matashow Napisano 2 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 Odświeżam nieco temat, dawno mnie tu nie było...powoli zbieram się do zakupu rowerku, tylko tak coś wątpię, że w sklepie rowerowym będzie taka cena a6'tki jak na allegro, czyli 1700 zł i takie pytanko, w przypadku gdybym oglądał a4...jaka jest różnica pomiędzy a4 vs a6 ? Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrej Napisano 2 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 a6 ma lepszy osprzęt -amor przeRZutki hample, wszystko o klase wyżej. Rama bodajże jest ta sama nie mam pewności. Allegro to dobry patent na kupowanie roweru-dużo taniej niż w zwykłym sklepie stacjonarnym. A co do tam obliczeń z kadencją itp to pierdoły (bez obrazy) tak licząc to na rowerze który ma korbe ze 200 zębami będziemy zapierniczać dużo łatwiej i szybciej? Nie bo jadąc na wyższych przełożeniach (jak w crossie) zużywamy więcej energii niż jeżdżac na przełożeniu niższym z tą samą kadencją. Kto jeździ samochodem niech sobie porówna: jedziemy na "jedynce" na 4000 obrotów i jedziemy na "czwórce" też 4000 obrotów. Na czwórce oczywiście będziemy jechać dużo szybciej. Kiedy spalimy więcej benzyny ropy czy też gazu? odpowiedź jest prosta. Poza tym pomijając opory powietrza opory toczenia i inne takie "pierdoły" w teorii możemy rozpędzić się do 4000km/h bo nic nas nie Hamuje. To właśnie opory toczenia, obrotu korby piast decydują na którym rowerze łatwiej się będzie jeździc na którym trudniej. Więc to całe rozważanie jest zupełnie bez sensu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo Napisano 3 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Jak ktoś ma mega dylemat czy MTB czy cross (lub 29 cali) bo równie często co w terenie jest i na szosie, to niech podejmnie te decyzje za niego jego wzrost Jak ma powyżej 180 cm niech bierze corssa Jak mniej, to 26 cali Mówie o osobach, które mają dylemat bo jak ktoś ma 190 cm i chce koniecznie 26 cali, to niech bierze 26. Jak ktoś ma 160 cm i chce 28 cali to tez krzyż na droge. Osoby wyższe nie tylko wizualnie lepiej pasują do większych kółek, ale zazwyczaj mają większa masę (po pozwala na to wzrost), więc ciut większa masa 28-29 calowych kółek nie powinna być problemem, co wiecej, moga wykorzystać potencjał większych kółek. Różnica wagi kółek 26 a 28-29 cali to około 11%, gdyby grubość ścianek obręczy i gumy była zachowana. Tym bardziej, że czasem trzeba dać 4 szprychy więcej do dużego koła dla osób cięższych by zachować sztywność (dla cięższych osób będzie to 36, a nie 32 jak w MTB; lub 32 jesli jeździ na 28 w MTB). Więc czysto teoretycznie: - dane wyjściowe, osoba A mająca 170 cm i 63,5 kg (22 BMI) - niech ma siłe teoretyczną = 100 jednostek - osoba B mająca 187 cm (10% wyższa) i mająca też 63,5 kg - będzie słabsza od osoby A, bo częśc z tych 63,5 kg idzie na kościeć i itp. sprawy kosztem mięsni. Jej siła = mniej niż 100. - osoba C - mająca wzost 187 cm i wagę 84,5 kg (waga do 3-potęgi) jest w teorii o 33% silniejsza! Bo i siła generowana jest mnożona do 3-ciej potęgi. A byście się nie śmiali, to powiem wam, że sprawdza się to na przykładie moich kumpli Obaj nie ćwiczą, ale osoba wyższa i cięższa bierze 30% więcej od tego 15 cm niższego. A więc teoretyczna siła = 133 - osoba D, mająca 187 cm - waga rośnie o 10% (1-szej potęgi) - 70 kg = siła około 100 jednostek. - osoba E, mająca 187 cm - waga rosnie do 2-giej potęgi (czyli BMI = tez 22) = 77 kg = siła, musi być gdzieś miądzy 100 a 133, powiedzmy że 115. --- Po co to licze Jeżeli waga kółek jest wyższa o 11%, więc jeżeli by założyć, że ktoś chce w pełni wykorzystac potencjał większych kół, to musi zrównoważyć swoją siłą te większą mase kółek. Czyli musi byc silniejszy o te 10% przynajmniej. Jeżeli więc w teorii kółka 26 cali są idealne dla koloś o wzroście 165-180 cm (śr wzrost 172 cm i waga 65 kg, BMI 22), to 28-29 cali powinna być idealna dla kogoś o wzroście powyżej 180 cm (śr. wzrost 187 cm i waga 77 kg, BMI 22). Lub nawet dla kogoś o wzroście 178 cm, ale silnej osoby (np: 85 kg w mięśniach). No ale to czysta teoria w ramach ciekawostek do tego siła ma się czasem nijak do kondycji. Aczkolwiek osoby słabsze, mogą szybciej się męczyć. Ważniejsze od tej teorii jest to, że osoby wysokie wyglądają komicznie na 26 calach, i odwrotnie. Osoby niskie na wielkich kołach też niespecjalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matashow Napisano 3 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Co do Twojej wypowiedzi to ja idealniej pasuje do jednej z osób - 188 cm i ok.77 kg wagi...hm...czyli muszę wziąć rower z 29'' kołeczkami dla najlepszych efektów ;] ? Z tego co widzę to niestety na allegro z a6'tek są same 26tki... W każdym razie ciężko będzie, bo na Allegro jakoś nie mam przekonania takiego sprzętu kupować, tym bardziej, że nie ma 29'' a w sklepie, wiadomo, że takiej ceny na 99% nie będzie...oj ciężko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo Napisano 4 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 28 i 29 to te same obręcze. Opony 1,9 wejdą w 28 cali. Ramki Kellysa pod 28 cali są zwrotne (widły tylko 445 mm) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matashow Napisano 11 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Hm czyli cały ten a6 jest o klasę wyższy niż a4...a ile ta jedna klasa jest warta w przeliczeniu na PLN ? Pytam, bo gdyby koleś w sklepie za a6 zawołał ponad 2 koła no to będzie lipnie i wtedy będę zastanawiał się nad a4...nie wiem jak radzicie ? Aha i jak jeszcze do a6 umywa się Giant Rincon oraz Giant Yucon disc ? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo Napisano 12 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Róznica w cenie A4 i A6 to chyba po znizkach z 300 zł? Wg mnie warto dopłacic te 300 zł. Czy A6 się umywa do Gianta - sie umywa. Ale wybór należy do ciebie, bo nie wszyscy muszą jeździc na A6 Zobacz gdzie masz bardziej dopasowana ramę lub który bardziej ci się podoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurasek Napisano 12 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 to jednak zdecydowałeś sie na rower MTB ? co Ciebie do takiej decyzji skłoniło ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matashow Napisano 12 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 No podoba mi się bardzo a6, aczkolwiek wątpię w to, że w sklepie będzie taka cena jak na Allegro, ale to się okaże w piątek. Jeśli ponad 2000, no to będę musiał pomyśleć nad a4/rinconem..który lepszy ? Dlaczego zdecydowałem się na MTB ? Hm, częściej jednak jeżdżę po takich powierzchniach gdzie cross mógłby być niebezpieczny, skoro cross jest tak po środku mtb a szosówy, to albo brać mtb, albo szosówę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo Napisano 13 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Jak jestes wysoki (powyżej 180 cm) i nie zamierzasz się ścigać (o wysokie miejsca) w MTB, to śmiało może brać crossa i dać mu opony 1,9. Ale fakt faktem, że trudno znaleśc crossa o wadze 11,5-12 kg, bo do tylu łatwo zejśc na A6. Jeżeli idzie o Gianta i chodzi o taki zestawik: http://www.bikeman.pl/product_info.php/products_id/399 - to niestety cały osprzęt gorszy w Giancie. Rama pewno lekka, ale pewno porównywalna wagowo z Krossem. W tej konfiguracji wygląda jak rower ATB a nie MTB. Wysoki mostek, podkładki, biegi 3*8 a nie 3*9 itd. No ale zawsze możesz wszystko pozmieniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razzel Napisano 13 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Ale fakt faktem, że trudno znaleśc crossa o wadze 11,5-12 kg, bo do tylu łatwo zejśc na A6. Bo prawie nikt z jeżdżących na crossach nie walczy o masę - proste - jeździec crossowy nie ściga się, ceni sobie uniwersalność a nie masę. Po prostu kwestia gustu. Prawda jest taka - jak ktoś na crossie nie jeździł to filozofii jazdy na crossie nie zrozumie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matashow Napisano 14 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 Po raz kolejny muszę was pomęczyć Co powiecie nt. Scott Reflex ? http://www.bike-system.com.pl/rowery/index...;cena=1000-2000 można go zobaczyć na tej stronce, tylko trzeba jeszcze na niego kliknąć. I jeszcze co powiecie nt. Gary Fisher Wahoo ? Jak osprzęt w porównaniu z level a6? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frugo Napisano 14 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Jak w temacie zastanawiam sie czy kupic mtb czy crossa , bo w sumie jeżdzę 80% po asfalcie ale tez zdarzają sie wypady na szlaki w trasie bo w sumie najwiecej jeżdzę po górach, czasem tez jesli chodzi o teren to las.. i podobne ku temu. Mial ktoś kiedys jakiś przykry wypadek z crossem w górach ? Co polecacie? Jest jakis wybór zeby to pogodzic? Wybralem sobie takie rowerki: MTB: http://www.kross.pl/536-g417-k205-level_a4.html http://www.kellys-bicycles.com/index.php?m...7&pID=15384 CROSS: http://www.kellys-bicycles.com/index.php?m...0&pID=15425 ogolnie te mi sie podobaja bo osprzet i amory sa w miare.. chyba bo jakims znawca nie jestem.. wiec prosze poradzcie cos, czy macie jakies uwagi tycch rowerow a moze polecacie rowery innej firmy, slyszalem cos o unibike, merida i authorze ale nic specjalnego dla siebie nie znalazlem w stosunku cena/jakosc, nie wiem moze sie myle, p.s. to moj pierwszy post na forum wieec za wszystkie pomylki z gory przepraszam:) pzodro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damix Napisano 15 Maja 2009 Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 To mój pierwszy post na tym forum więc - Witam Tak więc rozważam kupno nowego roweru i w związku z tym mam problem nie tylko z wyborem modelu jak i również "typu" MTB czy Cross ... Będę jeździł po drogach jak i lasach . Ważę ok. 75kg Wzrost 189cm Zastanawiam się nad : KELLYS OXYGEN GREY 2009 http://allegro.pl/item628414233_kellys_oxy...c_od_2kola.html Rower Merida Matts 40-D http://www.skleprowerowy-duda.pl/index.php...mp;prod_id=1149 CROSSWAY TFS 100 COMFORT-V http://www.rowerymerida.com.pl/rowery2.php...r=70&id=470 Giant X-Sport3 http://www.giant-bicycles.com/pl-PL/bikes/...yle/3310/34650/ Rower Kellys Neos http://www.skleprowerowy-duda.pl/index.php...mp;prod_id=1120 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 15 Maja 2009 Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 pytanie co rozumiesz przez okreslenie las, bo za tym moga kryc sie trasy, ktore przy odrobinie uwagi mozna robic na kolarce, ale tez i teren, w ktorym serce bardziej bije od adrenaliny niz zmeczenia jesli chcesz smigac ubitymi sciezkami, to cross Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damix Napisano 15 Maja 2009 Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 W lesie jak to w lesie nie zawsze wiesz co spotkasz Najlepiej chyba będzie jak się dobierze jeden najlepszy (najodpowiedniejszy) rower z MTB i cross w tej cenie a już w sklepie dokonam wyboru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Debian Napisano 20 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Zacznę od tego ,że tydzień temu brutalnie straciłem rower (kradzież). Wizyty w salonach przyniosły mi dodatkowe znaki zapytania. Mieszkam na Kujawach i głównie tu jeżdżę (Kujawy i pomorze jak wiadomo -równiny) 53% jazdy to asfalt (w lepszym lub gorszym stanie) 45% jazda po drogach polnych i lasach(sporadycznie zdarzają się niezbyt zadbane (fale po jedźcie ciągników itp) a 2% to jazda dzikimi skrótami, wjadę nieraz w las , nie wiem gdzie jestem, i jadę byle jaką drogą. Teraz tak, w różnych salonach mówią różne rzeczy, że potrzebuje MTB inni ze crosa (zależy pewnie jaki rowery mają na sprzedaż) Wstępnie napaliłem się na: Cross: KROSS crow meadow http://www.bikekatalog.pl/2008/?ppg=show&a...ery&pid=665 MTB: KROSS Hexagon V4 http://www.bikekatalog.pl/2008/?ppg=show&a...me=Hexagon%20V4 Dlaczego te?-bo nie chce przekraczać tysiąca złotych. Jakie mam pytania? 1. Czy za tą cenę można kupić innego crossa (innej marki)? 2. Czy różnice w prędkości między 26'' a 28'' są duże? 3. KROSS jest dobrą marką ? (porównując do Kelly's /GIANT/...) 4. a może warto kupić używany rower za tą cenę? (tylko szczerze mówiąc nie ma gdzie chyba, a w necie brakuje informacji) 5. czy cross poradzi sobie na te 2% jazdy po niezbyt ładnym terenie? PS. przepraszam admina za poprzednie niedopatrzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nis Napisano 2 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Planuję kupić rower, będę nim jeździł w ok. 55% po asfalcie i w ok. 45% po utwardzonych, mało wymagających, piaszczystych drogach. Co będzie lepszym wyjściem: rower crossowy, trekkingowy (z tych dwóch wolałbym crossa) czy np. często polecany na tym forum Kross Level A2 z oponami zmienionymi na węższe? Czy A2 ma lepszy osprzęt niż Merida Crossway 20 Comfort-V 2009, ku której się skłaniam i którą mogę kupić za 1200 zł? Czy też ww. Merida, dzięki lepszemu przystosowaniu do terenu (rama, napęd), po którym będę jeździł, z łatwością pokonuje A2? Na zakup planuję wydać ~1250 zł, mam 190 cm wzrostu i ważę 70 kg (wiem, szczupły jestem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trucho Napisano 2 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Moim zdaniem lepszy osprzęt ma Kross. Rower crossowy to kola 28', dużo bardziej wyprostowana pozycja. Komfortowa, turystyczna jazda. Po asfalcie i ubitych ścieżkach jeździ się naprawdę okej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huhu Napisano 2 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Planuję kupić rower, będę nim jeździł w ok. 55% po asfalcie i w ok. 45% po utwardzonych, mało wymagających, piaszczystych drogach.Co będzie lepszym wyjściem: rower crossowy, trekkingowy (z tych dwóch wolałbym crossa) czy np. często polecany na tym forum Kross Level A2 z oponami zmienionymi na węższe? Jeśłi teren jest płaski to cross, jeśli górzysty lepszy będzie rower MTB, po prostu lepiej sie na nim podjeżdża i zjeżdża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 2 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Rower crossowy to kola 28', dużo bardziej wyprostowana pozycja. Komfortowa, turystyczna jazda. Nie wiem czy jeździłeś na crossie, ale to co czytam świadczy, że raczej nie, a jeśli tak, to nie wiem jak był ustawiony. Co do prowadzenia w terenie, to chyba nie jest tak źle, skoro potrafiłem podjechać crossem, tam gdzie inni nie potrafili na MTB (oczywiście na góralu podjeźdźam tam, gdzie nie mogłem na crossie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nis Napisano 3 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Dobra, wychodzi na to, że chyba w moim przypadku lepiej sprawdzi się cross. Który z tych modeli byłby najlepszym wyborem? - Merida Crossway 20 Comfort-V 2009 [link], którą mogę kupić za 1200 zł; - Unibike Crossfire GTS 2009 [link]; - coś innego (jestem otwarty na propozycje). Nie znam się na częściach, więc nie mogę porównać (zorientowałem się tylko, że acera<alivio<deore ). Wydaje mi się aczkolwiek, że wybór między nimi to kwestia gustu - jeśli się mylę, to mnie poprawcie - a z wyglądu bardziej podoba mi się merida. A Wam? Mam jeszcze dwa pytania: - czy rozmiar ramy dla crossów mierzy się tak, jak dla trekkingowych, tj. *0,63? - lepszy osprzęt daje efekt głównie w podniesieniu trwałości i wytrzymałości, a dopiero w drugiej kolejności w zwiększeniu komfortu jazdy i "osiągów", right? PS Brr, pamiętam jeszcze, jaki szczegółowy research zrobiłem przed kupnem słuchawek - w końcu padło na Grado SR60, tak na marginesie. Co się naczytałem o pasmach przenoszenia, impedancji, ciepłych, zimnych, jasnych i ciemnych barwach, zgraniu słuchawek ze źródłem, wypełnieniu, izolacji i armaturze, to moje. Tyle, że rowery to dużo bardziej złożone zagadnienie. N. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 3 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Różnice w osprzęcie nie są wielkie, z małą przewagą Unibike, przy intensywenej eksploatacji dosyć szybko się posypie Osiągi to zdecydowanie domena mięśni i ew. wagi kół i opon. Wybór roweru to w duzym stopniu kwestia gustu, a przy niewielkiej różnicy w osprzęcie , głównie kwestia gustu (i geometrii) - więc musisz decydować sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huhu Napisano 3 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Widzisz ja słuchawek nigdy bym nie kupił bez przymierzenia. Mam nietypowe uszy i prawie zadne na mnie nie pasują. Do roweru musisz się przymierzyć (koniecznie), a osprzęt im droższy to wcale nie znaczy, że trwalszy i wytrzymalszy. Moze tez oznaczac lżejszy, lub bardziej zaawansowany technicznie. Tak naprawdę to kupowanie roweru tylko pod kątem osprzętu wg mnie nie ma racji bytu, a rowery w porównywalnych cenach sa pod tym wzgledem czesto niemalże identyczne. Drobnych róznic i tak nie odczujesz, bo więszka przyjemność sprawia jazda na wygodnym dobrze wyregulowanym rowerze ze słabszym osprzetem, niż na lepszym ale niepasującym i po złym serwisie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nis Napisano 3 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Osiągi to zdecydowanie domena mięśni i ew. wagi kół i opon. Wiem, dlatego napisałem w cudzysłowie. Różnice w osprzęcie nie są wielkie, z małą przewagą Unibike, przy intensywenej eksploatacji dosyć szybko się posypie wink.gif Myślę, że przy ~40 km tygodniowo potrzyma parę lat, a to mi wystarczy. Podsumowując: merida bardziej mi się podoba z wyglądu i mogę ją kupić 100 zł taniej, a unibike ma troszkę lepszy osprzęt. Nie będę jednak szczególnie mocno eksploatował roweru, ergo - biorę meridę, o ile mi będzie na niej wygodnie. Huhu, Rulez i trucho, dzięki za pomoc w podjęciu decyzji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.