Skocz do zawartości

[zgrzytanie] dziwne zachowanie napędu

Maciek764

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio dużo jeździłem i łańcuch się zabrudził. Ogólnie zacząłem czuć chrupanie na pedałach a wogóle jak przycisłem pod jakąś górkę to napęd wydawał dość nieprzyjemne odgłosy, zgrzytanie nasilało się i miałem wrażenie że cały napęd zaraz się rozpadnie. Więc kupiłem sobie spinkę KMC, facet w serwisie mi założył, rozpiąłem ją potem i najpierw wymyłem łańcuch w wodzie z płynem do mycia naczyń a potem trzy razy w benzynie. Za trzecim razem benzyna była zupełnie czysta. Poczekałem aż wyschnie i nasmarowałem Finish Line Cross Country. A tutaj niespodzianka - po godzinie stania i wytarciu nadmiaru - dalej to samo zgrzytanie. Żadnej poprawy. Napęd jest głośniejszy niż być powinien, dalej te nieprzyjemne odgłosy przy mocniejszym przyciśnięciu. Podejrzewam:

- nie wyciągnąłem wszystkiego piasku podczas szejkowania - możliwe?

- może suport pada? (wkład, ma 2200km)

- krzywy hak? przerzutka nie jest idealnie prosto ale działa normalnie

- wolnobieg się rozsypuje? (miałem wymieniany już dwa razy)

Proszę o pomoc bo zaczyna mnie już to irytować lekko...

Tak wyczyściłem wszystkie zębatki benzyną ekstrakcyjną.

Jeśli byłeś nie uważny przy czyszczeniu kasety benzyna ekstrakcyjną, to mogłeś zaleś bębenek i w rezultacie rozpuścić smar wewnątrz piasty- stąd te dźwięki.

PS rada na przyszłość. Zębatki najlepiej czyścić złożoną suchą szmatką. Czyszcząc kasetę zdejmij tylne koło, weź szmatkę i każdy blat po kolei wypucuj.

Korby również szmatką każdą koronkę po kolei na błysk:D.

Nie zalałem bębenka bo to było już przed czyszczeniem, pozatym ja nie zalewałem zębatek benzyną tylko troszkę szczoteczką tak żeby tylko rozpuścić ten osad i na bank niczego nie zalałem i nie jest to przyczyna tego. Jak będę w serwisie kiedyś bo teraz za ładna pogoda to się spytam o co tu chodzi ale na razie mi to nie przeszkadza :P

Mam jeszcze jeden pomysł: może to wina nie dokręconych pedałów?

W momencie kiedy jakaś aluminiowa części nie jest dostatecznie mocno dokręcona to rama aluminiowa przenosi i nasila przykre dźwięki. Myślałem, że mi się suport sypie, bo takie dźwięki wydawał- mimo, że zero luzu na korbie. Dokręcałem osikę na maxa i problem powtarzał się ze zdwojoną siłą. W końcu dokręciłem oba pedały i blaty korby i problem ustąpił. Najwyraźniej któryś z pedałów robił kręcią robotę:D.

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...