Skocz do zawartości

[kaseta] rusza sie

Spider_DG

Rekomendowane odpowiedzi

taki urok kasety lub problem z bębenkiem piasty. Podjedź do sprawdzonego serwisu. Dokręcenie kasety zajmuje mniej niż minutę (zdjąć koło, włożyć nakrętkę i dokręcić francuzem lub kluczem dynamometrycznym). Jeśli trafisz na miłą obsługę, zrobią to na miejscu. Jeśli kaseta nadal będzie pływać to oddaj koło do serwisu. Kasety samej w sobie (wg mnie) nie można winić. Niektóre od nowości ruszają się na boki.

pozdrawiam.

Ale jak temu zaradzić w rowerze moich rodziców

Rozebrać piastę, sprawdzić stan kulek, wyczyścić-przesmarować i złożyć lub oddać to w ręce fachowców. Taka operacja powinna kosztować ok 20zł.

Ja za przegląd tylnej piasty zapłaciłem 18:).

pozdrawiam

Normalka, rzadko spotyka się "nie ruszające się" kasety :P Nie ma co panikować, możesz spróbować dokręcić może akurat się przestanie ruszać ale większość tak ma ;) Pewnie to zależy od piasty bo na porządnych kołach się nie ruszają ale na pewno nie jest to uszkodzenie.

• 1 rok później...
  • Mod Team

Dzis miałem ciekawe zajscie, jade sobie jade aligancko nagle słysze coś jak by piszczy...słucham słucham i chyba z tylkoego koła. dzwiek dzwiny bo cos w rodzaju jak by piec cos chiał i tak skomlał jak to psy robią...

Dojezdzam do domu a tam mi kaseta odgrywa fale dunaju (piasta deore, kaseta xt m760) ;) sobie mysle no niezle ...

Wyciągnołem koło, kaseta zakrecona solidnie, ale coś os sie ciezko kreciła ale równo. Rozebrałem koło wyciągnłem kulki, wyczyściłem, przesmarowałem i złozyłem z powrotem. ustawilem luz taki jak nalezy składam do kupy, zakładam na rame co ... i kaseta juz nie faluje ...

I tak sie zastanawiam o co kaman, bebenek nie jest krzywy, luz standardowy roboczy, oś prosta, kaseta również wszystko proste ...

Miał ktoś podobnie ??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...