mjack Napisano 14 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 Co do trwałości i sztywności nie będę się wypowiadał, ale na pewno XT '08 jest zdecydowanie atrakcyjniejsza wizualnie od XT '07 a przecież wygląd też odgrywa ważną rolę, przynajmniej dla mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 14 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 Nie wiem jak wy ale ja bym brał XTR. Dużo ładniejszy i w końcu najwyższa półka. A co do części zamiennych to podobno pasują do niej blaty od korby FSA więc nie będzie problemu. Bierz XTR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 14 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 A co do części zamiennych to podobno pasują do niej blaty od korby FSA Bzdura , jak nie wiesz to nie pisz - takiego rozstawu otworów jak XTR 06 nie mają inne korby , a tarcze FSA to pasują akurat do XT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 15 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Bzdura , jak nie wiesz to nie pisz - takiego rozstawu otworów jak XTR 06 nie mają inne korby , a tarcze FSA to pasują akurat do XT Dlatego napisałem podobno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek_z11 Napisano 16 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Weź XT , jest ładniejsza (choć to moje subiektywne zdanie ) , łatwiej będzie dostać zębatki i będzie szpan przed kumplami że masz już 2008 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biker80JG Napisano 21 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Tez mam taki problemem co kupic ale jeszcze kasy troszke brak. Ja wybieram XT czemu? Bo to model na 2008 a to cos swiadczy ze pewnie ma cos w sobie czego XTR nie miał w 2006 druga rzecz to cena za te róznice kupie sobie nowy tryb a jak dobrze pojdzie to łancuch jeszcze. No i bardziej mi sie podoba a czy jest gorsza i mało wytrzymała to chyba przy tej klasie sprzetu trzeba byc rzeźniekiem by to zajechac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tichy Napisano 21 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Bzdura , jak nie wiesz to nie pisz - takiego rozstawu otworów jak XTR 06 nie mają inne korby , a tarcze FSA to pasują akurat do XT Bzdura, bzdura Tzn, faktycznie nie kojarzę coby inna firma poza shimano robiła korby z rozstawem 146/102/64. Tyle że dyskusja jest o tarczach, a przecież są firmy które robią tarcze do wszystkiego łącznie z takimi które pasują do korb nie produkowanych od wielu lat. Jeśli chodzi o tego XTR-a to proszę bardzo, piękne tarcze made in France: http://www.specialites-ta.com/produits/pla...tb_C116_big.jpg made in Canada: http://www.blackspire.com/images/135.jpg Btw, wcale nie doradzam tego XTR-a. Jeśli chodzi o pytanie postawione w tym wątku to nie mam zdania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 21 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 No i pewnie cena takich kol zebatych bedzie odpowiednio wyzsza niz "normalnych".. Widzialem na oczy XTR 03' i ta nowa XT 07' i wcale nie koniecznie ustepuje wygladem XTRowi. Poza tym mysle ze przez te 5lat postepu technologicznego XT bedzie lepsze pod kazdym mozliwym wzgledem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jod Napisano 24 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Ja polecam korbę XTR 03 chociaż każdy w necie używa oznaczenia 06. To jest i była najprawdopodobniej najładniejsza korba na rynku. Niedawno ją kupiłem i jestem z niej bardzo zadowolony. Co do XT 08 nie jest ładniejsza i nigdy nie będzie. Co do wymiany zębatek, to zamiast wymieniać można przecież kupić nową korbę. że to nikomu nie przyszło do głowy a jest to takie proste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 24 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Jod owszem, tylko trzeba naprawde być dzianym, żeby kogoś było stać na wywalenie >1000 pln na samą korbę raz w sezonie[jak ktos duzo jezdzi]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy_puchatek Napisano 24 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Wybaczcie ten OT ale była tu dyskusja o trwałości zębatek w starym XT i mam pytanie - jak odnieść to do wytrzymałości stalowych w deore? Środkowa jest u mnie zjechana na tyle na ile najczęściej używane na kasecie, 5700 przebiegu i do 10tys spokojnie dociągnie (do wiosny da radę a pewnie i dłużej), łańcuch hg53, fotki nie zrobię bo nie mam czym. Czy te zębatki w XT są mniej wytrzymałe? Pytam bo nie wiem czy na nowy sezon w razie jakiegoś przypływu gotówki warto zainwestować w XT czy lepiej jak wymienię środkową zębatkę, ewentualnie jak blat będzie zjechany to całą korbę jeszcze raz na deore Nie kalkuluje mi się szybka zmiana zębatek w nowej korbie z powrotem na stalowe żeby trochę wytrzymały i przez to strata prawie całej różnicy w masie oraz kupy kasy To tak tytułem OT bo i tak pewnie nie będę miał na to zielonych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 24 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Chyba przekonaliście mnie do korby XT, szczególnie argumentem braku części zamiennych. Jeśli chodzi o cenę to mam możliwość kupienia jej za około 550zł. Myśle że to dobra cena,a wątpie żeby do następnego lata cena spadła poniżej dużo poniżej 500zł. No cóż, 10 dni i cena 469 na allegro... http://www.allegro.pl/item229426424_korba_...del_2008r_.html Brałbym XT w tej cenie zamiast XTR , chociaż XTR bardziej mi się podoba M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verul Napisano 24 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Jaka jest roznica w cenie i wadze zebatek od XT 08 a XTR 07? Tzn czy mozna je podmienic i uzyskac tym samym wage zblizona do XTR sporo mniejszym kosztem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raptor Napisano 25 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Obecnie użytkuję lx htII. Nigdy nie miałem w ręku xt ani xtr. Ktoś napisał, że zębatki w xt są słabe. Ktoś napisał, że jest problem z dostaniem zębatek do xtr. Gdybym sam miał wybierać zdecydowałbym się na xt, ponieważ: -Jest duża różnina cenowa na korzyść xt -Blatów nie zjedziesz za jeden dzień -Na prosty chłopski rozum, do droższej korby xtr musisz zakupić automatycznie droższe zębatki. Oczywiście tarcze w xtr nie zjadą się w jeden dzień, załóżmy, że wytrzymają dwa lata. Ale nie wiesz czy za dwa lata będzie można kupić zębatki do starego już xtr. Oczywiście możesz również zakupić zestaw zębatek na zapas. -Po zajechaniu zębatek w xt będziesz miał pełną swobodę w wyborze części zamiennych. -Co do wyglądu, obie mają swoje wady i zalety, każda jest na swój sposób ładna. Xtr i X-0 są szczytem technologicznym w swoich grupach. Nie zapominajmy jednak, że następne roczniki niższych grup dziedziczą technologie starszych braci. Bez wahania mogę stwierdzić, że nowy xt dorównuje staremu xtr, a może go nawet przewyższa. Nie widzę sensu pchania się w starocie. Chyba, że jesteś pasjonatem/kolekcjonerem i chcesz złożyć rower na osprzęcie z danego roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Września 2007 Udostępnij Napisano 23 Września 2007 ale sie mięsem obkładacie, jaką bys nie kupił będzie dobra. Ja się zawsze kieruję wyglądem bo każda korba jest super. czy tryvativ firex, stylo, hone, lx, czy ztr. xt 2008 sa naprawdę ładne i będą działać dobrze i długo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 23 Września 2007 Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Dla mnie ideałem korby jest korba deore - względnie lekka, tania i wytrzymała. Jednak gdybym miał zainwestować te 500zł w korbę to wybór padłby na xt08 - głównie za sprawą technologii środkowej zębatki. na razie spowodu braku funduszy i braku sensu nie zmieniam korby, ale jak już będę zmieniał to tak jak oponę - poczekam na prawie całkowite zużycie i zakupię nową. W wymiany blatów już się nie bawię bo jest to dla mnie nieopłacalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikodem Napisano 25 Września 2007 Udostępnij Napisano 25 Września 2007 a teraz podobne pytanie czy opłaca się kupować korbę XT 2008 za 485 np. http://www.allegro.pl/item245309851_korba_...5_xtrabike.html czy 2007 za 419 np. http://www.allegro.pl/item245763811_korby_...bikestacja.html zależy mi na ramieniu 170mm czy jest jakaś różnica poza wyglądem (czy 2008 jest sztywniejsza, czy faktycznie środkowy tryb będzie się wolniej ścierał i kolejne "czy" będzie działać z łańcuchem deore) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 25 Września 2007 Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Czy sztywniejsza to wątpię, może na wykresie w laboratorium ale nie w praktyce. Nie wiem dlaczego ale jakoś wierzę w tą trwałość średniej koronki. Imho to krok w dobrą stronę a nie ciągłe odchudzanie korb. Ja bym wybrał '08 Będzie działać z tym łańcuchem tylko pozostaje kwestia jego wytrzymałości. Deorka rozciąga się jak guma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cdan Napisano 25 Września 2007 Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Do XTR'a '06 można dorobić zębatki. Kumpel poszedł do znajomego rzemieślnika, wyciął CNC ładne zębatki alu (3 komplety na zapas), anodował na czarno i cieszy się pierwszym kompletem od około 10 tys. km - tylko anoda zeszła. Mnie się akurat XT'08 nie podoba, zawsze byłem i będę fanem korb Race Face, no ale autor tematu nie rozważa np. Deusa XC, więc nie będę robił OT. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tysiu Napisano 26 Września 2007 Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Cdan ! Napisz o tym coś wiecej, no i ile to kosztowało twojego kumpla. Podaj jakieś namiary na gościa który zrobił te koronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cdan Napisano 26 Września 2007 Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Zagadam z kumplem u kogo to robił i wtedy dam znać na PW. Za 3 komplety zapłacił chyba 200 czy 250 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aizbaM Napisano 15 Października 2007 Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Jak nie narzekasz na nadmiar gotówki to przeczekaj zimę i sprawdzaj allegro ceny zejdą jeszcze w dół i kup xt 2008, zimę chyba przejeździsz na starej korbie. Ja mam zamiar wymienić korbę na nowy sezon i będzie to prawdopodobnie xt 2007 sądzę że cena nowej będzie poniżej 400zł z uwagi na xt 2008, która na pewno będzie rozchwytywana, ewentualnie coś używanego, sezon się skończył i już widać pierwsze używki na aukcjach. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.