fallout Napisano 23 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Witam. Postanowiłem wymienić mój stary klasyczny suport na pakiek a razem z nimi moje archaiczne korby (oblane plastikiem I w związku z tym mam pytanie co do suportu - długość osi trzeba dobierać również do ramy czy tylko do samych korb? Średnicę wiem jaką muszę mieć - 68 mm. I co do wyboru korb - co lepsze? TRUVATIV X-FLOW+ WKŁAD SUPORTU http://www.allegro.pl/item226109160_truvat...t_promocja.html Czy może Alivio za 109 zł w sklepie w moim mieście i pakiet za 25 zł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gdy Napisano 23 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 co do drugiego pytania to moim zdaniem ta pierwsza opcja. wyjdzie taniej a róznicy i tak nie poczujesz w porównaniu do alivio. co do pierwszego pytania zmierz stara ośke i weż o takij samej długosci. tylko zeby przerzutka dała rade obsłużyc nowa korbe ps i nie wiem jak alivio ale za truvativem przemawia dodatkowo to ze jest na wielowpust. ps2 a tu masz alivio za 85 pln http://www.allegro.pl/item226638676_nowa_k...32_22_hit_.html ps 3 i tu jest ciekawa propozycja jeżeli nie jesteś zbyt wymagający . mega ekonomiczny zestaw biorąc pod uwage że sam suport kosztuje ok 25. korba rozbieralna więc tez na + http://www.allegro.pl/item224576229_alumin...super_cena.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekgib Napisano 23 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Suporty w cenach 25-40 zł są dzisiaj bardzo podobne - możesz wziąć nawet jakiś VP za te 25 zł - będzie chodził dobrze. Długość dobiera się do ramy i do samych korb. Na Twoim miejscu wziąłbym korbę Alivio. Pozdrawiam ! P.S. Przerzutke kolega ma Acera. Obsłuży blat 42. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin2508 Napisano 23 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 A ja polecam x-flow'a sam mam i jestem zadowolony.... jezdzilem niedawno na korbie alivio na kolegi rowerze (mala zamiana ) i wydawała mi sie mało sztywna, ale po prostu moze mialem jakies zwidy po 20km Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fallout Napisano 23 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 O przerzutkę nie mam co się martwić, mam Acerę a moja stara korba też ma 42 zęby więc problemu nie ma. A ten Truvativ jest rozbieralny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gdy Napisano 23 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 jeździłem w tamtym roku na xflow i tez sie wyginał, ale za to siano to pewnie tak musi być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fallout Napisano 23 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Starej ośki nie mam co mierzyć bo bez sensu, trudno mi to określić dlaczego ale wygląda to tak że mój obecny suport jest za długi. Napisałem do tego sprzedawcy od Truvativa czy będzie pasować do mojej ramki ten komplet to napisał że tak. Kupowałem od niego kiedyś właśnie ramę to powinien się znać na rzeczy więc jutro pewnie rano kupię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 24 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Długość suportu dobierasz do korby a nie do ramy. Sprzedawca powinien wiedzieć jaka długość będzie odpowiednia do tej korby. Z tanich suportów radzę omijać Accenta, Vp jest lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kathar Napisano 24 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Na Truvativ X-Flow śmigałem cały poprzedni sezon. Jeżeli nie szalejesz za bardzo, to spokojnie możesz brać. Później miałem się przesiąść właśnie na Alivio, ale padło na LX (wpadło mi trochę więcej kasy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fallout Napisano 24 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 No i kupiłem X-Flow Teraz jeszcze tylko tylne koło, kaseta, przerzutka, łańcuch i manetki pozostały do wymiany i będzie skończony rowerek. Dzięki wszystkim za rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzadzar Napisano 26 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 ja mam takie pytanie ,jak dlugi suport bedzie pasowal do korby iso flow?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 26 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 ja mam takie pytanie ,jak dlugi suport bedzie pasowal do korby iso flow?? 113 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Onio Napisano 26 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 podlącze się pod temat: Jakiś miesiąc temu zakupilem korbe alivio m415 (na kwadrat) i nie wchodzi mi 1 z przodu czyt. za krotki suport. Jakiej powinien byc dlugosci ? PS: Na tej korbie pod najmniejszą zebatka jest taki- plastikowo-gumowy okrąg, który zostal, jednak dochodzi do konca ramy. Powinienem go zdjac czy to jest czesc korby ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 26 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Suport powinien być 113 mm, a ten okrąg to chyba zapobiega wpadaniu łańcucha między ramę a korbe, przynajmniej u mnie się to tak sprawdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vito Napisano 29 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Ludzie pomocy. Zmienilem rame i teraz os suportu nie pasuje, tzn. mialem 68x113mm a teraz potrzebuje 73x?? I teraz pytanie czy 73x113mm to odpowiedni rozmiar? Skoro musze miec szerzej rozstawione gwinty to czy nie zabraknie miejsca (na tej samej dlugosci osi) do przykrecenia korb? Nie wiem czy to jasno wypisalem. Korb nie zmienilem zostaje lipny IsoFlow. Czy ktos moze wyjasnic co zmienia ta druga wartosc osi??? 113 mm A skad wiesz ze akurat 113mm, tzn. ja wiem ze to prawda bo mam te korby, ale gdzie to napisane, ze wlasenie do tych korb 113mm os musi byc??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anulkaa Napisano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 ....A skad wiesz ze akurat 113mm, tzn. ja wiem ze to prawda bo mam te korby, ale gdzie to napisane, ze wlasenie do tych korb 113mm os musi byc??? Napisane jest w instrukcji... http://www.harfa-harryson.com.pl/fnc/goodd...d=968&pos=4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fallout Napisano 30 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 No zamontowałem już Xflow i jestem cholernie zadowolny No ale jak by inaczej by było z przesiadki z półtora kilowych stalowych korb oblanych plastikiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Jedna uwaga - przy osi 113 mm linia łańcucha będzie 48,5 mm - tak wychodzi z tej instrukcji , a Shimano robi przerzutki przód pod linię łańcucha 50 mm - więc lepszy był by suport z osią 116 mm - wtedy korba pasowała by idealnie do przerzutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vito Napisano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 No zamontowałem już Xflow i jestem cholernie zadowolny No ale jak by inaczej by było z przesiadki z półtora kilowych stalowych korb oblanych plastikiem... Gratulacje Jedna uwaga - przy osi 113 mm linia łańcucha będzie 48,5 mm - tak wychodzi z tej instrukcji , a Shimano robi przerzutki przód pod linię łańcucha 50 mm - więc lepszy był by suport z osią 116 mm - wtedy korba pasowała by idealnie do przerzutki. A tego to juz totalnie nie kumam, moze Pan jasniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 31 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Mogę - przy suporcie 113 mm "linia łańcucha" - ma 48,5 mm , natomiast przerzutki Shimano są przystosowane do linii łańcucha 50 mm , suport o szerokości 116 mm jest dłuższy po każdej ze stron o 1,5 mm i o tyle odsunie się korba od ramy (czyli 48,5 mm + 1,5 mm = 50 mm) - co znaczy, że jej linia łańcucha nie ędzie miała 48,5 (tak jest przy suporcie 113 mm) mm tylko 50 mm i będzie idealnie zgrana z przerzutką. Co to jest linia łańcucha : http://coogee.republika.pl/pj_linia.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vito Napisano 1 Września 2007 Udostępnij Napisano 1 Września 2007 Nie chce robic OT, ale musze zapytac. Nie wiesz moze jak sprawdzic czy u mnie linia lancucha jest OK? Mam nowe korby LX Hollowtech II, srednica ramy podsiodlowej 34,9mm. Mufa 73mm, z tylu kaseta z 9 koronkami. Na bikeboard.pl wyczytalem ze: "Dzięki zmianie sposobu wykonania osi mechanizmów korbowych Hollowtech II z grupy LX udało się je odchudzić o 20 g. Pozostałe specyfikacje: tarcze 44/32/22 i 48/36/26, ramiona 170 i 175 mm, linia łańcucha 50 mm pozostały bez zmian." czyli niby zgodne z przerzutkami, tak??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 1 Września 2007 Udostępnij Napisano 1 Września 2007 Jeżeli przy montażu po stronie korby założyłeś jedną podkładkę , a po przeciwnej żadnej (tak ma być przy mufie 73 mm) i masz przerzutkę Shimano to wszystko jest zgodne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vito Napisano 1 Września 2007 Udostępnij Napisano 1 Września 2007 Dokladnie tak, jak w instrukcji kazali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Onio Napisano 15 Września 2007 Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Suport powinien być 113 mm, a ten okrąg to chyba zapobiega wpadaniu łańcucha między ramę a korbe, przynajmniej u mnie się to tak sprawdza. po dlugich bojach ze zdejmowaniem suportu, wreszcie go wyjąlem i co się okazało ? Suport 118 mm za krotki pod korbę alivio z hollowtechem (m415) - wsadzilem 122,5 - jedynka wchodzi, ale z trudem, najodpowiedniejszy by byl 127 ale niestety juz nie mieli. Trochę to jest dziwne ze zalecają suport prawie 1 cm krótszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dartmoor13 Napisano 27 Września 2007 Udostępnij Napisano 27 Września 2007 tez mam podobny problem... mam korbe bop backflip i rame dartmoor street style 2005... który suport będzie lepszy: 113 czy 118mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.