Skocz do zawartości

[pancerze] Jak zamontowac trzecia linke na ramie Author Versus '07?

meteor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kupilem niedawno rame Author Versus '07, i mam z nia caly czas jakies przygody, jedna z nich polega na tym ze nie wiem jak zamontowac na ramie trzecia linke.

Tylny hamulec (v'ki) i tylna przerzutke podlaczylem ale przedniej juz nie umiem bo na ramie jest jakis "dziwny" uchwyt, domyslam sie ze ma on cos wspolnego z hamulcem tarczowym. Do ramy dolaczone byly takie dwie czarne czesci ktore redukuja srednice tego otworu ale nie daja oparcia dla pancerza linki od przedniej przerzutki bo koncowki pancerza przez nie przechodza na wylot. Najlepiej pokaze to na zdjeciach zeby bylo widac o co chodzi:

mod1hp1.th.jpg

mod2fw4.th.jpg

mod3mv1.th.jpg

Tak sobie pomyslalem czy sa jakies koncowki do pancerzy z takim jakby kolnierzem na koncu zeby nie przelatywaly przez te redukcje albo czy Author daje jakies inne redukcjie tak zeby pancerze mialy sie na czym oprzec? Do "mojego" sklepu rowerowego mam dosc daleko a u mnie w miescie robia wielkie oczy jak o to pytam dlatego nie wiem czy czekac az znowu sie tam wybiore i kupic pasujace orginalne czesci czy kombinowac cos samemu? Widze takie cos pierwszy raz i nie mam pojecia jak sie za to zabrac a kupujac czescie w sklepie przeoczylem to :P Macie jakies pomysly?

koncertownik wlasnie tak jak piszesz probowalem zrobic wczoraj, i zakrecilem sie przy tym :) bo te czarne przejsciowki nie maja zadnego zgrubienia (po prostu takie jakby rurki) i pancerz (koncowki pancerza) przechodza przez nie na druga strone. I teraz nie wiem czy te przelotki sa zle czy koncowki pancerzy?

edit:

nie no ale mi teraz wstyd :) ja ciagle chcialem zalozyc te pancerze tak jak linki od przerzutek i podobnie jak w poprzednim rowerze czyli rozdzielic pancerz na dwa i nad ta rura sama linke poprowadzic, a to przeciez chodzi o to zeby zalozyc dluzszy pancerz bez dzielenia go LoL teraz juz sobie poradze ale bez tej dyskusji pewnie bym dalej medytowal jak wytoczyc inne przelotki :)

To nie możliwe Wojtek nie ma miejsca na Zipy więc pancerz będzie latał to plastikowe to taka jakby końcówka więc wsadzasz ja na koniec pancerze i wpychasz do tego miejsca na nią ;) pozdrawiam ;)

Edit teraz zauważyłem że wojtek ma racje nie wypadnie bo jest to zaokrąglone na górze B)

Tak jak mowicie, puszcze caly pancerz bez ciecia go na kawalki, ze tez sam na to od razu nie wpadlem, ale siara ;) ... musze tylko poczekac az padac przestanie zeby skoczyc zobaczyc do tego byle jakiego rowerowego czy maja takie pancerze bo z tego co mialem zostaly mi tylko trzy krotkie odcinki :)

Dzieki za podpowiedz :)

edit:

Zrobie maly OT ale sie wkurzylem, kupilem w byle sklepie 1m pancerza za 3zl! i jak by tego bylo malo za chiny nie da sie przez niego linki przepchac, cholerna tandeta, na poprzednim pisalo shimano i nie mialem zadnych problemow, nie dosc ze lepiej wygladal to jeszcze sie lepiej wygina, szkoda ze go pociolem, nie kupie juz nic na czym nie ma jakiegos markowego logo chodzbym mial piechota chodzic *zly*

kup sobie po prostu inne przelotki(takie ze zgrubieniem ktore zatrzyma pancerz). Kiedys mialem podobny problem i kupilem takie przelotki za 2,50zl. To wg mnie jest lepsze niz pakowac pelny pancerz, w ktorym bedzie wiecej miejsc w ktorych nastapi tarcie linki o pancerz, przez co obnizy sie kultura pracy hamulca.

Ja w swoim Versusie owinęłam pancerz starą dętką i okleiłam czarną taśmą i trzyma się już ponad rok i nic, a nic się nie przesuwa i wygląda całkiem nieźle. Z tego co pamiętam, to również szukałam przelotek w różnych sklepach, ale bez skutku.

kup sobie po prostu inne przelotki(takie ze zgrubieniem ktore zatrzyma pancerz). Kiedys mialem podobny problem i kupilem takie przelotki za 2,50zl. To wg mnie jest lepsze niz pakowac pelny pancerz, w ktorym bedzie wiecej miejsc w ktorych nastapi tarcie linki o pancerz, przez co obnizy sie kultura pracy hamulca.

Nie przesadzaj. Jak przesmaruje linke to kultura nic sie nie obnizy. W niekotrych ramach jest robione celowo,zeby puszczac caly pancerz i jest ok, roznicy nie czuc. A poza tym nie leci tyle brudu i linka lepiej zabezpieczona.

Jesli moge doradzic to kup pancerz Accent Supreme. Kosztuje 10zl za metr, ale warto zainwestowac. Jest sztywny bardzo i przy hamowaniu nie lata z linka. Wtedy nie tracisz tyle na sile hamowania i mozesz poczuc roznice. Polecam

Pancerz nowy (i dlugi tym razem) kupilem Shimano, tylko taki mieli poza no-name'ami, 6zl/m (dla stalych klientow po 5zl :D ), posmarowalem linke, zalozylem i jest ok... btw. bez smarowania to nawet srobki nie przykrece :) Miejsce na linke do przedniej przerzutki sie zwolnilo wiec ja tez podlaczylem i teraz mozna juz smigac na wszystkich biegach ... mission complete :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...