heavy_puchatek Napisano 20 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Nikogo nie zmuszam do nauki, ale wiem ze to bardzo wazne w dzisiejszych czasach, jak Cie cieszy zmywak w Londynie to gratuluje.Ja tam robię swoje, po prostu gdyby ktoś stał nade mną i się gapił, zmuszał i zrzędził to by mi się nie chciało Zdania nie zmienie i mysle ze prawko od 16 roku zycia to zdecydowanie za wczesnie. Statystyki pokazują ze swiezo upieczeni kierowcy powoduja znacznie wiecej wypadków smiertelnych (predkosc + głupota). na razie Też uważam że to za wcześnie, mi się nigdzie nie spieszy prawdę mówiąc. Nie podobało mi się tylko to jak agresywnie najeżdżasz na wszystkich mających 16 lat mając tylko 2 więcej A mostek to Scott Comp, 110mm, waga 155g ze śrubkami, średnica kiery 25,4; 6 stopni zdaje się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krawiec91 Napisano 20 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 uczyc sie a nie skuter, po jaka cholere 16-latkowi prawko ??? 18 latek to rozumiem, studia, pierwsza praca, jakies obowiazki, wprowadzenie w dorosłe zycie. 16 latek ma fiu bzdziu w glowie, w d**** sie poprzewracało. Takie jest moje zdanie, ssam w marcu zdałem prawko. Nerka Tak jest staruszku Pomimo tego, ze sie z toba zgadzam, to ton twojej wypowiedzi jest załosny, masz ledwo 18 lat skonczone i to co powiedziales o 16-latkach ktos starszy moze rownie dobrze powiedziec o tobie Primo to od kiedy 18-latkowie studiują? Po drugie mam ci pokazac pracujacych 16-17-latków? A w d**pie to sie chyba tobie poprzewracalo jak dostales dowód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 20 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 18 lat i dorosłe życie ;p hehe nie w tym kraju a co do prawka, 16 lat to dużo za wcześnie, myślę ze 18 jest rozsądne, ale powinien znacząco zmienić sie system szkolenia, na taki jak np jest w Szwecji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sintesi Napisano 20 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 jaki system szkolenia jest w szwecji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wax Napisano 20 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 masz ledwo 18 lat skonczone i to co powiedziales o 16-latkach ktos starszy moze rownie dobrze powiedziec o tobie smile.gifto niech powie...komu bronie ??? tylko pomysl jak w Polsce zapobiega sie wypadkom samochodowym ??? dając 16 latkom prawko ??? A w d**pie to sie chyba tobie poprzewracalo jak dostales dowód. dowód to przymus, nic wielkiego, a nie watpie w to ze Ty nie gonisz do "dorosłosci" i zeby miec to 18 lat i zeby miec dowód. Ton mojej wypowiedzi pozostaw mojej inwencji twórczej. Po drugie mam ci pokazac pracujacych 16-17-latków?pokaz gdzie pracują i na jakich warunkach. znam wielu pracujacych nastolatków nie musisz mi udowadniac, sam pracowałem... 18 lat i dorosłe życie ;p hehe smile.gif zalezy w jakiej sytuacji zyciowej sie jest, czy sie ma obojga rodziców i cos w lodówce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sintesi Napisano 20 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 @wax zgadzam sie z toba calkowicie odnosnie ostatniego podpunktu twojej wypowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wax Napisano 20 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 dokładnie tak jest, ten kto ma obojga rodziców i pełna lodówke, Audi All-Raod 2.5 TDI pod domem to nie wie co to zycie w wieku 17 czy 18 lat. Nie twierdze wie ja wiem, ale moge powiedziec ze duzo wiem na ten temat. na razie P.S Sintesi, dzieki za popracie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 20 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 w szwecji szkolenie trwa około 6 miesięcy, obejmuje również jazdę w nocy, po śniegu, i w rożnych warunkach pogodowych. Do tego uczą wychodzenia z poślizgu, efektywnej jazdy w trudnych warunkach ( wiadomo śnieg , lód itd ) na pewno młody szwed po ukończeniu kursu nie jest od razu świetnym kierowcą, ale na początku swojej drogi jest już lepiej przygotowany niż statystyczny Polak po 30h kursu, i nauki jazdy na pachołki i obroty kierownicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejek Napisano 20 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 NIe uważam prawka od 16 lat za kompletą głupotę, bo na różnym poziomie psychiki są rózni ludzie w wieku 16 lat, znam takich ludzi w tym wieku którym nie dałbym nawet hulajnogi trzeba by przeprowadzać jakieś testy psychologiczne ale u nas to raczej niemożliwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anulkaa Napisano 20 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 TO teraz spory OT Wax Myślisz że w wieku 18 lat można być doświadczonym przez zycie, jednocześnie zakładasz, że w wieku 16 już nie. w szwecji szkolenie trwa około 6 miesięcy, obejmuje również jazdę w nocy, po śniegu, i w rożnych warunkach pogodowych. Do tego uczą wychodzenia z poślizgu, efektywnej jazdy w trudnych warunkach ( wiadomo śnieg , lód itd ) na pewno młody szwed po ukończeniu kursu nie jest od razu świetnym kierowcą, ale na początku swojej drogi jest już lepiej przygotowany niż statystyczny Polak po 30h kursu, i nauki jazdy na pachołki i obroty kierownicy I ile takie szkolenie kosztuje, w stosunku do szwedzkich zarobków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wax Napisano 20 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 tylko na testy nie ma pieniedzy, jak na nic w tym kraju. Jak by u nas bylo tak jak w Szwecji (lol) to prawko by kosztowało 3.500zł albo lepiej... Szwecja pod wzgledem wypadów samochodowych wiadomo ze przoduje, a u nas zamiast gonic albo chociaz próbowac cos robic to zmienia sie cały czas ministrów i premierów, z czego nic nie wynika. P.S Pewnie ze mozna zostac doswiadczonym przez los, nie mówie ze nie. Gorzej jak ktos nie ma praktycznie nikogo na tym swiecie, a przed nim prawko + matura + studia + wyjazd do innego miasta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KuLa2030 Napisano 20 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Andrzejek tylko jak odróznisz człowieka który ma wszystko pod kopułką ok ?? nigdy nie wiadomo co komu strzeli do głowy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejek Napisano 20 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Tak samo w wieku 30, 40, 60 czy 80 lat może strzelić. I już nie raz strzelało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sintesi Napisano 20 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 w sumie nie wiadomo co gorsze, szesnastoletnie smarki czy pijacy za kolkiem. jedni i drudzy to wielkie zagrozenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymkowar Napisano 20 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 w szwecji szkolenie trwa około 6 miesięcy, obejmuje również jazdę w nocy, po śniegu, i w rożnych warunkach pogodowych. Do tego uczą wychodzenia z poślizgu, efektywnej jazdy w trudnych warunkach ( wiadomo śnieg , lód itd ) na pewno młody szwed po ukończeniu kursu nie jest od razu świetnym kierowcą, ale na początku swojej drogi jest już lepiej przygotowany niż statystyczny Polak po 30h kursu, i nauki jazdy na pachołki i obroty kierownicy Taaa, tylko tak jak ktoś tu napisał nie wszyscy mają kasę żeby wyłożyć 5000zł na kurs, a pewnie by taki tyle kosztował, szwedzi są bogatsi, mogą więcej kasy na towyłożyć, a w Polsce jakbyśmy dodawali po 5h tego i tego to by ulicę puste były, nie opłacałoby się nawet prawka robić.... Nie popadajmy w paranoje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejek Napisano 20 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Taaa, tylko tak jak ktoś tu napisał nie wszyscy mają kasę żeby wyłożyć 5000zł na kurs Wystarczy nie brać np. skóry do wyposażenia samochodu i już A jednak samochodów o wartości <5000zł jest na moje oko dość mało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 20 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 a jesteśmy tak bogaci żeby płacić renty ofiarom wypadków? żeby płacić za ich leczenie. Czy stać nas na to żeby co każdy długi weekend z powodu nie dostatecznego systemu szkolenia ( ale nie tylko, uważam ze większym jeszcze problemem są polskie drogi) tracić kilkudziesięciu obywateli. szczerze, to uważam ze nie każdy 18 latek musi mieć prawko. Bo odpowiedzmy sobie szczerze, po co;)?? większość moich znajomych zrobiła prawko od razu po 18stce, i z rożnych powodów jeździ bądź nie kilka razy w roku. Prawko robiłoby sie tylko wtedy, kiedy byłoby naprawdę potrzebne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sintesi Napisano 20 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 gdyby szkolenie bylo lepsze to zmalalyby koszty ponoszone na leczenie ofiar wypadkow. to zabrzmi jak zart, ale rzad powinien sponsorowac taki program. nie zapominajmy tez o wszechobecnym lapownictwie...dzieki czemu koszty w polsce powoli zblizaja sie do szwecji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anulkaa Napisano 20 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 nie zapominajmy tez o wszechobecnym lapownictwie...dzieki czemu koszty w polsce powoli zblizaja sie do szwecji. ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sintesi Napisano 20 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 @anulka w polsce bylo ostatnio bardzo wiele aresztowan w zwiazku z przyjmowaniem lapowek przez egzaminatorow, lekarzy, instruktorow. ta wesola gromadka stworzyla calkiem dobrze zorganizowana siatke wzajemnych powiazan i ukladow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KuLa2030 Napisano 20 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Wystarczy nie brać np. skóry do wyposażenia samochodu i już A jednak samochodów o wartości <5000zł jest na moje oko dość mało... Nie no tak nie piszmy ,że wystarczy nie brać tego... bo równie dobrze mozna napisać, ze wystarczy nie kupować chleba,picia,ubrań itd i też będzie...Jeśli kogoś stać na skóry to i na to też będzie go stać... Oj troche tych autek jest.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 20 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Co do systemu kształcenia kierowców to jest w miarę dobry. Problem tkwi w wieku kierowców. Moim zdaniem prawko powinno być od 20lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KuLa2030 Napisano 21 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 i takie sytuacje by się na pewno często zdarzały... widocznie człowiek póki czegoś nie doświadczy to nie zmądrzeje... http://www.youtube.com/watch?v=MbVCFS8IbxA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arbuz92 Napisano 25 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 wczesniej czy pożniej tacy debile kończą tragicznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 25 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Tylko w wypadkach nie giną tylko kretyni. Nawet w tych przez kretynów spowodowanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.