Skocz do zawartości

[amortyzator] RST Capa T5 '05

bogus

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Witam, mam w garażu stary amortyzator RST Capa T5 rocznik 2005 i mam pytanie do forumowiczów, którzy są w temacie.

Mianowicie chciałbym rozkręcić amorek i doprowadzić go do stanu używalności.

Wyjąłem już z niego sprężyny, lecz nie wiem jak odkręcić golenie dolne od górnych.

Proszę o pomoc.

Z góry wielkie dzięki. :mellow:

Napisano

Zawsze wszyscy mieli problemy z wyjęciem sprężyn właśnie, a nie ze ściągnięciem goleni dolnych z górnych...

Na dole odlewu, na obu goleniach, są śruby. Należy wziąć klucz imbusowy, bodajże rozmiar 5, i odkręcić te śruby, a następnie ściągnąć golenie zewnętrzne z wewnętrznych. Jeśli golenie nie będą chciały zejść i "coś" będzie je trzymać, to należy lekko wkręcić śruby, tak ze 4-5 obrotów i przez jakąś deseczkę postukać w nie młotkiem.

• Mod Team
Napisano

Odkręcałem w tej Capie te śruby u dołu goleni bo wiedziałem, że wtedy oddzielę golenie dolne od górnych, lecz odkręcanie nic nie dawało.

Nawet kiedyś kręciłem tymi śrubami przes jakieś 2-3 minuty non stop a potem kompletnie nic się nie dało od siebie oddzielić.

Może faktycznie ta deseczka pomoże.

Dzięki za pomoc.

Napisano

Hmm, te śruby powinny się normalnie wykręcać, a nie tylko kręcić. Prawdopodobnie gwinty są spieprzone :D

Jeśli masz w domu/warsztacie jakiś stary nóż, to możesz spróbować jego ostrze na siłę wcisnąć pod podkładkę pod śrubą i wtedy odkręcać. Mi nieraz udało się w taki sposób wykręcić śruby, które właśnie w taki sposób jak opisałeś, kręciły się w miejscu, zamiast się wykręcić :turned:

Napisano

Kręcące się śruby ostatnio załatwiłem z pomocą drugiej osoby bo również miałem problem z rozebraniem amorka a nie robiłem tego po raz pierwszy... Niech ktoś wciśnie go z całej siły i trzyma, Ty w tym czasie odkręć śruby i po sprawie...

• Mod Team
Napisano

Porada koncertownik-a będzie skuteczna o ile będą sprężyny w środku i będzie co miało dociskać te śruby. Ja to zawsze w swojej capie robię tak. Najpierw odkręcam śruby, a dopiero później sprężyny. Jeżeli śruby sie kręcą co zdarza się nadwyraz często to wtedy wyjmuje sprężyny biorę coś dłuższego jakiś pręt i wkładam w miejsce sprężyn go. Dociskam mocno i wtedy odkręcam śruby.

• 5 tygodni później...
  • Mod Team
Napisano

Parę dni temu wziąłem sie za tego RST i łatwo nie było. Po wielkich trudach rozkręciłem go.

I teraz mam kolejne pytanie czy mogę przełożyć te "ograniczniki skoku", które były wewnątrz mojej Capy do Capy rodziców aby zwiększyć im skok o te 26 mm?

Czy ma to jakieś negatywne skutki ?

Proszę o wyrozumiałość. :)

• 1 miesiąc temu...
  • Mod Team
Napisano

Mam teraz kolejne pytanie do forumowiczów. Mam drugi amor (też RST Capa T5) i takie pytanie jak wykręcić korki bez ich zniszczenia?

I czy mogę przełożyć wszystkie wnętrzności z tej pierwszej do drugiej Capy? Ta pierwsza na skok 76 mm, a druga 50 mm. I czy po przełożwniu wnętrzniści ta druga T5-tka będzie miała 76 mm skoku jak pierwsza czy pozostanie przy pierwotnych 50 mm? :)

Napisano

skok zalezy od bebechow(o ile uda ci sie przelozyc bo nie wiem czy obie maja takie same dlugie golenie gorne:))

korki niestety nie pamietam jakie tam sa... narysuj to ci powiem:) hehe

jesli przelozysz same popychacze a sprezyny maja skok 50mm to tylko podniesiesz amor a to spowoduje jedynie oslabienie konstrukcji:)

jednym slowek... zostaw jak jest tlyko nasmaruj i dobrze skrec;)

albo kup jakis troszeczke wyzszy model jak bedziesz mial troszke kasy

jesli jezdzisz na Capie... to nie masz za duzych funduszy wiec poradzic Ci moge XCR-a za 150zl bo nie jest taki zly albo wersja z tlumieniem za 190 chyba na allegro:) chodzi ok i jedyny w tej cenie ktory dziala dobrze:)

• Mod Team
Napisano

Ta Capa jest w rowerze rodziców. Nie chcę inwestować w ich rower, tylko chodzi mi o to żeby amor nie chował się całkiem pod ciężarem jeźdźca.

Ta pierwsza Capa o której pisałem to moja stara, górne golenie są skrzywione i dolne również.

Chiałbym przełożyć wszystko co znajduje się wewnątrz tej mojej Capy.

Ja obecnie jeżdżę na Judy XC.

Niestety nie potrafię tego narysować.

http://allegro.pl/item258755359_nowy_rst_c...uper_cena_.html

Może to zdjęcie coś ci podpowie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...