omen Napisano 24 Października 2007 Udostępnij Napisano 24 Października 2007 jaką teraz masz długość? wszystko zależy od Twoich preferencji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikodem Napisano 24 Października 2007 Udostępnij Napisano 24 Października 2007 170mm w góralu i 172,5 w szosie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 24 Października 2007 Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Ja powiem tylko tyle jeśli nie jesteś zawodowcem to nie ma różnicy między 170 a 175. To TYLKO 5mm. Ja jak kupowałem swoją XT to na długość korby nie zwracałem uwagi. PS. A z ciekawości pójdę jutro zobaczyć jaką mam długość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikodem Napisano 24 Października 2007 Udostępnij Napisano 24 Października 2007 tylko właśnie ja się ścigam i dlatego boją się zmiany :/ nie wiem może inne części mięśni będą musiały pracować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omen Napisano 24 Października 2007 Udostępnij Napisano 24 Października 2007 to weź se 175 :] najlepiej chyba.:] też sie ścigam i nie zwracam na to uwagi, bo takie rzeczy raczej nie decydują o tym czy będziesz 3 czy 1.:] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kr1zje Napisano 24 Października 2007 Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Jeżeli ktoś jeździ turystycznie to nie zauważy różnicy między 170mm, a 175mm. Ja natomiast nie ścigam się, ale lubię szybko jeździć i te 5mm dla mnie było kolosalną różnicą między 175mm w mtb, a 170mm w szosie, na pewno pewną rolę odgrywała także inna pozycja na rowerze, ale przy kręceniu różnica była odczuwalna i to bardzo. Przy twoich 170cm nikodem optymalnym rozwiązaniem wydaje mi się 170mm lub 172.5mm, korba 175mm przy takim wzroście to tylko do mtb, aby lepiej było podjechać pod stromizny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikodem Napisano 24 Października 2007 Udostępnij Napisano 24 Października 2007 ja szukam do MTB czyli mówicie, że śmiało mogę bram 175 ok jeszcze się popytam trenera ale to dopiero w sobotę dzięki chłopaki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 24 Października 2007 Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Ja mam podobny problem co ty i biorę pod uwage Rotora 172,5mm .Teraz mam 170 w góralu i mam czasami wrażenie że na podjazdach troche mnie to ogranicza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 25 Października 2007 Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Ja również startuje maratonach, a jakoś nie odczułem różnicy między 170 175. A z tym zawodowcem to chodziło mi o osobę która ma własnego trenera, sponsorów i jego życie obraca się tylko wokół wyścigów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikodem Napisano 26 Października 2007 Udostępnij Napisano 26 Października 2007 z tym, że sponsorów mam to się zgadzam (chociaż kasy na oczy nie widziałem) trenera mam ale nie osobistego tylko klubowego a życie moje obraca się tak jak większości z forumowiczów właśnie wokół roweru ale bez zbędnego ot nie róbmy mój temat wyczerpany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukashs Napisano 26 Października 2007 Udostępnij Napisano 26 Października 2007 wez sobie 175mm, bedziesz zadowolony. ps róznica miedzy 170mm a 175mm jest wyczuwalna, sam sie o tym przekonałem. niby 5 mm ale ramie korby jest dłuższe czyli wkładamy mniej siły w nacisk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ragnarson Napisano 26 Października 2007 Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Może jeszcze ktoś by napisał jak się mierzy długośc ramion, od osi do osi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 30 Października 2007 Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Tak,od osi do osi. A to jest korba dla niezdecydowanych[np.dla mnie] http://www.zefal.com/stronglight/page.php?...=oxaleactivlink ,swoją drogą dla ślusarza ,frezera wykonanie takiego czegoś nie byłoby problemem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 12 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Słówko do tematu właściwego: ja mam ok. 172/75 cm wzrostu, ale dość krótkie nogi i ręce, więc poza hasaniem na ramie 15 cali (17 JEST za długa i za wysoka! Sprawdzałem!) a korby w jednym biku 175, w drugim 170 (obie Deore, pierwsza 2006, druga 2007) i jakoś nie czuję różnicy... A co do: CYTATczy do lxa moge wstawic dowolnej wielkosci zebatki dedykowane tym korbom Tak, pod warunkiem, że będzie to zestaw : 48/36/26 , 44/32/22 - innych kombinacji nie obsłuży przerzutka. BZDURA!!! Ja w OBU korbach mam zestaw 22-36-44 który zamontowałem z premedytacją, bo przy 32 łańcuch zjadał mi dwie-trzy najmniejsze zębatki w kasecie w tempie zastraszającym, a dzięki 36 po pierwsze sięgam spokojnie do 5tej, a po drugie nie muszę zaraz wrzucać na 44 jak chcę tylko na chwilę przyspieszyć. Przerzutki obsługują te przełożenia bez żadnego problemu! Zarówno jeśli chodzi o zmiany z 22 na 26, jak i z 36 na 44. Jedna przerzutka C050 bo to do katowania, druga LX), wystarczy je przesunąć w górę rury o ok. 4 mm - nie mierzyłem dokładnie, to tak na oko - co praktycznie nie wpływa na jakość ich pracy!!! To takie zderzenie teorii z praktyką... I jak to zwykle bywa, to ta druga ma rację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 12 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Łoo MrJ ciekawy wywód. Ja mam też 2 korby deore - jedna 2006 a druga 2005. Obie w różnej kombinacji zębatek. 2006 44-32-22 | 2005 48-36-22. Ciekaw jestem jakby się jezdziło na 44-36-22 i mam możliwośc to sprawdzić. Wg teorii zmiana na, o 14 zębów większą koronkę to zabójstwo.. I tak jest w praktyce w przerzutce pod 48/38/28 kiedy w korbie deore 2005 zmieniam z 36 na 22. W drugim rowerze przerzutka lx 44/32/22 i wszystko działa płynnie, prócz wrzucania na blat - pomyślę nad zastąpieniem 32- 36stką, ale do końca nie jestem przekonany. Od haczenia łańcucha to głównie zależy rodzaj przerzutki {prowadnik} i przeskok między kolejnymi koronkami. Apropo długosci korb to 175 w ramie dopasowanej podemnie jest ok, do większej ramy wrzuciłbym 170 gdyż wydaje mi się że mniej obciąża nogi.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 12 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 O płynność pracy układu ja bym się nie obawiał, bo jak napisałem, sprawdziłem to w praktyce. I przy kasecie 11-32, zrzucam na 22 tylko na większych górkach i bardziej grząskim terenie, a do 44 przymierzam się dopiero, gdy mam zamiar dłużej ciągnąć ponad 25-30 hm/h, z tym że przy swojej budowie wolę raczej niższą kadencję a więcej przyłożonej siły, więc dla tych którym nie przeszkadza szybsze machanie nogami, będą moim zdaniem z tego zestawu bardzo zadowoleni... jężdżąc przez zdecydowaną większość dystansu na tylko jednej tarczy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 12 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Apropo długosci korb to 175 w ramie dopasowanej podemnie jest ok, do większej ramy wrzuciłbym 170 gdyż wydaje mi się że mniej obciąża nogi.. he he dobry tekst. A skąd ty to wywnioskowałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sintesi Napisano 12 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 oj maki, maki! a ty na jakiej podstawie wywnioskowales, ze ta stalowa, nadpilowana rama nadaje sie do uzytku??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 12 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Normalnie wiedziałem iż mi dociekniesz z tą ramą. Ja ci napisałem skąd wywnioskowałem teraz kolej cytowanego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 12 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 W sumie to palnąłem z głupoty - mam strasznie dużą ramkę {22,5"} i niewygodne siodło i przydałaby się korba 170mm w tym rowerku. 175 jest bardziej efektywne - to fakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 12 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 To gratuluje takiego wyczucia w nogach. Ja bym nie rozróżnił korby 175 a 170. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 12 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Maki - to może szczegół ale weź to pod uwagę: geometria starego roweru ze sztywnym widelcem, oraz łatwośc zahaczania korbami/pedałami o podłoże. Ja nie mówiłem że mam czucie w nogach i rozróżniam, ale swoją drogą to w makrokeszu miałem 170mm ramiona korb i razem z całością działania roweru "ciężko mi się mieliło korbami". Teraz w biku Xc mam 175 i pasi jak ulał, w tym starym sztywnym biku jest 175 i nie jest wygodnie, a zahaczyć o glebę prosciej. W ogóle po jaką cholerę się o to kłócimy, bo skoro 175mm byłoby najlepszą korbą świata dla każdego bikera i każdego roweru to nie byłoby korb wartych tysiaki PLN w różnych rozmiarach {170 172.5 175 177.5 180) tylko byłaby jedna 175mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrsandman Napisano 30 Października 2010 Udostępnij Napisano 30 Października 2010 Odkopuje temat Zamierzam kupić korbe Deore FC-M590 i stoje przed wyborem długośći korby. Mam 174cm wzrostu a długość nogi po wewnętrznej stronie to 78-79cm. Preferuje jazde z dużą kadencją. Do tej pory jeździłem na ramieniu o długośći 170mm. Chciałbym Was spytać czy warto przy moich warunkach zakupić mechanizm o ramieniu 175mm żeby zyskać lepsze właściwości na podjazdach i w górach, czy lepiej zostać przy sprawdzonej długośći 170mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.