Ślawus Napisano 16 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 a ja jestem za tym, aby szesnastoletnia osoba mogla kierowac samochodem pod warunkiem ze na fotelu obok bedzie siedzial ktorys z rodzicow. sam majac 15 lat juz jezdzilem samochodem (ojciec tylko siedzial na prawym fotelu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arbuz92 Napisano 16 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 ooo jeden dorosły co popiera małolatów PZDR arbuz92 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 16 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Jestem przeciwny takim zmianom ustawy. Wystarczy pójść pod pierwsze lepsze gimnazjum, żeby zobaczyć tych przyszłych kierowców. Dla mnie to śmiech na sali, bo 16-to latkowie nie wiedzą jaka to wielka odpowiedzialność prowadzić samochód. Myślą, że kręci się kierownicą i dodaje gazu i wszystko jest pięknie. Proszę mi nie mówić, że tak nie jest bo sam kiedyś byłem w tym wieku i też również napaliłem się na "prawko". Jak skończyłem 18 i zacząłem odpowiadać za swoje czyny szybko mi minął ten zapał. Jak już rząd zamierza tak zmienić PoRD to niech najpierw zreformuje system szkolenia i egzaminowania, bo to co teraz jest można określić w jeden sposób gó**o. -powinny być pokazywane filmy z ofiarami wypadków, wrakami samochodów. To działa bardzo na psychikę -powinno być co najmniej 5h jazd na torze poślizgowym -powinno być co najmniej 5h jazd po drogach szybkiego ruchu -powinno być więcej WORDów i egzaminatorów -dla 16-to latków powinny zostać wprowadzone obostrzenia: *jazda samochodem przystosowanym do tego czyli pedały dla pasażera *obowiązek jazdy z osobą dorosłą posiadającą co najmniej 5 lat prawo jazdy (matka lub ojciec, żadnych wujków czy braci) *naklejony znak szczególny z tyłu samochodu (nie wiem elka czy zielony listek) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Root Admin Mieciu Napisano 16 Sierpnia 2007 Root Admin Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 prawko od 16? jezu... terror. Sorry, ale w tym wieku nie. za mało wyobraźni. to bylby samobój. Wszyscy moi znajomi sie porozbijali po roku jak jeden mąż w wieku 19.. a co dopiero mając 16. Moim zdaniem powinno się zdawać od 21. człowiek zaczyna już troszkę myśleć o bezpieczeństwie swoim i innych. albo przynajmniej wprowadzić ograniczenia dla wieku co mozna a co nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 16 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 System szkolenia rzeczywiście jest fatalny. Schwefel pomysły są jak najbardziej godne poparcia. Lobster co do nauki szybkiej jazdy to też racja. Co prawda mam marne 16 lat, więc prawa jazdy nie mam, ale będę je zdawał za 2-3 lata (chociaż też zgadzam się z Mieciem że 18 lat to też trochę za mało) i chciał bym mieć jak najlepszy kurs. Co prawda, wiem jak ruszyć, wiem jak skręcać i hamować bo jeździłem już nie raz samochodem. Ale to nie zmienia faktu, że to są jedynie podstawy. Można to porównać z jazdą na rowerze. Co z tego że ktoś potrafi pedałować, skręcać i hamować skoro w pierwszej lepszej sytuacji panikuje i doprowadza do wypadku. A taki wypadek tyle że w samochodzie może mieć znacznie gorsze skutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Root Admin Mieciu Napisano 16 Sierpnia 2007 Root Admin Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 najlepsi kierowcy zaczynaja od dziecka .. ostaja jakies graty jezdza nimi po polach czy lasach.. np tommy makkinen (czy jak to sie pisze) czy colin mcrae. Wtedy szalejesz i uczysz ie jak auto reaguje bez jakiegos wiekszego ryzyka. Sam sie tak wlasnie uczylem. Zaczalem od 12.. tylk kwestia warunkow. w takim stanie nabierasz doswiadczenia. tu w uk uczą właśnie dzieci! jazdy w poslizgach i ekstremalnych sytuacjach... na 18 latkow są nalozone pewne ograniczenia.. itp itd. jedyne co mnie wkur... to brak swiatel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 16 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 To niech powstają nie tylko technika samochodowe, ale i gimnazja gdzie będą uczyć przyszłych kierowców. Tyle, że w Polsce raczej budżet na takie rzeczy nigdy nie pozwoli, ale myślę że taki sposób nauki przyszłych kierowców wyścigowych (i nie tylko) był by dobry. Chociaż takie rzeczy to tylko w szkołach prywatnych (albo w erze ), nikt by nie chciał iść do innych szkół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarod Napisano 16 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Gadacie, że 16 lat to tak strasznie mało a ja robiłem jak miałem 17, teraz jest 18 to w sumie niewielka różnica... ale jak patrze na to co z gimnazjum wychodzi to mam watpliwosci... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy_puchatek Napisano 16 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Z jednej strony nie jestem za pośpiechem (a mam 17 lat ) a z drugiej nie martwcie się tym co wychodzi z gimnazjum. Te osobniki i tak obleją egzamin teoretyczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 16 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Gorzej jak wykują na pałę. Sam mam te 16 lat i wiem jacy są moi rówieśnicy. Gdyby oni mieli jeździć samochodem po ulicach to ja dla swojego bezpieczeństwa bym się na nich nie pojawiał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KhaH Napisano 16 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Patrząc na to co się dzieje na naszych drogach można poddawać w wątpliwość teorie ewolucji, a tu jeszcze 16latkowie mieliby mieć możliwość zdawania prawka. Jak w naszym pięknym kraju potrafią się rozbić na prostej autostradzie przy bardzo dobrych warunkach atmosferycznych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arbuz92 Napisano 16 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 z drugiej strony macie racje musze sie jeszcze przemeczyc te 3 latka i pójsc na kurs z tego co sie orientuje na kurs mozna sie zapisać pół roku przed ukonczeniem 18 lat , czy to prawda ?? no chyba ze wprowadza to w przyszłym roku PZDR arbuz92 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johny89 Napisano 16 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Nie pol roku a 3 miesiac przed mozna zaczac kurs. W moim przypadku tak bylo. Od nowego roku maja wejsc jakies zmiany ale jakie to sie nie orietuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAZUMI Napisano 16 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 A tak mniej więcej wygląda kurs na prawo jazdy w Japonii http://tokyobynight.pl/2007/07/prawdziwy-kurs.html A tutaj więcej wpisów na ten temat http://tokyobynight.pl/search?q=prawo+jazdy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myself Napisano 16 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Z B1 wygląda to w ten sposób, że wyrywasz z malucha kanapę, trochę bebechów i jest poniżej 550. Wtedy rejestrujesz jeszcze raz na <550 . Ogólnie to B1 raczej jest na quady itd. Co do B to wg mnie powinno być możliwe TYLKO po ukończeniu szkoły średniej. Wtedy limit wzrósłby do 19 lat, a po ogólniaku/technikum/inne takie człowiek przyjmuje trochę inny światopogląd, dorośleje. Ja osobiście już nie mogę się doczekać własnego autka ale wolałbym żeby jednak podniesiono próg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xsystoff Napisano 16 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 16 lat to za malo. Zdecydowanie. Tak w ogole to caly system szkolenia w PL lezy. Smieszne 30h jazd, ktore tak naprawdę ucza tylko jak trzymac sie prawego pasa i napelniaja obrzydzeniem do przestrzegana ograniczen predkosci. Tam gdzie rowerem spokojnie zjezdzam >50 km/h, "L"-ki musza sie trzymac glupiej 40-stki. Na kursie nie ucza jak szybko ruszyc na suchym / mokrym, nie ucza jak sie wykopac ze sniegu (bujanie przod - tyl), nie ucza szybkiego machania lewarkiem (np. przy wyprzedzaniu), nie ucza jak zachowywac sie na autostradach, nie ucza jak jezdzic w trasach i jak oceniac odleglosc przy >100 km/h na jednopasmowkach, nie ucza co robic gdy w FWD zaczyna nam wyjezdzac przod z zakretu, nie ucza co robic jak w FWD zaczyna uciekac tyl, nie ucza ze jak na zakrecie na sliskim damy mocnym samochodem w palnik to nawet na 3 biegu mozna pojechac prosto, nie ucza jak hamowac awaryjnie z ominieciem przeszkody z i bez abs`u. Nie ucza co robic jak zaczyna sie cos palic pod maska. Nie ucza jak jezdzic turbodieslem / turbobenzyna / benzyna wolnossaca, nie ucza ich charakterystyki. Nie ucza kiedy zmieniac biegi w zaleznosci od potrzeb. Ja pamietam, ze turlalem sie 60 konna Panda po miescie na czwartym biegu przy 1500 rpm katujac panewki. Tak naprawdę nie ucza niczego. Dlatego jezeli ktos nie przyswoi tej wiedzy samemu jest wielkie prawdopodobienstwo, ze zaliczy dzwona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAZUMI Napisano 16 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Jak ja robiłem prawko to trafiłem na bardzo dobrego Instruktora, i ślizgałem się na lodzie, jeździłem po głębokim śniegu, migałem w trasy, jeździłem po autostradzie, hamowałem awaryjnie, jeździłem gdzie chciałem i gdzie Instruktor chciał. Przez te 30h nauczył mnie naprawdę dużo ale i tak średnio po przejechaniu 20 000km można powiedzieć, że kierowca coś potrafi i coś widział na drodze oraz ma już jakieś pojęcie o jeździe. Przez pierwszy rok posiadania prawa jazdy jeździłem prawie cały czas po stałych trasach ale później jak zacząłem nową pracę to jeździłem po kilka set kilometrów dziennie i dopiero wtedy zacząłem się czegoś uczyć (na obcym terenie, a nie wszystkie znaki wykute na pamięć) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arbuz92 Napisano 17 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Z B1 wygląda to w ten sposób, że wyrywasz z malucha kanapę, trochę bebechów i jest poniżej 550. Wtedy rejestrujesz jeszcze raz na <550 . Ogólnie to B1 raczej jest na quady itd. Co do B to wg mnie powinno być możliwe TYLKO po ukończeniu szkoły średniej. Wtedy limit wzrósłby do 19 lat, a po ogólniaku/technikum/inne takie człowiek przyjmuje trochę inny światopogląd, dorośleje. Ja osobiście już nie mogę się doczekać własnego autka ale wolałbym żeby jednak podniesiono próg. nie wszyscy kończą szkołe średnią PZDR arbuz92 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Napisano 18 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 nie wszyscy kończą szkołe średnią Nie wszyscy mają prawko heh.. Powiem szczerze prawko od 16 lat już "miało" być dawno, a dalej nie ma i nie będzie, powiedzmy to sobie otwarcie. Co do kursów, jak by nie było jest troche śmieszne, jak ktoś na 20h kursu pakuje się na rondzie w lewo... i to nie są wcale ekstremalne przypadki. Tak czy owak wszystko WORDy biją, miałem egzamin teoretyczny 14 lipca, 19 września mam jazdy... WORD Jastrzębie Zdrój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viviusek Napisano 18 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 Ja jestem serdecznie nie jeżeli chodzi o prawo jazdy od 16 lat. Naprawde trzeba wiedzieć, że samochód to nie zabawka i może sie coś stać. Wkońcu dużo jest przypadków w których giną młodzi przez ich głupote i alkohol. Według mnie powinno być tak jak Xsystoff mówi więcej przydatnych lekcji i przynajmniej 50godzin za kółkiem a nie marne 30... po mieście. Do tego test powinien być bardziej urozmaicony, a po zdaniu prawka jakieś zaostrzenie zasad przez jakiś okres czasu. Przecież jak siądzie taki młody i gniewny do samochodu to myśli sobie, że jest ktoś i sie może popisywać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sintesi Napisano 18 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 prawo jazdy powinno byc od 21 roku zycia, a jesli pretendent do jego posiadania ma lysa glowe i dresik to wydawalbym go od 25 roku zycia. z kierowcami jest tak samo jak ze studentami, polowa to idioci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas_Mako Napisano 18 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 ile to razy widzieliście jak idą jakieś laski ...a znaprzeciwka jechał jakiś ziomek na biku i na tylnim kółku, albo kogoś szturchną przy wyprzedzaniu albo jeszcze insze głupie głpoty tylko po to żeby jakieś pacjentki spojrzały ..albo i nie a teraz zamiast bika dajcie mu samochód.. a teraz niech mu coś nie wyjdzie... myślę że mając lat 16 to najwyżej skuter albo rower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wax Napisano 19 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 myślę że mając lat 16 to najwyżej skuter albo rower uczyc sie a nie skuter, po jaka cholere 16-latkowi prawko ??? 18 latek to rozumiem, studia, pierwsza praca, jakies obowiazki, wprowadzenie w dorosłe zycie. 16 latek ma fiu bzdziu w glowie, w d**** sie poprzewracało. Takie jest moje zdanie, ssam w marcu zdałem prawko. Nerka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy_puchatek Napisano 19 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 O tak, "uczyć się a nie, w dupach się poprzewracało". Jakie to proste. Współczuję kumplom, którzy mają starych wyznających podobną filozofię. Nic dziwnego że im się uczyć nie chce, można się do życia zniechęcić PS: 2 lata temu miałeś 16lat a już piszesz jak weteran co zna życie, widocznie jak dostałeś dowód to "w d**** się poprzewracało". W zasadzie zgadzam się z tym co napisałeś (w sumie z tym co miałeś na myśli) ale ton wypowiedzi starego dziada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wax Napisano 20 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 taki miał byc właśnie ton. jak "kierowcy" którzy jezdza po 30 lat nie umieja jezdzic (co widac na drogach prowadzących na pomorze) to co dopiero 16 latek... Nikogo nie zmuszam do nauki, ale wiem ze to bardzo wazne w dzisiejszych czasach, jak Cie cieszy zmywak w Londynie to gratuluje. P.S Uwierz ze dostałem juz mocno w dupe od zycia i nie chce wiecej , a dowód osobisty zmienił tylko jedna rzecz w moim zyciu -> ciezszy portfel. Zdania nie zmienie i mysle ze prawko od 16 roku zycia to zdecydowanie za wczesnie. Statystyki pokazują ze swiezo upieczeni kierowcy powoduja znacznie wiecej wypadków smiertelnych (predkosc + głupota). na razie II P.S Heavy Puchatek, jaki ty masz mostek w swoim Scott'ie ??? Interesuje mnie marka i długość !? Dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.