Skocz do zawartości

[Ciekawe aukcje] allegro i ebay oraz sklepy internetowe

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

Poprzygladalem sie zdjeciom i jesli nie sa one za bardzo przeklamane to owo "lekkie bicie" wyglada na to ze felgi niemal dotykaja rurek tylnego i przedniego widelca... I jeszcze ten problematyczny rozmiar 27 cali... Debica jest ok - sam mam "zimowa" opone Gronostaj ale generalnie wybor pod 27 jest baaardzo skromny.

Rama moze byc uszkodzona, ale nie musi to dyskwalifikowac. Sam mam rower na puknietej ramie. I dawa rade...

W swietle tego co ostatnio wyrwal Grabarz twierdze jednakowoz ze nie oplaca sie :) Za duzo niejasnosci jak dla mnie, szukal bym czegos inszego.

Nie ograniczaj sie do Alle. Zwiedz lokalne bazary i szukaj w gazetach...

OSTRO!

I.

Napisano

Tak na oko, to na Twoim miejscu szukałbym ramy o parametrach: rura podsiodłowa około 56-57cm(środek suportu-koniec rury) i takaż sama długość rury górnej. W każdym razie nie więcej niż 58.

Polecam też wrzucić swoje wymiary ciała do jakiegoś kalkulatora internetowego, bo też ludzie mają rózne proporcje(link powinien być, w którymś z przyklejonych tematów).

Swoją drogą to co jest napisane na aukcji to jakiś żart:"Rama Olimpic rozmiar 56cm.Wysokość 60cm ( mierzona od środka suportu do końca rury podsiodłowej)" - nie ma opcji, żeby w ramie ze zintegrowanym zaciskiem różnica między center-top, a center-center wynosiła 4cm.

Z tego co rzuciłem okiem na allegro, to z tańszych rowerów, może takie by Ci przypasowały:

http://www.allegro.pl/item542899803_kolarz...age_motion.html (nie sugeruj się źle ustawionym siodłem, mostkiem i kierą)

http://www.allegro.pl/item542482194_rower_...wy_uzywany.html (jesli rozmiar by się okazał prawidłowy)

Napisano

Przemyślał bym ten zakup. Rowerek ładny, ale to sprzęt dedykowany do jazdy rekreacyjno-miejsko-komunikacyjnej. Nie ma w tym nic złego, poza słabej jakości materiałem ramy (prawdopodobnie jakieś hi-ten, co dla Ciebie istotne) i przecietnym (albo jeszcze niżej) osprzętem (co dla Ciebie mniej istotne).

Nie wierzył bym w przynajmniej 2 informacje z opisu:

- rower szosowy: zdecydowanie nie!

- chromomolibdenowy: nie udowodnię, ale wątpię.

Za te pieniądze spokojnie wyrwiesz rowerek na porządnej jakości rurkach, z lepszym osprzętem do pozostawienia (korby, koła, hamulec).

Napisano

ptx, załamujesz mnie, nie dlatego że nie wiesz, bo każdy kiedyś nie wiedział, ale dlatego, że nie wykazałeś żadnej woli poszukania samemu.

http://www.cyfronet.pl/rowery/rozmiarr.html

Są dwa sposoby na znalezienie powyższego linku:

1. wpisanie w google "rozmiar ramy" i wciśnięcie pierwszego linku, tak!!! pierwszego!!!

2. skorzystanie z tematu stworzonego przez Ivana, który jest przyklejony na subforum i znalezienie linku pod hasłem "rozmiarowanie ramy"

Obie operacje da się wykonać w około 1 minutę.

Napisano

:D MarcinN masz racje ,ale myślałem ze w przypadku ram na ostre jest inna rozmiarowka ...

kierując sie tabelą teoretycznie łapie sie na tego reynoldsa-[wzrost 176-182--rama 56-60----]

Napisano

Napiszę to samo, co sugerowałem w poście na poprzedniej stronie, nie bierz ramy większej, niż 58cm mierzonej center-top czyli od środka suportu do końca rury podsiodłowej. Jak chcesz się upierać, to możesz kupić nawet i 62, ale potem nie pisz z żalem, że Ci ktoś na forum źle doradził i ledwo na rower wsiadasz.

Njalepiej jakbyś po prostu "poprzymierzał" parę rowerów, bo może się jednak okazać, że masz nieproporcjonalnie dłuższe nogi do tułowia.

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

Primo: zdecydowanie wiecej inicjatywy... No ale to powtarzam juz za innymi <_<

Secundo: Ja przy wzroscie 179cm, ale rekach dluzszych niz ustawa przewiduje oraz gietkim "kregoslupie moralnym" uzywam dwoch klasycznych ram szosowych. Jedna w rozmiarze 57 ale o zaostrzonym kolizja kacie glowki ramy i mostku 110, druga w rozmiarze 58 i mostku 130. Poprzednio w drugim przypadku mialem mostek 90mm i bylo dla mnie za krotko.

Na wysokosc jest baardzo brawo, sztyce wysowam na jakies 10-12cm.

58 powinno byc ok, 60 moze byc juz za wysoko. No chyba ze masz nogi az do samego gardla i giboniaste rece :P

OSTRO!

I.

• Mod Team
Napisano

... i jeszcze jedna uwaga ptx. Nie ma czegos takiego jak rozmiarowka pod ostre kolo. Gdyz ostre kolo to rodzaj napedu a nie rodzaj roweru. I rozmiary sa takie jak w kazdym rowerze. Niezaleznie od tego czy jest to Ukraina, szosa, MTB czy torowka :P<_<<_<:verymad:

Chyba musze wrocic do mojej starej sygnatury uswiadamiajacej...

OSTRO!

I.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...