ardianz Napisano 22 Sierpnia 2007 Napisano 22 Sierpnia 2007 ważę 70kg i szukam amorka do jazdy po asfalcie i lekkiego xc moje typy to: Rock Shox Dart 3 (waga ok. 2100 gr) Axon S-RL (waga real 1950gr) Axon D-RL (waga ok. 2100 gr) Którego z nich mi polecacie ??? (nie musi wybierać liści)
bartekgib Napisano 22 Sierpnia 2007 Napisano 22 Sierpnia 2007 Wg. mnie Axon S-Rl. Lekkie XC i na asfalt się nada ( blokada, zawsze można go porządnie dopompować i też nie będzie bujał na szosie ). Pozdrawiam !
Xsystoff Napisano 22 Sierpnia 2007 Napisano 22 Sierpnia 2007 Tak jak przedmowca rowniez wybralbym S-RL. Blokada + powietrze i w zasadzie masz pelnie szczescia
Biera Napisano 22 Sierpnia 2007 Napisano 22 Sierpnia 2007 kumpel ma srl i narzeka... niby powietrze a szału ni ma. No ale jemu teraz sie marzoch maraton marzy więc to też trzeba wziąć pod uwagę. W tej cenie powinien starczyć
Jacke Napisano 23 Sierpnia 2007 Napisano 23 Sierpnia 2007 Dart 3 rowniez ma blokade. Przy manetce lub goleni
Martinii Napisano 23 Sierpnia 2007 Napisano 23 Sierpnia 2007 Gdy ja szukalem dla siebie amora tez bralem pod uwage Axona, ale nigdzie go nie mieli i mowili, ze juz nie bedzie...
jo_jacek Napisano 23 Sierpnia 2007 Napisano 23 Sierpnia 2007 Mam do czynienia z dwoma Axonami w swoim otoczeniu i oba sa g warte.. ani to działa ani nic.. osobiscie stawiam na Darta 3. Jednego z nich i to chyba S-rl (tak to ten powietrzny ?) rozebralem na czesci pierwsze usiłując poprawic dzialanie ale nic to nie dało.. a no ma jeden plus.. jak to suntour - budowa cepa
Loko Napisano 23 Sierpnia 2007 Napisano 23 Sierpnia 2007 kumpel ma srl i narzeka... niby powietrze a szału ni ma. Powietrze robi szał jedynie w masie amorka ,ale na dzień dobry nie świadczy pozytywnie o jego kulturze pracy .Dobra sprężyna bije na głowę powietrze w kulturze pracy,ale przegrywa w masie .
WojtasGCE Napisano 23 Sierpnia 2007 Napisano 23 Sierpnia 2007 "Ten twój Rock Shox [J3 80 mm] chodził ładniej niż mój stary Bomber [MX Comp Air 85 mm]". Tak powiedział jeden z forumowiczów. Następnie dodał: "Nigdy więcej powietrza. Tylko sprężyna." Obecnie jeździ na Pike'u 409
dezerter Napisano 23 Sierpnia 2007 Napisano 23 Sierpnia 2007 To bylem ja Jak dla mnie RS od WojtasGCE zrobił dobre wrażenie, praca nienajgorsza ( wiadomo nie Pike ale całkiem przyjemnie ) wykonanie też niczego sobie ( w przeciwieństwie do Suntoura ) no i działająca blokada.
yukol Napisano 25 Sierpnia 2007 Napisano 25 Sierpnia 2007 Jakoś właściciele Reby z Dual Air nie narzekają. Ja mam Solo Air i też ciężko mi sobie wyobrazić ładniej pracujący widelec (może jakbym pojeździł na Rebie). Powietrze powietrzu nierówne.
BlackSummer Napisano 25 Sierpnia 2007 Napisano 25 Sierpnia 2007 Stawiałbym na Dart 3. RS to dobra marka, chłopaki ze SRAM'a prezentują wysoką jakość wykonania. W rowerze składanym pod lekkie AM mam Dart 3. To coś ma blokadę, możliwość dołączenia manetki (tzw. poplock, IMO w tym modelu zbędny ze względu na prostotę) etc. Co ciekawe, nawet zablokowany amor odbije na nagłej, poważnej nierówności (tzw. blow off). Na stronach RS chwalą się, że "konkurencja tego nie ma". http://www.sram.com/en/rockshox/crosscountry/dart/#tab1
Gromosmok Napisano 26 Sierpnia 2007 Napisano 26 Sierpnia 2007 Stawiałbym na Dart 3 Ja też stawiałbym na Rock Shox.
Michał MSJ Jaskólski Napisano 3 Stycznia 2008 Napisano 3 Stycznia 2008 Witam, Zastanawiam się nad zmianą amorka w moim Unibike'u i zastanawiam się pomiędzy: Rock Shox Dart 3 Suntour Epicon Ta sama cena, ale co lepsze? Epicona mogę kupić trochę drożej w sklepie stacjonarnym w Łodzi, gdzie serwisuję rower, podejrzewam, że takiej zniżki nie dostanę. Co wziąć? Bo seryjny Suntour XCM jaki mam teraz w rowerze już nie pracuje tak jak kiedyś, za bardzo buja na podjazdach, szukam czegoś z blokadą skoku.
Albert16 Napisano 3 Stycznia 2008 Napisano 3 Stycznia 2008 Własnie kupilem tego dart na allegro jak dla mnie super chodzi genialnie !Zrób jak chcesz ale ja postawiłem na marke czyli RS bo srsuntour mnie nie przekonuje osobiscie polecam darta!
Michał MSJ Jaskólski Napisano 3 Stycznia 2008 Napisano 3 Stycznia 2008 Zdecydowałem się na Epicona. Jest lekki, powietrzny, wygląda solidnie. W sobotę mają mi go zamontować. Niestety jestem chory więc nie będę miał okazji go testować w najbliższym czasie. Jak na nim pojeżdżę to napiszę co i jak.
bartekgib Napisano 3 Stycznia 2008 Napisano 3 Stycznia 2008 To nie jest naet najlepszy czas na testy takiego amorka. Suntour'y z olejem chodzą gorzej w zimną porę (znam z czystej autopsji). Miejmy nadzieję, że będzie Ci służył długie lata Pozdrawiam !
uchmanek Napisano 4 Stycznia 2008 Napisano 4 Stycznia 2008 Wiele czynnikow wplywa na pogorszenie pracy suntour'ow. Ogolnie rzecz biorac, najlepiej testowac je na rownej drodze .
thomash Napisano 4 Stycznia 2008 Napisano 4 Stycznia 2008 http://youtube.com/watch?v=cl5mu_6OBdM Filmik pokazuje jak chodzi axon S-RL przy cisnieniu 55-60psi i wadze bikera 77kg, przy temperaturze w okolicach zera i mniej robi się trochę mulasty i twardszy.
uchmanek Napisano 5 Stycznia 2008 Napisano 5 Stycznia 2008 ciezko ocenic po samym filmie, ale zaje sie, ze moj widelec lepiej reaguje na puzle na sciezce rowerowej, niz ten na polna droge. dodatkowo moje wprawne oko ocenia, ze sag ustawiony jest na ok. 40% skoku.
Quattro Napisano 5 Stycznia 2008 Napisano 5 Stycznia 2008 Sorka za takie pytanie, ale jestem świeży w tym temacie. Axon jest powietrzny, czyli w środku nie ma nic, tylko powietrze i tym tłumi tak ? A Dart 3 ?
thomash Napisano 5 Stycznia 2008 Napisano 5 Stycznia 2008 SAG 40% skoku ? Ciekawe bo tam jest ~20-25%max, a filmik jest tylko po to żeby pokazać mniej więcej jak on pracuje. Axon jest powietrzny, czyli w środku nie ma nic, tylko powietrze i tym tłumi tak ? Nie, w lewej goleni jest komora powietrzna a na samym dole sprężyna, w prawej golenie tłumik olejowy.
uchmanek Napisano 5 Stycznia 2008 Napisano 5 Stycznia 2008 mierzylem linijka na ekranie, wiec nie bede sie klocil .
Szynol Napisano 5 Stycznia 2008 Napisano 5 Stycznia 2008 Ja też bym polecał Axona S-RL. Cały sezon na nim przejechałem(teraz R7 Super Clickit) i spisuje sie wyśmienicie jak za tą cenę. Amorek jest powietrzny i ma blokadę skoku z manetki na kierownicy. Świetnie wybiera nierówności przy mojej skromnej wadze równej 60kg;). Jakby ktoś był zainteresowany kupnem tego amorka to piszczcie na forum to wstawie fotki i szczegółowe dane. Pozdro;)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.