Skocz do zawartości

[napęd] nowy napęd - profilaktyka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Zmieniłem napęd na:

- korbę Shimano (deore?) FC-M442 octalink 2007

- suport Shimano BB-ES25

- łańcuch Sram PC-48

- kaseta Alivio CS-HG50 ósemka

na razie nie smarowałem łańcucha bo ma on jakieś fabryczne "coś" na sobie

wydaje mi się że czytałem, że na tym czymś można przejechać ok. 100km i dopiero potem po dokładnym wytarciu albo płukaniu w benzynie ekstrakcyjnej można nasmarować docelowym olejem/smarem

z poprzednim łańcuchem używałem FL CC, nie najgorzej to działało - smarowanie co ok. 300-500km, ja jeżdżąc w tumanach kurzu XC musiałem po każdym powrocie przecierać łańcuch

jak teraz profilaktycznie zadbać o napęd?

po jakim przebiegu pierwszy raz zapodać FL CC?

jakie jeszcze czynności oprócz smarowania i czyszczenia w benzynie ekstrakcyjnej (pewnie co ok. 1000km) jeszcze wykonywać?

POzdr.

Napisano

No jak łańcuch cicho chodzi przy tym fabrycznym smarowaniu to się nie spiesz, a jak głośno no to tak 100-200km. Wydaje mi się że jak na XC to trochę za rzadko te 1000km płukanie w benzynie jeszcze przy FL CC... Poprostu smaruj po kropelce na ogniwo z osobna (nie kręcąc korbami), odczekaj, wytrzyj, przejedź kilometr i wytrzyj nadmiar. A przed każdym smarowaniem nasącz szmatkę benzyną i oczyść łańcuch kręcąc korbami. Co do mycia w benzynie to tak co 500km myślę minimalnie jeżeli chcesz żeby napęd długo wytrzymał. Co do dodatkowych czynności ja czyszczę kasetę i korbę starą szczoteczką do zębów żeby nie była zakurzona i drugą stroną szczoteczki ściągam brud z kółeczek przerzutki. Ważne żeby nie upaćkać zębatek w oleju żeby nie łapał brudu...

Napisano

dzięki :]

przy okazji zapytam o metodę wielołancuchową...

trzeba stosować 3 łańcuchy czy można też na dwóch jeździć?

POzdr.

Napisano

Tym fabrycznym syfem pokryta jest cała powierzchnia łańcucha bo to ponoć jakaś powierzchnia ochronna. Tylko nie mam pojęcia przed czym ona ma chronić :rolleyes: Warto ją zetrzeć bo syf łapie w mistrzowski wręcz sposób, jak żaden smar.

Napisano

przejechałem lekko ponad 50km na nowym napędzie, fabrycznej mazi praktycznie już nie widać (często wycierałem)

no to dzisiaj zapodałem kilka kropelek FL CC (może z 8-10 malutkich), za jakiś czas na rowerek... i zauważyłem, że jak ostro ruszałem albo dawałem "buta" to łańcuch wydawał odgłos jakby się rozciągał !? lol

nie spodobało mi się to :/ jednak po kilku km coraz mniej było słychać to

też tak macie po smarowaniu?

POzdr.

Napisano

djtomas: niech zgadnę - strzela? Mój też tak pobrzmiewał - przeszło mu na ok. 1500 kilometrze :) . Był to HG-53; obecnie leży i czeka na swoją drugą turę, a jego następca - identyczny model - zachowuje się cicho od nowości :P . Czysta loteria.

Pozdrówko na chybił trafił :P

Napisano

strzelaniem bym tego nie nazwał, taki dziwny odgłos jakby się rozciągał

w poprzednim łańcuchu też tak miałem :/ może ten FL CC jest jakiś dziwny

POzdr.

PS. gość z serwisu jak się przejechał na rowerku jeszcze na starym napędzie myślał że ten odgłos to szprychy, ale ja jestem pewny że to łańcuch bo występuje to po smarowaniu, a koła mam nowe :]

Napisano

Ja mam jeszcze jeden pomysł, też myślałem, że mam coś z napędem albo suportem bo przy mocnym anciskaniu na pedały czasami wydobywał się dziwny odgłos... Okazało się, że był to za mocno skręcony zacisk tylnego koła... :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...