Skocz do zawartości

[przerzutka] LX vs. SX-5

bogus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeśli chodzi o hałas, to i tak zdecydowaną większość "produkuje" łańcuch tłuczący o tylne widełki. Konstrukcja Srama w niczym nie pomoże. Jedyny praktyczny plus - mniej ruchomych elementów - mniej luzów.

Napisano

Patrząc na rower kolegi tobo w podpisie, to moim zdaniem łańcuch jest za długi i dlatego tak wali o ramę. Tak na oko, na zdjęciu jest chyba przełożenie 2x6/7 i wózek jest słabo naciągnięty, u mnie przy takim przełożeniu wózek jest praktycznie prostopadły do drogi i w sumie nic nie wali.

Napisano

Różnica jest w cenie,

wydaje mi się tez jak by spręzyna sx5 była trochę słabsza, ale tylko minimalnie i to jest moje subiektywne odczucie,

kółek raczej nie opłaca sie kupować nowych lepiej co dwa lata zmienic przezutkę dlatego moim zdaniem lepiej wybrać tańsza opcję sx5, poza tym sidomo że przezutke tył najlatwiej uszkodzic to i strata mniej bolesna,

co do walenia o widełki ramy to musze spore dziury zaliczyc co by to odczuć

Sx5 cena/jakość 4+

do trwalości sie nie wypowiem bo dopiero 2 mieś na niej śmigam,

Napisano
Czyżbyś posiadał obie te przerzutki (7.0 i SX5), że wiesz która jest zdecydowanie lepsza??
Posiadam Sram7 (ponadto X0) , mój syn SX5 i stwierdzam, że Sram7 jest lepsza - gdyby była wcześniej dostępna za taką cenę zdecydowanie wlał bym ją kupić niż SX5 :D

Dlej polecam Sram7 :

http://www.allegro.pl/item227234520_przerz...atis.html#photo

Btw. czym się różni SX4 od SX5 ? Bo z wyglądu są w sumie identyczne.

SX4 jest na 8 biegów .

Napisano

I wybuchnie ;) Czym się różni budowa SX4 od SX5 ? Bo jak je porównywałem z wyglądu to raczej niczym. Dlaczego miałaby nie chodzić z 9 rzędową kasetą?

Napisano

Może dlatego , że kasety 7/8-mio biegowe Sram mają największą koronkę 23/32z a 9 biegowe 32/34z i kółko przerzutki było by za blisko koronki - bo przerzutka przesuwa się po innej lini (zaprojektowanej do takich właśnie koronek) ;)

Proste ???

Napisano
Istnieje takie coś jak regulacja odległości górnego kółka od kasety

To co da się wyregulować do kasety11- 23/32 może nie dać się wyregulować do 11-32/34 :)

Ale zawsze możesz kupić i udowodnić, że tak nie jest ;)

Napisano

No może faktycznie, 34 zębów to ona raczej nie obsłuży, ale 32 jak najbardziej, bo sam tak mam, czyli wyszło na to, że obsłuży 9 biegów, tylko że największa koronka może mieć max 32 zęby.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...