Skocz do zawartości

[mobilny internet] Który wybrać ?

Lookas 46

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Od przyszłego miesiąca będzie mi potrzebne coś w stylu blueconnect'a I teraz pytanie co wybrać ? Z tego co się orientuje to orange i plus także mają takie ustrojstwo w ofercie. Są na forum jacyś użytkownicy tego typu urządzeń ? Jak to się sprawuje i jak wygląda prędkość transmisji po przekroczeniu transferu danych ?

Kolejna kwestia samych kart/urządzeń czy mają one wpływ na jakość samego łącza w erze jest kilka do wyboru m.in. także modem blueconnect na usb czy będzie on tak samo wydajny jak np karta pcmcia ?

witam,

ja używam kartę PC z modemem Option Globetrotter 3G/EDGE w Orange.

W tej chwili jestem na granicy zasięgu więc pomiar będzie mocno pociągnięty w dół.

Pytanie jest takie... do czego chcesz wykorzystywać internet.

Ja pracuję często zdalnie... i tak będąc w zasięg 3G (warszawa) nie narzekam na prędkość - porównywalnie plik kilkumegowy ścigam w kilka sekund.

jednak jak jestem poza warszawą to trzeba wziąć pod uwagę to, że masz do dyspozycji EDGE. Tu zależy jak duża jest zajętość sieci...

Generalnie czytanie/ściąganie maili i przeglądanie stron www to nie widzę problemu.

Jednak jeśli chcesz pracować gdzie np. oczekujesz co chwila odpowiedzi zdalnego serwera to na EDGE jest już problem.

Pamiętam raz na EDGE udało mi się uzyskać prędkość gdzie swobodnie bez większych opóźnień rozmawiałem z USA (by Skype). Kilka razy próbowałem powtórzyć ten wyczyn i już się to nie udawało.

W tej chwili na dalekim bemowie przy kiepskim zasięgu prędkości:

download: 706 kbps

upload: 70 kbps

Tabela porównawcza:

1. Modem analogowy 56 kbps

2. Neostrada 128 / ISDN 2 kanały kbps

3. Neostrada 256 kbps

4. DSL 512 kbps

5. wynik - 706 kbps ;)

6. Neostrada 1024 kbps

7. Neostrada 2048 kbps

8. DSL 4096 kbps

9. Neostrada 6144 kbps

Pomiar dokonałem programem www.speedtest.pl

Wcześniej używałem karty ericsona i muszę powiedzieć, że była bardzo niestabilna. Moi koledzy też to potwierdzali.

pozdrawiam

R.

Ja mam służbowego iPlusa z modemem Option GlobeTrotter i do tej pory rozczarowanie :|

Mobilnego netu potrzebuje głównie w podróżach służbowych, średnio 2 tygodnie na miesiąc poza biurem. Specyfika mojej pracy polega na tym, że cały czas siedzę na zdalnym pulpicie z serwerem w USA i na przykład jadąc pociągiem co chwilę mnie wyrzuca bo gubi zasięg. W większych miastach (np w Wawie) jest niby trochę lepiej ale mnie chodziło o "internet everywhere". No i do tego absurdalne stawki za roaming :/

Jeżeli chodzi o ściągnięcie maili czy szybkie sprawdzenie repertuaru kina - jest OK, jednak póki co należy traktować to raczej jako gadżet niż profesjonalne narzędzie pracy.

robekpw a jak to jest po przekroczeniu 0,5GB czy 4GB? Do ilu spada transfer?

Ja akurat nie mam ograniczeń ale tak ogólnie to tutaj piszą.

Dalej w regulaminie jest zapis:

Powyższe prędkości mogą ulec istotnej zmianie (obniżeniu) po przekroczeniu limitu przesłanych danych w jednym okresie rozliczeniowym,

co może istotnie negatywnie wpłynąć na jakość korzystania z usługi. Limit wynosi 0,5 GB dla opcji Orange Free Standard oraz 4 GB dla opcji

Orange Free Premium. Taktowanie odbywa się za pomocą paczek danych o wielkości 1 kB. Do powyższego limitu nie są wliczane dane

transferowane w ramach usługi Orange Hotspot.

Reasumując na tą chwilę nie znam prędkości po przekroczeniu limitu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...