Skocz do zawartości

[kaseta, łańcuch] Kilka pytań odnośnie napędu

roswell

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

W zeszłym roku po długim zastanawiwaniu się jaki zestaw wybrać, na początku grudnia założyłem nowy napęd. Nie sądziłem, jednak, że tak szybko padnie.

Aktualnie ma troche ponad 9 miesięcy i przejechane 6100 km, głównie na szosie, ale zdarzała się również ostra jazda po śniegu, błocie i w deszczu. Łańcuch jest kompletnie rozciagnięty.

Na pewno posłużyłby dłużej gdyby nie jeden błąd, który zrobiłem. Non stop używał z tyłu przełożenia 5 i 6 i one są kompletnie zniszczone ząbki są dosłownie pourywane. Za to reszta zębatek (poza 5 i 6) wygląda jak nowa.

W związku z tym mam pytanie, czy przeszłoby coś takiego, że zmieniłbym tylko te dwie zebatki i łańcuch?

Czy można je gdzieś kupić?

A jeśli nie jaki nowy zestaw mam kupić, łańcuch PC-48, ale kaseta: dalej Sram czy postawić na Shimano?

• Mod Team

Zębatek/koronek samych nie da się kupić, a przynajmniej mi o tym nic nie wiadomo. Jeżeli już się uda, łańcuch nie wpasuje się w nowe i będzie po prostu przeskakiwał. Czyli jednocześnie bedziesz musiał zmienić i łańcuch.

Poniesie to za sobą kolejne wydatki, gdyż prawdopobonie blaty w korbie będą też mocno ścięte przez stary rozciągnięty łańcuch, że io korba bądź same blaty będziesz musiął wymienić :). Jak widzisz to taka mała reakcja łańuchowa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...