Spider_DG Napisano 21 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Zauważyłem dzisiaj, że jak tylne koło sie kręci to kaseta minimalnie się rusza trzeba sie dobrze przyjrzeć. Z czego może to wynikać i czy moge jeżdzic bo rowerek jest na gwarancji to jak by co wymiana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kusak Napisano 21 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 moze wystarczy ją po prostu dokręcić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spider_DG Napisano 21 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 wstąpie kiedys do serwisu i zobacze co mi powiedzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 21 Sierpnia 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Podepnę się pod temat. U moich rodziców w rowerze też kaseta się lekko rusza i nie wiem co z tym zrobić. Może faktycznie wystarczy tylko dokręcić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mad Max Napisano 21 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Powinno wystarczyć dokręcenie, a jeżeli nie to gwarancję w rękę i do seriwsu, może kaseta być uszkodzona. Ale myślę że po dokręceniu kasety wszystko będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kathar Napisano 21 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Z czego może to wynikać Możliwe, że uderzyłeś w coś kołem. Rozkręcić, a przy okazji wszystko wyczyścić i nasmarować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gremson Napisano 21 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 taki urok kasety lub problem z bębenkiem piasty. Podjedź do sprawdzonego serwisu. Dokręcenie kasety zajmuje mniej niż minutę (zdjąć koło, włożyć nakrętkę i dokręcić francuzem lub kluczem dynamometrycznym). Jeśli trafisz na miłą obsługę, zrobią to na miejscu. Jeśli kaseta nadal będzie pływać to oddaj koło do serwisu. Kasety samej w sobie (wg mnie) nie można winić. Niektóre od nowości ruszają się na boki. pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 21 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 A może to luz w piaście i całe koło się rusza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spider_DG Napisano 21 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Koło sie raczej nie rusza a może to krzywa os? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omen Napisano 21 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 według mnie to będzie problem z bębenkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 21 Sierpnia 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Omen też tak mi się wydaje, że to będzie problem z bębenkiem. J Ale jak temu zaradzić w rowerze moich rodziców, który już dawno jest po gwarancji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gremson Napisano 21 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Ale jak temu zaradzić w rowerze moich rodziców Rozebrać piastę, sprawdzić stan kulek, wyczyścić-przesmarować i złożyć lub oddać to w ręce fachowców. Taka operacja powinna kosztować ok 20zł. Ja za przegląd tylnej piasty zapłaciłem 18:). pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolyfer Napisano 21 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Normalka, rzadko spotyka się "nie ruszające się" kasety Nie ma co panikować, możesz spróbować dokręcić może akurat się przestanie ruszać ale większość tak ma Pewnie to zależy od piasty bo na porządnych kołach się nie ruszają ale na pewno nie jest to uszkodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 21 Sierpnia 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Tak tylko, że trzeba jeszcze mieć skąd wziąśc te dwie dychy. Ale coś pokombinuję, może podjadę do znajomego serwisu i zrobią mi to za półdarmo. Ewentualnie jeśli wystarczyłoby dokręcić kasetę to mógłbym pożyczyć od kumpla klucz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 23 Kwietnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Dzis miałem ciekawe zajscie, jade sobie jade aligancko nagle słysze coś jak by piszczy...słucham słucham i chyba z tylkoego koła. dzwiek dzwiny bo cos w rodzaju jak by piec cos chiał i tak skomlał jak to psy robią... Dojezdzam do domu a tam mi kaseta odgrywa fale dunaju (piasta deore, kaseta xt m760) sobie mysle no niezle ... Wyciągnołem koło, kaseta zakrecona solidnie, ale coś os sie ciezko kreciła ale równo. Rozebrałem koło wyciągnłem kulki, wyczyściłem, przesmarowałem i złozyłem z powrotem. ustawilem luz taki jak nalezy składam do kupy, zakładam na rame co ... i kaseta juz nie faluje ... I tak sie zastanawiam o co kaman, bebenek nie jest krzywy, luz standardowy roboczy, oś prosta, kaseta również wszystko proste ... Miał ktoś podobnie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.