Skocz do zawartości

[pokazy] Air Show 2007 Radom

Viviusek

Rekomendowane odpowiedzi

OFF TOP - 62-letni ppłk rez. mgr inż. pil. Lech Marchelewski - lider i założyciel zespołu Żelazny - powiedział ze jest to mój ostatni lot na którym pozegnam sie z lataniem. Troche to głupie tak ginąc ale z jednej strony smierc wspaniała poniewaz człowiek ginie w swoim fachu a nie pozniej z powodu jakies choroby. Tak samo było z Januszem Kuligiem który zginął na przejsciu kolejowym w samochodzie. Mozna powiedziec wymarzona smierć dla ludzi kochających to co robią. Oraz szybka smierc co wg. mnie jest najlepsze.

Ciekawi mnie tez dlaczego w takich samolotach nie ma katapulty ktora z chwilą zderzenia wyrzucała by pilota ?!

Ciekawi mnie tez dlaczego w takich samolotach nie ma katapulty ktora z chwilą zderzenia wyrzucała by pilota ?!

Yyy, ale katapulta raczej działa tak, że jak widzisz ze samolot zaczyna spadać, albo że zaraz w coś wlecisz to możesz sie katapultować. W chwili uderzenia to juz nic nie zrobisz...

OFF TOP - 62-letni ppłk rez. mgr inż. pil. Lech Marchelewski - lider i założyciel zespołu Żelazny - powiedział ze jest to mój ostatni lot na którym pozegnam sie z lataniem. Troche to głupie tak ginąc ale z jednej strony smierc wspaniała poniewaz człowiek ginie w swoim fachu a nie pozniej z powodu jakies choroby. Tak samo było z Januszem Kuligiem który zginął na przejsciu kolejowym w samochodzie. Mozna powiedziec wymarzona smierć dla ludzi kochających to co robią. Oraz szybka smierc co wg. mnie jest najlepsze.

A zastanawiasz się czasami nad tym co piszesz? Czasem warto przeczytać posta przed wysłaniem...

Bo za drogie, za ciężkie... Tego typu płatowce nie są przystosowane do foteli katapultowanych. Pozatym to by Ci nic nie dało... Nie zdążyli by...

Potrzeba 2-3 sekund zeby sie katapultowac. Reakcja pilota, reakcja układu, odstrzelenie kabiny, zainicjowanie zapłonu itp itd...

Pokazywali w telewizji ujęcia z innej kamery... W ostatniej chwili pilot próbował uciec w dół, ale jak wyszło wiadomo...

Giną nawet najlepsi, niestety... Kasperka wszyscy pamiętamy. Znakomity pilot latający Extra 300... Cóż takie życie...

Yyy, ale katapulta raczej działa tak, że jak widzisz ze samolot zaczyna spadać, albo że zaraz w coś wlecisz to możesz sie katapultować. W chwili uderzenia to juz nic nie zrobisz...

Troche to głupie bo w samochodach poduszek samemu się nie włącza w chwili wypadku - w samolocie tez by mogli coś podobnego zrobic z katapultą.

A zastanawiasz się czasami nad tym co piszesz? Czasem warto przeczytać posta przed wysłaniem...

Co ci nie pasuje w mojej wypowiedzi ??

Troche to głupie bo w samochodach poduszek samemu się nie włącza w chwili wypadku - w samolocie tez by mogli coś podobnego zrobic z katapultą.

Jakby mogli to by już dawno zrobili. W samochodzie masz czujniki z przodu, z tyłu a w samolocie gdzie je zamontujesz? Po zderzeniu czołowym jest już koniec, tracisz silnik, często skrzydła i spadasz czy tego chcesz czy nie.

Katapulta by tu nic nie pomogła, wierz mi. Rozmawiałem z ppłk Marchelewskim w Góraszce kilka lat temu i mówił, że są takie sytuacje gdzie pilot nie widzi reszty grupy i leci na czuja i na zaufanie reszcie pilotów. Tu według mnie była właśnie taka sytuacja, pilot podnoszący się nie widział drugiego więc gdyby miał nawet katapultę to by jej nie użył.

Uważasz, że Kulig naprawdę marzył o tym by zginąć na przejeździe kolejowym? Myślisz, że ten pilot też marzył o tym żeby zginąć w powietrzu? Twoja wypowiedź jest po prostu nie na miejscu. I to mi w niej nie pasuje.

Nic nie napisałem ze Kulig marzył zeby zginąc gdzies na torach ale miałem na mysli ze taka smierc jest czyms wspaniałym jesli juz musimy umierac i umieramy jeszcze do tego w swoim wyuczonym zawodzie.

Takie latanie to tez kwestia czasu zanim coś sie stanie. Ludzie lubią igrac ze smiercią :mellow:

Troche to głupie bo w samochodach poduszek samemu się nie włącza w chwili wypadku - w samolocie tez by mogli coś podobnego zrobic z katapultą

Crash testy w samochodach przeprowadzasz przy prędkości 60km/h... Samoloty latają z prędkościami powyżej 300km/h... Jak sobie to wyobrażasz? Nie filoluj bo kiepsko Ci to idzie :mellow:

Jeszcze wszystkiego nie wynalezli wiec za jakis czas na pewno coś wymyślą.

Własnie kazdy wie coś sie stało i kazdy bedzie to pamiętac wiec lepiej zamknąc temat bo nie ma sensu ciągnąc go dalej :mellow:

PROSZE O ZAMKNIĘCIE TEGO TEMATU.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...