Skocz do zawartości

[hamulce v-brake] Same się rozregulowują

roswell

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam taki problem, po każdym ściągnięciu koła i ponownym założeniu hamulce nadają się do regulacji, po prostu inaczej wygląda odległość pomiędzy klockami a obręczą z jednej i z drugiej strony.

Wcześniej miałem hamulce Promax i uważałem to za normalkę. Jednak teraz używam Avida SD-7 i problem się powtarza. Wiem, że to nie powinno mieć miejsca, ale jak to wyeliminowac?

Denerwujące jest reguowanie hamulców po każdej złapanej gumie.

Jeszcze boję się, gdybym złapał "kapcia" na maratonie, co mam się wtedy bawić w regulację hampli?

Jak rozwiązać ten problem?

Moja rada jest taka

Rozepnij V-ki, otwórz szybkozamykacz od koła. Ustaw koło idealnie równo w tylnych widełkach ramy i tak ustawione koło przymocuj (zamknij szybkozamykacz). Wyreguluj hamulec dla tej pozycji koła.

Jak będziesz musiał następnym razem zdejmować koło, to jak będziesz je później zakładał -> włóż koło do tylnych widełek ramy, ale nie zamykaj szybkozamykacza. Naciśnij mocno tylną v-kę i w ten sposób koło ustawi się tak jak za poprzednim razem. I zamykaj szybkozamykacz na wciśnietej v-ce

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...