Skocz do zawartości

[tarczówki] XT po 1200km - wymieniać na TransCarpatię?

promian

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

pytanko. Jak uważacie. Czy warto wymienić klocki (XT) jeśli mają przebieg około 1200km? W sobotę jadę na TransCarpatię i zastanawiam się czy wydawać kolejne 200 PLN na nowe klocki... Ogólnie klocki są według mnie w bardzo dobrym stanie - rower praktycznie staje w miejscu od ręki.

p.s tarcze co ile się powinno wymieniać?

Pozdrawiam,

Promian

to czy klocki sa do wymiany to nie kwestia przebiegu tylko ich grubosci. shimano maja oryginalnie ok 2 mm a producent podaje ze trzeba je zmienic jak maja mniej niz 0.5 mm. pytanie ile z grubosci klocka zuzyles na tych 1200 km i w jakich warunkach pogodowo terenowych.

pytanie dlaczego az 200 zł za okladziny? nowe jesli to nowy typ shimano kosztuja metaliczne 65 zł na kolo wiec to za komplet 130 zł albo nawet mniej jesli dorwiesz na allegro. zamienniki tez kosztuja max 70 zł.

tarcze? nigdy nie zdarzylo mi sie zajechac tarczy. po roku nawet intensywnej eksploatacji zuzycie jest raczej minimalne (lekkie obnizenie piora w stosunku do zeber - obadac palcami)

jesli juz bardzo chcesz cos z tym zrobic to kup nowe i wez ze soba - jako rezerwę na wszelki wypadek. zeby hamowaly to dotrzyj je przed wyjazdem i wez dotarte zeby nie musiec budzic hamulca w trakcie wyscigu. :D

Obecne klocki brały przejechały 1200km w tym sezonie i brały udział w 4 maratonach (Piaseczno,Ustrón, Supraśl, Mława). Mają dokładnie 1,5mm grubości - sprawdzane suwmiarką.

Co do ceny... Podałem 200 PLN bo jak wczoraj podjechałem do sklepu w Warszawie to tyle krzyknęli... 110 PLN za komplet na przód i 92 PLN za komplet na tył. O mało nie usiadłem z wrażenia bo delikatnie ich pogięło. Rozumiem, że Shimano się ceni za XT ale to już przesada.

Zgodnie z tym co sugerowałeś wezmę jakieś zamienniki z allegro po 50 PLN - nie ma sensu wydawać więcej.

Co do tarcz - wyglądają jak nowe i cały czas świetnie hamują.

Mam nadzieję, że nie będzie niespodzianek na trasie tegorocznej TC...

Pozdr,Promian

a niby dlaczego podali ci inna cene na przod a inna na tyl?

klocki do xt kosztuja obecnie tyle samo czy sa zywiczne czy metaliczne.

no i to ze rower staje deba nie zalezy od zuzycia okladzin, tylko od ich rodzaju, stanu zabrudzenia i srednicy tarczy.

nie ma w tej chwili ceny na xt. jest jedna cena dla modeli od deore do xtr. ten sam klocek do wszystkich hamulcow.

a niby dlaczego podali ci inna cene na przod a inna na tyl?

klocki do xt kosztuja obecnie tyle samo czy sa zywiczne czy metaliczne.

no i to ze rower staje deba nie zalezy od zuzycia okladzin, tylko od ich rodzaju, stanu zabrudzenia i srednicy tarczy.

nie ma w tej chwili ceny na xt. jest jedna cena dla modeli od deore do xtr. ten sam klocek do wszystkich hamulcow.

No cóż... to nie pytanie do mnie. Też byłem zdziwiony bo Pani podała cenę klocków do tarcz XT/XTR. Kolega, który ma XTR był ze mną i też go delikatnie zdziwiło. Jak zaczęliśmy pytać to podała nam katalog i tam faktycznie były jakieś dziwne szyfry itp z konkretnym wskazaniem, że dane klocki są na przód lub tył... Sam nie wiem...

nie. nie ma czegos takiego jak klocek na tyl lub przod.

sa hamulce na przod lub tyl. roznia sie zaciskiem jesli sa to hamulce z mocowaniem standard bo mocowanie na post mount powoduje ze sam zacisk jest taki sam. oczywiscie sa jeszcze klamki lewa i prawa i to rozni hamulce.

cena katalogowa shimano na pewno jest nizsza. chyba ze to jakis felerny katalog zbiorczy wydany przez ktoras gazete.

teraz klocki nawet potanialy. na poczatku kosztowaly 69 zl na kolo a teraz 65 w regularnej cenie.

kiedys klocki do shimano byly bardzo rozne bo kazdy hamulec mial swoj ksztalt okladziny. od trzech lat klocki sa takie same. hamulce sie roznia konstrukcyjnie co do zacisku i klamki. klocek jest wspolny.

Moja rada ! Kup sobie klocki i miej je ze sobą , ja tak miałem na zeszłorocznej Transcarpati i ostatniego dnia wymieniłem bo musiałem . Nie jesteś w stanie przewidzieć jakie będą warunki , ale bez stresu ,zawsze jeździ serwis na TC no i zawsze ktoś coś ma więc głowa do góry. Powodzenia i może do zobaczenia w Kościelisku !!!

Moja rada ! Kup sobie klocki i miej je ze sobą , ja tak miałem na zeszłorocznej Transcarpati i ostatniego dnia wymieniłem bo musiałem . Nie jesteś w stanie przewidzieć jakie będą warunki , ale bez stresu ,zawsze jeździ serwis na TC no i zawsze ktoś coś ma więc głowa do góry. Powodzenia i może do zobaczenia w Kościelisku !!!

Czy ewentualnie jesli nie bede mial klockow to moge liczyc na pomoc serwisu na trasie? Bedzie mozna od nich kupic klocki?

nie. nie ma czegos takiego jak klocek na tyl lub przod.

sa hamulce na przod lub tyl. roznia sie zaciskiem jesli sa to hamulce z mocowaniem standard bo mocowanie na post mount powoduje ze sam zacisk jest taki sam. oczywiscie sa jeszcze klamki lewa i prawa i to rozni hamulce.

cena katalogowa shimano na pewno jest nizsza. chyba ze to jakis felerny katalog zbiorczy wydany przez ktoras gazete.

teraz klocki nawet potanialy. na poczatku kosztowaly 69 zl na kolo a teraz 65 w regularnej cenie.

kiedys klocki do shimano byly bardzo rozne bo kazdy hamulec mial swoj ksztalt okladziny. od trzech lat klocki sa takie same. hamulce sie roznia konstrukcyjnie co do zacisku i klamki. klocek jest wspolny.

czy moglbys zapodac jakies linki do aukcji allegro z klockami do moich hamulcow? Najlepiej aby byly z Wawy. Dzieki z gory.

Słuchaj!!! Na trasie liczysz tylko na partnera i na siebie , co do innych ekip to jest różnie sam widziałem natomiast serwis jest zawsze na mecie i pracuja gratis tylko płacisz za cześci. Musisz kupić sobie klocki i nauczyć się je wymieniać ,nie jest to trudne wierz mi ,natomiast nie przesadzaj ,szukanie na allegro jest banalne wiec pogrzeb i znajdziesz klocki na pewno, ja polecam Ci ten sklep http://www.sklep.bikestacja.pl/index.php?cPath=26_78 ;)

http://www.sklep.bikestacja.pl/product_inf...roducts_id=1580

Komplecik na przód wystarczy w razie czego, a pewnie i tak nie będzie potrzebny. (mówię na podstawie tego, że po ~6,5tys tylne żywiczne klocki shimano mam prawie nówki :) a ty masz swoje prawie nie ruszone) Wymiana? Wystarczy wyjąć koło i popatrzeć na hamulec, wyciągasz zawleczkę, klocki, wkładasz nowe i zawleczkę (udało mi się 2 razy skrzywić, nic na siłę, najlepiej ją popychając tak jakby wkręcać) i włala ;)

Słuchaj!!! Na trasie liczysz tylko na partnera i na siebie , co do innych ekip to jest różnie sam widziałem natomiast serwis jest zawsze na mecie i pracuja gratis tylko płacisz za cześci. Musisz kupić sobie klocki i nauczyć się je wymieniać ,nie jest to trudne wierz mi ,natomiast nie przesadzaj ,szukanie na allegro jest banalne wiec pogrzeb i znajdziesz klocki na pewno, ja polecam Ci ten sklep http://www.sklep.bikestacja.pl/index.php?cPath=26_78 ;)

oki oki - dzieki.

Komplecik na przód wystarczy w razie czego, a pewnie i tak nie będzie potrzebny. (mówię na podstawie tego, że po ~6,5tys tylne żywiczne klocki shimano mam prawie nówki :D a ty masz swoje prawie nie ruszone) Wymiana? Wystarczy wyjąć koło i popatrzeć na hamulec, wyciągasz zawleczkę, klocki, wkładasz nowe i zawleczkę (udało mi się 2 razy skrzywić, nic na siłę, najlepiej ją popychając tak jakby wkręcać) i włala :)

super! Tego wlasnie szukalem. Dzis kupie jeden komplet klocków na zapas aby nie było niespodzianek na trasie.

Póki jesze moge zabrac głos. Ja bym wział Clarks'y.

Mam cientkie wspomnienia po shimanowskich klockach. A po Clarksach jak najlepsze. Ostatnio swietnie sie sprawowaly w górach. Mimo przegrzania i zmienienia koloru obudowy klocka z miedzianego na bialo-fioletowo-niebieski ciagle hamowaly :] Po kilku tysiacach km.. bo nie wiem ile, maja cos ok 50% jak sie okazalo wczoraj :]

Cena to 60zł za komplet na koło.

P.s. tez mam XT ;)

Edit: Aha zapomnialem powiedziec, oryginalne klocki skonczyly mi sie po 1500km :] a te maja ze 6 i jeszcze tyyyle ich jest :]

Edit2: mowie o tym : http://arnik.freshsite.pl/product_info.php...facturers_id=40

no właśnie czytałem już opinie na temat clarksów i wszyscy się nimi zachwycają. Chyba też je sprawdzę ale nei wiem czy dam radę kupić je dzisiaj lub jutro w Warszawie... zostało mało czasu niestety do wyjazdu ;)

Arnik nie sciaga szybko czesci bo poniewaz nie ma ich na stanie i to troche potrwac moze.. ale moze warto zapytac. Sciagal klocki dla mnie pare dni temu moze wzial jeszcze jedne. Ale jak ma byc na styk z czasem to lepiej brac cos na zapas i pozniej dopiero kupic klocki "na stale"

:PP.s. Wdarla sie pewnie niescislosc ;) klocki zjechalem po ponad 2500km a nie 1500 (oryginalne)

Komplecik na przód wystarczy w razie czego, a pewnie i tak nie będzie potrzebny. (mówię na podstawie tego, że po ~6,5tys tylne żywiczne klocki shimano mam prawie nówki ;) a ty masz swoje prawie nie ruszone) Wymiana? Wystarczy wyjąć koło i popatrzeć na hamulec, wyciągasz zawleczkę, klocki, wkładasz nowe i zawleczkę (udało mi się 2 razy skrzywić, nic na siłę, najlepiej ją popychając tak jakby wkręcać) i włala :)

1. Kolega promian nie napisał, jakie ma te XT, w czterotłoczkowym modelu były inne klocki.

2. Wystarczy, że dwa dni będzie padać, a po nawet nowych klockach może zostać tylko blacha. Na TC bez kompletu zapasowych klocków bym się nie wybierał.

3. Przy wymianie trzeba jeszcze rozepchnąć tłoczki.

BBB są ok, mają u mnie jakieś 5tys i na oko ponad pół ich jest. Wiem że mieszkam na nizinie ale roweru nie oszczędzam, a kiedy moge to wyrywam się na jakiś maratonik. W deszczu i błocie szybko mogą zniknąć najwyżej oryginalne shimano albo inne organiczne tak jak to się użytkownikom shimano z oryginalnymi klockami dzieje :) BBB są ok :)

EDIT: A jakie te do xtr wziąłeś? Chyba nie organiczne? Takie już masz :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...