Skocz do zawartości

[wycieczki] Katowice i okolice

Oktanek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie, na następną impreze jade z wami ;) Mysle ze srednia ponad 20km/h w peletonie jestem w stanie utrzymac :) Dzis wyjezdzam na wakacje (rowerowe zreszta) - wracam w piatek, potem mozemy jezdzic :)

Pinkey- Nie ma co, każdy ma inne tempo i nie zawsze sie dostosuje, nie kazdy musi byc mega super uber pro hiper terminatorem. Liczy sie zabawa w grupie i nowo poznani ludzie :P.

Napisano

No to może coś na sobotę przyszykujemy?

Ale jakbym miał SPD'ki to nie wiem czy tak łatwo Piotrek byś dał radę :P?

Napisano
No.no .... to ile Ci wyszło koncertownik ? Jestem ciekawy :)

I fotki wysyłać, resztę ;)

A kolejny wyjazd to może w okolice Krakowa :) ? Ale to trzeba osobny temat założyć :P

Pozdórwko

trase na ten wypad juz raz planowałem.;]

Jedyny nie fart podczas wczorajszego wypadu :/

nie jedyny. były 2. drugi to twoje zaplanowanie trasy! a jak sie pytaliśmy gdzie jechać to byłeśzielony. Dobrze ze mape zabrałem.

To może reszta wczorajszych uczestników wybierze się gdzieś w sobotę lub niedzielę na jakiś wypadzik?

Żaden problem chyba moge jechać.;]

Ale jakbym miał SPD'ki to nie wiem czy tak łatwo Piotrek byś dał radę B)?

dalibyśmy dali. o nas juz sie nie bój.;]

Napisano

Ale jakbym miał SPD'ki to nie wiem czy tak łatwo Piotrek byś dał radę :)?

Ja jezdze bez i zapytaj Omena jak mi gorki wchodza, albo Mrowy :)

Na nastepna impreze jade z wami. Na ta tez bym sie skusil, ale za pozno sie dowiedzialem i nie wstalbym B)

Napisano
Ja jezdze bez i zapytaj Omena jak mi gorki wchodza, albo Mrowy :)

Na nastepna impreze jade z wami. Na ta tez bym sie skusil, ale za pozno sie dowiedzialem i nie wstalbym B)

ok powiadomie Cie wczesniej.;]

Na żartach się nie znacie :)?

No to gdzie tą trasę planowałeś?

Pozdrówko

planowałem do samego Krakowa.;] hm. za 2 tygodnie juz nie moge :) jade na maraton.;] do Poznania.:D

Napisano

ja bym raczje poprosił moderatora o zmiane nazwy tematu. np. na wycieczki rowerowe z Katowic albo przenieś ta całą dyskusje do regionalnego.;]

Napisano

ten wekend chyba odpuszcze noga boli jak cholera cuś se naderwałem ;) no ale za dwa tygodnie mysle że na Krakówek można pocisnoć ( oczywiście czysto rekraacyjnie :) )

Napisano

Mody

Szkoda, że Cię nie było, pogonilibyśmy trochę pod górki razem z Omenem, bo reszta by chyba nie dała rady...

Ja osobiście myślałem, że szybko wymięknę, ale jednak mięśnie dopisały, tylko felerne kolano i wypadek zepsuły zabawę...

Napisano

killo

Z jednego miasta jesteśmy i jeszcze na jazdę nie było okazji się ugadać... ;) Wstyd się przyznać, ale jeszcze nawet z własnym sąsiadem z klatki obok w życiu nie jeździłem, a już tyle razy się pytał, czy nie wybiorę się z nim gdzieś... :)

Napisano
To i ja sie z wami na nastepny wypad wybiore to o ile dam rade to pocisne z wami troszke pod te gorki :woot:

Z Tychow w srode mykalismy do Czestochowy i nam wyszlo 198 km a wy jak smigaliscie ze Koncertownik mial 235 km ??

http://www.bikebrother.com/ride/10144 - GPS naszej trasy

ciekawe jak to sie stało ze sie nie spotkaliśmy.;/ a z mapy nic nie czaje <Lol>

Napisano

Pomysł dobry :) I zaraz sobie obliczę dokładną trasę, i podeśle na forum...

Więc tak:

Trasa 1:

Dystans(punkt początkowy np. - Mysłowice Real): 58km

Atrakcje:

- Oświęcim:

* Były obóz koncentracyjny

- Wadowice:

* Jana Pawła II - muzeum

* Klasycystyczny dwór "Mikołaj" (nazwany tak na cześć wójta Mikołaja Komorowskiego) z XIX w.

* Plac Jana Pawła II z domami klasycystycznymi z XIX w.

* Pomnik pisarza Emila Zegadłowicza, zwanego "piewcą Beskidów"

Mapa: http://img53.imageshack.us/img53/6442/mapawadowice1nj1.png

Trasa 2:

Dystans(punkt początkowy np. - Mysłowice Real): 68km

Atrakcje:

- Wygiełzów:

* Skansen

* Nadwiślański Park Etnograficzny

- Babice:

* Zamek Lipowiec

- Zator:

* kościół (1393)

* zamek (z XV w., przebudowany w 1836 r)

* pozostałości po fortyfikacji miejskich

* Park (XIX wieku).

- Wadowice:

* Jana Pawła II - muzeum

* Klasycystyczny dwór "Mikołaj" (nazwany tak na cześć wójta Mikołaja Komorowskiego) z XIX w.

* Plac Jana Pawła II z domami klasycystycznymi z XIX w.

* Pomnik pisarza Emila Zegadłowicza, zwanego "piewcą Beskidów"

Mapa: http://img520.imageshack.us/img520/8/mapawadowice2cy8.png

To śmigamy :P ?

Pozdrawiam

Napisano

Tobek

Tuż obok Chełmka jest Smutna Góra, też warto tam wjechać. Jesienią 1831 roku wybuchła w Chełmie epidemia cholery, która pochłonęła 218 ofiar. Ze względu na ochronę wody w studniach w gminie, umarłych nie grzebano na miejscowym cmentarzu, lecz wywożono w skrzyni z otwieranym dnem i grzebano w piaskach wschodniego zbocza wzgórza Chełm, będącego własnością kościelną. Po tragicznych wydarzeniach otrzymała nową nazwę Smutna Góra. W miejscu zbiorowej mogiły mogiły - cmentarza mieszkańcy Chełmu w 1831 roku wznieśli krzyż.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...