkiem za małego odstępu ? Chyba że na zdjęciu tylko tak się wydaje...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...