Mod Team Pixon Napisano 23 Września 2007 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Już rozumiem co to jest ta blokada spv i jak to mniej więcej działa. Wczoraj byłem na Tour De Kalonka i miałem okazję porozmawiać z kolegą, który używa ten amortyzator. Nie polecił mi go gdyż jako wadę postawił uchodzenie powietrza i ciągła potrzeba dopompowywania go. Czy to tylko w jego modelu tak było? Miał pecha? Czy tak one już mają. Wydawało mi się to dziwne, gdyż tutaj nie było żadnych wątków o takim problemie. Zatem użytkownicy R7 mówcie jak to jest u was. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 23 Września 2007 Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Od kilku miesiecy mam R7 Comp, model z tego roku. Z pracy amora jestem bardzo zadowolony, ale niestety tez mam problem z uchodzacym powietrzem. Ostatnio siedzac w domu uslyszalem krotki syk z amortyzatora. Rower stal w tym czasie oparty o sciane zupelnie bez zadnego obciazenia. Gdy nacisnalem na kierownice, amor sie ugial i znowu krotki syk. Ponowne nacisniecie, cisza, kolejne nacisniecie, cisza. Powietrza zeszlo niewiele, ale jest to dosc niepokojace. Niestety nie wiem czy to zawor czy uszczelki. Chyba trzeba bedzie sie pokazac w serwisie z reklamacja. Tylko jak udowodnic w serwisie, ze amor puszcza powietrze? Mozna jakos sprawdzic szczelnosc amortyzatora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 24 Września 2007 Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Póki co ja nie ma tego problemu .Przez miesiąc nie zeszło nic jak było 90 psi tak jest 90 psi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qazimodo Napisano 25 Września 2007 Udostępnij Napisano 25 Września 2007 dokleje się do tematu. Ważę 95kg i mam z pzodu tarczówki hydrauliczne AVID7 z tarczą 203. Czy REBA to wytrzyma? Bo R7 raczej nie....? Prosze o odpowiedź. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejek Napisano 25 Września 2007 Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Tarczę 203mm wytrzymają oba, natomiast myślę że R7 przy 95kg to nie jest najlepszy pomysł, lepiej wybrać coś z 32mm goleniami górnymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 25 Września 2007 Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Mi też chyba uchodzi powietrze z R7 (comp 2006), ale posiadam pompeczkę, także przeszkadza mi to bynajmniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qazimodo Napisano 25 Września 2007 Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Tarczę 203mm wytrzymają oba, natomiast myślę że R7 przy 95kg to nie jest najlepszy pomysł, lepiej wybrać coś z 32mm goleniami górnymi. czyli co? REBA ? Bo eraz mam bombera XC 600, ale nie jestem zadowolony i ponoć takie hamulce - tarcza, to za wiele Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 25 Września 2007 Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Mi też chyba uchodzi powietrze z R7 (comp 2006), ale posiadam pompeczkę, także przeszkadza mi to bynajmniej. Ja też mam pompeczkę, i nie przeszkadzałoby mi tak bardzo gdyby powietrze schodziło stopniowo. Ale jak mi amor zaczyna puszczać bąki, to trochę mnie to martwi, bo nie chciałbym żeby mi zawór puścił gdzieś w terenie. Nie sądzę żeby to była kwestia uszczelki, bo wtedy raczej powietrze schodziłoby stopniowo, albo wywaliłoby uszczelkę i zeszło całkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 25 Września 2007 Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Mój puszcza bardzo stopniowo. Kiedyś mi się wydawało, że mniej więcej 5PSI na tydzień, ale teraz sam nie wiem ile, w każdym bądź razie odczuwam to tylko po dłuższej przerwie od górala, że parę dni temu było inaczej, ale różnica jest i tak niewielka. Trochę niefajny egzemplarz Ci się trafił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojteK# Napisano 27 Września 2007 Udostępnij Napisano 27 Września 2007 To ja sie wypowiem o R7 comp clickit. Baksik22 na ktorejs stronie pisal cos o kumplu i R7. Ja jestem kumplem. Troche jego wypowiedz sie nie zgadza z tym co ja zauwazylem. Tak wiec, co do tego ze amor nie chcial sie "odblokowac", nigdy nie bylo jakiegos zawieszenia typu zablokowanie i kicha, gdy go odblokowalem amor dzialal jesli najechalem na przeszkode. Co do tego ze nie dalo sie go zablokowac, nigdy nie bylo z tym problemu! Nie trzeba bylo odciazac amora do blokowania itp. Ogolnie amortyzator uwazam za bardzo udany, przezyl juz gory, ostrzejsza jazde o wszystko gra, zero luzu, powietrze nie schodzi, zadnych problemow. Jedynym "-" jest manetka, moglaby byc lepiej wykonana. Waze 65 kg, R7 posiadam juz rok i 2-3 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baksik22 Napisano 27 Września 2007 Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Emm Wojtek sam mówiłeś i to jeszcze przy Leszku że ci się nie chciał amorek blokować tylko musiałeś go "rozprostować" wiec teraz nie mów doskonale tą rozmowę pamiętam A piszesz że amorek odblokowywał się gdy Najechałeś na przeszkodę a powinno po zwolnieniu manetki odblokowywać od razu czyż nie ? Jeśli coś chciałbyś nadal wyjaśnić to na PRIV jak coś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojteK# Napisano 27 Września 2007 Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Tak amor sie powinien od razu odblokowac, ale mi to nie przeszkada, moze byc troche irytujace. Amor nie chcial sie blokowac gdy nie bylo naciagnietej linki po dociagnieciu blokowal sie. I nie klócmy sie ja mam R7 ty Rebe kazdy wie swoje , kazdy chwali swoje ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baksik22 Napisano 27 Września 2007 Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Taa Prawda Wojtku Chyba przejdę do r7 team Ciekawie się robi prawda ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojteK# Napisano 27 Września 2007 Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Tak, ciemna strona mocy wzywa. Maly OT: chcialem przypomniec ze pierwszy amortyzator na swiecie to "Answer Manitou" (źrodlo Magazyn Rowerowy temat tekstu bodajze "30 lat mtb" nie pamietam numeru) tak wiec rokszokowcy troche szacunku :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Odys Napisano 27 Września 2007 Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Wiecie, ja tam się na rowerach nie znam. Nie miałem Reby to się nie wypowiem. Natomaist mam R7 to o nim coś napiszę. Nie będę pisał o wadze bo tą już każdy zna, chociaż zadziwia mnie, że zwolennicy Reby bezustannie trochę dodają, ale jak mówię, są różne wagi. Ale o R7. Amortyzator ma pewną "fabryczną wadę" wymagającą regulacji. Otóż, po odblokowaniu amora manetką potrzeba niezłego dołka aby amor się osblokował, przy przejeżdzaniu przez mały kamyczek nadal pozostaje zablokowany. Ta wada wystąpiła u mnie i u mojego kumpla. Co do pracy - cóż, mam porównanie tylko z jakimś kiepskim Suntorem więc naprawdę ciężko mi oceniać. Moje kryterium jest takie - nigdy mnie nie bolały nadgarstki nawet po jeździe w najcięższym terenie, w ogóle w zasadzie ręce mnie nie bolą po jeździe. Nigdy też nie miałem "nagłego dobicia" do zera. Amor moim zdaniem robi swoje. Co do tego, że się ponoć ugina (słaba sztywność boczna)... Ja ciężka świnia jestem. W tej chwili 89 a jeszcze niedawno 95 kg wagi. I cóż, ja czegoś takiego nie zauważyłem, ale jak mówię, ja się nie znam. Ogólnie jestem bardzo zadowolony. A... amor ma jednak jedną wielką ogromna wadę... Mocowanie manetki przy amorze jest oxydowane na fioletowo ! Nie udało mi się dobrać ani jednej części w tym kolorze.. To tyle mojej opini o tym amorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkrabek Napisano 29 Września 2007 Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Mam pytanie co do Reby Sl czy ten amor posiada pivoty czy sa tylko wersje Disc?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gerus Napisano 29 Września 2007 Udostępnij Napisano 29 Września 2007 istnieje z piwotami i bez -> http://www.allegro.pl/item248787265_rock_s...z_piwotami.html i http://www.allegro.pl/item248926497_rock_s...umrowerowe.html ale biały wg mnie jest najładniejszy http://www.allegro.pl/item247905081_rock_s..._lock_nowy.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkrabek Napisano 29 Września 2007 Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Mam nastepne pytanie czym sie roznila wersja Sl a Race bo wiem ze Sl ma cos w srodku a Race ma to na zewnatrz Ps: Wiem ze kiedys ktos te pytanie na forum podal i przepraszam ze znow o to sie pytam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacke Napisano 29 Września 2007 Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Zalezy ktore roczniki. Do SL nie zalozysz manetki blokady na kierownice. Sl`ki mialy takze wewnetrzna regulacje flodgate Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baksik22 Napisano 29 Września 2007 Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Emm Jacke do sl jest manetka blokady na kierownice, sam wiem to mam, regulacja floodgate też jest na zewnątrz trzeba mieć tylko imbus żeby to ustawić. Model race różni sie także wagą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkrabek Napisano 29 Września 2007 Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Mam na mysli o 2007 roczniki Reby bo na stronie glownej RS sa chyba juz 2008 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baksik22 Napisano 29 Września 2007 Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Szkrabek moja reba z 2007 ma manetkę i jest to sl A modele wyższe są lżejsze i w zależności od wersji mają u-turna floodgate na pokrętle bądź powrót na manetce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkrabek Napisano 30 Września 2007 Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Mnie to troche zdziwilo jak napisalem do harfy ile by kosztowal rower z Reba Sl a oni mi odp ze Sl nie posiada pivotow tylko Race :/ (??) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baksik22 Napisano 30 Września 2007 Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Em zagmatwane Pytasz o rower a oni ci że race ma pivoty Nie czaje sl ma pivociki i niech nie pier*** farmazonów a jak nie ma to niech jakiegoś Zygmunta wyślą do mnie i sprawdzą co ja mam za sl'ke z pivotami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dezerter Napisano 30 Września 2007 Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Mnie to troche zdziwilo jak napisalem do harfy ile by kosztowal rower z Reba Sl a oni mi odp ze Sl nie posiada pivotow tylko Race :/ (??) Bo Harfa to dziwna firma...swoją drogą to, że oni nie sprowadzają takiej Reby nie znaczy że takiej Reby nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.