Skocz do zawartości

[amortyzator] jaki wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Recon, Reba(o ile ja dostaniesz w tej cenie) lub XC Retro 600.

Mam ten ostatni i uwazam ze w tej cenie jest genialny. Prosty jest na pewno zreszta jak kazdy bomber, czy nie lapie luzów hmmm na razie 500km i nie ma zadnych sladow ale golenie 32mm i budowa daja szanse na kolejne kilka tysiecy bez problemowej jazdy. Cena ok 1100zł(w promocji byl jakis czas temu w centrumrowerowe.pl za 900zł). Co do twojej wagi to jest widelec powietrzny takze dopasujesz go idealnie pod siebie. No i ma moim zdaniem jeden z najlepszych systemow czesciowej blokady czyli ETA.

Napisano

Agresywne XC czyli góry ostre zjazdy itp czy może enduro bo jakby nie było ramka i skok jaki preferujesz to enduro a nie agresywne XC. Do Enduro weź sobie pike :)

Napisano

Tak jak MarcinGoluch proponuje proponuje Marzocchi XC Retro, spełnia Twoje oczekiwania. Jest banalny w konstrukcji, ma 100mm skoku i długo będzie Ci służył :)

Napisano
Te 500km przejechałeś na nim po jakiej nawierzchni i w jakim stylu?

Nawierzchnia wszelaka ;). Na dzień dzisiejszy jest w sumie 827km w tym góry Śnieżnik(x2) i Sobótka, i sporo szybkich tras lesnych w moich okolicach i troche szosy z Małżonką.

Agresywne XC czyli góry ostre zjazdy itp czy może enduro bo jakby nie było ramka i skok jaki preferujesz to enduro a nie agresywne XC. Do Enduro weź sobie pike :)

Gdyby nie koneicznosc zakupu kola ze sztywną osia i tarczowek to Pike byl by calkiem ciekawa opcja. Do tego wozenie dodatkowej wagi 500gr w samym amortyzatorze mimo ze nie jestem zwolennikiem ciaglego odchudzania niezbyt napawalo mnie optymizem i miłościa do Pike'a.

• 2 tygodnie później...
Napisano

hmm dobrym wyborem byłby Revelation RS'a.. bo jest to amorek stworzony z myślą o cięższym żywocie niż reba czy recon, które są amorkami do typowego xc... Revelation jest na normalną ośke.. tyle tylko że za tą cene będzie go ciężko wyhaczyc.. nawet na allegro.. bo nie jest on zbyt popularny.. pozdro

Napisano

Reba akurat ma przeznaczenie xc/enduro i dobrze sie sprawdza. Recon pomijajac tlumik w wiekszosci jest rebą wiec tez daje rade. Kolega katuje Recona (jezdzi z kolega na pike`u)

Napisano

Też szukam amorka do takiej ramy i chyba zdecydowałem się na Recona U-turn. Ma regulację skoku, motion control i 32 mm golenie. Alternatywę widzę w Blacku z RTWD. Niestety Reba jest już ponad moimi możliwościami (nie wspominając nawet o Pike'u czy Rvl....) Ale jakbym miał kasę to bym wziął Revelationa :)

A ten xc retro wytrzymywał też jakieś loty lub metrowe dropy?

Napisano

Ja na twoim miejscu wzialbym pike, nawet najprostszy model pracuje bardzo dobrze. W pewnym pismie o tematyce rowerowej testowali secik: pike + amstaff i prezentowal sie wysmienicie.

Napisano
Ja na twoim miejscu wzialbym pike, nawet najprostszy model pracuje bardzo dobrze. W pewnym pismie o tematyce rowerowej testowali secik: pike + amstaff i prezentowal sie wysmienicie.

zastanów sie człowieku co piszesz, pike ma sztywną oś, pozatym 145mm to trochę za dużo, to może niech kupi Boxxera 203mm niech ma na zapas? pika da sie wyłowić nówek za 800zł, ale jazda na zmiejszonym skoku równa sie wymianą slizgów co tydzień

najlepszy będzie bomber xc 600

gdybys jednak chciał sztywną oś to kupuj Z1 sport za 1350zł, wprawdzie 130mm, ale chodzi jak marzenie, sam sie na niego szykuje

Napisano

Co do Pike'a to przecież są wersje U-Turn, które mają płynną regulację skoku więc nie widzę problemu z tym.

Przy Twojej jeździe właśnie bym rozważył większość tu polecanych sztućców - Reba/Recon/XC Retro. Ciężki wybór :P

Napisano
hmm dobrym wyborem byłby Revelation RS'a.. bo jest to amorek stworzony z myślą o cięższym żywocie niż reba czy recon, które są amorkami do typowego xc... Revelation jest na normalną ośke.. tyle tylko że za tą cene będzie go ciężko wyhaczyc.. nawet na allegro.. bo nie jest on zbyt popularny.. pozdro

A co takiego ma Revelation, czego nie ma Recon, że niby ten pierwszy jest stworzony z myślą o cięższym żywocie?

W przypadku Pike'a ciężko mówić o najprostszym modelu. Czemu miałby pracowac gorzej od wyższych, skoro w środku jest to samo?

pika da sie wyłowić nówek za 800zł, ale jazda na zmiejszonym skoku równa sie wymianą slizgów co tydzień

Skąd ten pomysł?

Napisano

bodziekk, Recon jest amortyzatorem z niższej półki(recon nie ma dual air'a i zrobiony jest z innego stopu aluminium) to raz.. no i na stronie harfy chocby znajdziesz coś takiego:

REVELATION to bardzo lekki amortyzator wywodzący się z modelu Pike.

Dzięki zastosowaniu klasycznego zapięcia na koło zredukowano wagę pozostawiając pozostałe parametry bez zmian.

Jest to idealna propozycja dla fanów FR, AM i XC chcących posiadać amortyzator o takich parametrach w wadze poniżej 2 kg.

wiem, że opis amorka nie zawsze jest zgodny z prawdą.. ale do cięższch zastosowań z RS'a stworzony jest Pike na ośke 20 i Revelka na ośke zwykłą... takie jest moje zdanie..

Napisano

Właśnie, skąd te rewelacje? Bo pierwsze słyszę. Co do różnic między Revelationem i Reconem to oba są do All Mountain (Rock Shox kataloguje Recona w dwóch kategoriach). Nie ma też wersji Recona z Air U-Turnem, oraz mają stalową rurę sterową, kiedy RVL ma ją z aluminium, do tego drugiego nie założysz też V-brake'ów. Reszta to kosmetyczne różnice wizualne.

Napisano

Katsumoto masz racje.. recon faktycznie jest w dwóch kategoriach... moje niedopatrzenie.. sorka :D w takim razie jedyną różnicą jest air u-turn, dual air, no i Revelation występuje chyba w minimalnym skoku 115mm? a wydaje mi się, że na stronie srama i harfy jest napisane o Revelationie jako o amorku nadającym się do lekkiego fr.. ponieważ jest on stosunkowo długi.. i może ułatwia to troche przy zjazdach.. no nic.. ale tak się rozgadaliśmy o Revelationie, Pike'u no a pytanie było o coś do 1200 zł.. w takim razie moje typy.. recon albo reba. Recona można ustawic na 130mm a rebe na max 115.. ale standartowe 100 powinno wystarczyc..

Napisano

Regularne przeszukiwanie allegro nie boli ;P tylko tak się zastanawiam.. jeśli rebe.. do 1200zł.. to najprawdopodobniej podstawowego SL'a.. coś wyżej tj. race'a będzie już ciężko do tej kwoty znaleźc, chyba, że używka.. recona 351 SA (bądź U-Turna bo nie wiem która wersja jest dla Ciebie odpowiedniejsza) można spokojnie dostac na allegro w tej kwocie.. ale warto poczekac aż będzie okazja w granicach 1000.. bo to już znacznie rozsądniejsza cena ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...