Skocz do zawartości

[prawko] od 16 lat !

arbuz92

Rekomendowane odpowiedzi

Nikogo nie zmuszam do nauki, ale wiem ze to bardzo wazne w dzisiejszych czasach, jak Cie cieszy zmywak w Londynie to gratuluje.
Ja tam robię swoje, po prostu gdyby ktoś stał nade mną i się gapił, zmuszał i zrzędził to by mi się nie chciało ;)

Zdania nie zmienie i mysle ze prawko od 16 roku zycia to zdecydowanie za wczesnie. Statystyki pokazują ze swiezo upieczeni kierowcy powoduja znacznie wiecej wypadków smiertelnych (predkosc + głupota). na razie

Też uważam że to za wcześnie, mi się nigdzie nie spieszy prawdę mówiąc. Nie podobało mi się tylko to jak agresywnie najeżdżasz na wszystkich mających 16 lat mając tylko 2 więcej :)

A mostek to Scott Comp, 110mm, waga 155g ze śrubkami, średnica kiery 25,4; 6 stopni zdaje się :P

uczyc sie a nie skuter, po jaka cholere 16-latkowi prawko ??? 18 latek to rozumiem, studia, pierwsza praca, jakies obowiazki, wprowadzenie w dorosłe zycie. 16 latek ma fiu bzdziu w glowie, w d**** sie poprzewracało. Takie jest moje zdanie, ssam w marcu zdałem prawko. Nerka

Tak jest staruszku ;)

Pomimo tego, ze sie z toba zgadzam, to ton twojej wypowiedzi jest załosny, masz ledwo 18 lat skonczone i to co powiedziales o 16-latkach ktos starszy moze rownie dobrze powiedziec o tobie :)

Primo to od kiedy 18-latkowie studiują? Po drugie mam ci pokazac pracujacych 16-17-latków?

A w d**pie to sie chyba tobie poprzewracalo jak dostales dowód.

masz ledwo 18 lat skonczone i to co powiedziales o 16-latkach ktos starszy moze rownie dobrze powiedziec o tobie smile.gif
to niech powie...komu bronie ??? tylko pomysl jak w Polsce zapobiega sie wypadkom samochodowym ??? dając 16 latkom prawko ???

A w d**pie to sie chyba tobie poprzewracalo jak dostales dowód.

dowód to przymus, nic wielkiego, a nie watpie w to ze Ty nie gonisz do "dorosłosci" i zeby miec to 18 lat i zeby miec dowód. Ton mojej wypowiedzi pozostaw mojej inwencji twórczej.

Po drugie mam ci pokazac pracujacych 16-17-latków?
pokaz gdzie pracują i na jakich warunkach. znam wielu pracujacych nastolatków nie musisz mi udowadniac, sam pracowałem...

18 lat i dorosłe życie ;p hehe smile.gif

zalezy w jakiej sytuacji zyciowej sie jest, czy sie ma obojga rodziców i cos w lodówce

w szwecji szkolenie trwa około 6 miesięcy, obejmuje również jazdę w nocy, po śniegu, i w rożnych warunkach pogodowych. Do tego uczą wychodzenia z poślizgu, efektywnej jazdy w trudnych warunkach ( wiadomo śnieg , lód itd ;) )

na pewno młody szwed po ukończeniu kursu nie jest od razu świetnym kierowcą, ale na początku swojej drogi jest już lepiej przygotowany niż statystyczny Polak po 30h kursu, i nauki jazdy na pachołki i obroty kierownicy

TO teraz spory OT :)

Wax Myślisz że w wieku 18 lat można być doświadczonym przez zycie, jednocześnie zakładasz, że w wieku 16 już nie.

w szwecji szkolenie trwa około 6 miesięcy, obejmuje również jazdę w nocy, po śniegu, i w rożnych warunkach pogodowych. Do tego uczą wychodzenia z poślizgu, efektywnej jazdy w trudnych warunkach ( wiadomo śnieg , lód itd ;) )

na pewno młody szwed po ukończeniu kursu nie jest od razu świetnym kierowcą, ale na początku swojej drogi jest już lepiej przygotowany niż statystyczny Polak po 30h kursu, i nauki jazdy na pachołki i obroty kierownicy

I ile takie szkolenie kosztuje, w stosunku do szwedzkich zarobków?

tylko na testy nie ma pieniedzy, jak na nic w tym kraju. Jak by u nas bylo tak jak w Szwecji (lol) to prawko by kosztowało 3.500zł albo lepiej... Szwecja pod wzgledem wypadów samochodowych wiadomo ze przoduje, a u nas zamiast gonic albo chociaz próbowac cos robic to zmienia sie cały czas ministrów i premierów, z czego nic nie wynika.

P.S Pewnie ze mozna zostac doswiadczonym przez los, nie mówie ze nie. Gorzej jak ktos nie ma praktycznie nikogo na tym swiecie, a przed nim prawko + matura + studia + wyjazd do innego miasta

Taaa, tylko tak jak ktoś tu napisał nie wszyscy mają kasę żeby wyłożyć 5000zł na kurs, a pewnie by taki tyle kosztował, szwedzi są bogatsi, mogą więcej kasy na towyłożyć, a w Polsce jakbyśmy dodawali po 5h tego i tego to by ulicę puste były, nie opłacałoby się nawet prawka robić.... Nie popadajmy w paranoje

a jesteśmy tak bogaci żeby płacić renty ofiarom wypadków? żeby płacić za ich leczenie. Czy stać nas na to żeby co każdy długi weekend z powodu nie dostatecznego systemu szkolenia ( ale nie tylko, uważam ze większym jeszcze problemem są polskie drogi) tracić kilkudziesięciu obywateli.

szczerze, to uważam ze nie każdy 18 latek musi mieć prawko. Bo odpowiedzmy sobie szczerze, po co;)?? większość moich znajomych zrobiła prawko od razu po 18stce, i z rożnych powodów jeździ bądź nie kilka razy w roku.

Prawko robiłoby sie tylko wtedy, kiedy byłoby naprawdę potrzebne

gdyby szkolenie bylo lepsze to zmalalyby koszty ponoszone na leczenie ofiar wypadkow. to zabrzmi jak zart, ale rzad powinien sponsorowac taki program.

nie zapominajmy tez o wszechobecnym lapownictwie...dzieki czemu koszty w polsce powoli zblizaja sie do szwecji.

Wystarczy nie brać np. skóry do wyposażenia samochodu i już ;)

A jednak samochodów o wartości <5000zł jest na moje oko dość mało...

Nie no tak nie piszmy ,że wystarczy nie brać tego... bo równie dobrze mozna napisać, ze wystarczy nie kupować chleba,picia,ubrań itd i też będzie...Jeśli kogoś stać na skóry to i na to też będzie go stać...

Oj troche tych autek jest....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...