Maciek764 Napisano 11 Sierpnia 2007 Napisano 11 Sierpnia 2007 Ma ktoś może booster na tylni hamulec zamontowany? Czy faktycznie poprawia to modulacje i siłę hamowania i jak to się montuje bo nic mi do głowy nie przychodzi Zastanawiam się czy nie kupić sobie takiego boostera bo jak jeżdżę w mieście to przeważnie hamuje tylnym hamulcem jednym palcem bo tak jest w miarę płynnie i modulacja jest lepsza... Mam Promaxa z klockami Tektro i jakieś klamki Meridy najprostsze ale modulację mają dobrą.
Lobster Napisano 11 Sierpnia 2007 Napisano 11 Sierpnia 2007 Booster montuje się najczęściej w przypadku gdy rurki tylnego trojkata ramy rozginaja sie na boki podczas hamowania. Co prawda nawet w takiej sytuacji montaż boostera nie jest konieczny, ale może nieco poprawić siłę hamowania...
andrzejek Napisano 11 Sierpnia 2007 Napisano 11 Sierpnia 2007 Booster jest Ci potrzebny jak: -Irytuje Cie możliwość dociągania klamki prawie do samej kiery przy mocnym hamowaniu -Masz lekką ramę-wydmuszkę i boisz się o odkształcenie tylnych widłów ja go stosuje z powodu nr 1 Wnioskując po tym co piszesz (używasz tylnej v-ki do lekiego hamowania) i po sprzęcie (kalahari) nie jest Ci on do niczego potrzebny A montuje się łatwo, w komplecie z boosterem dostajesz dłuższe śrubki i tulejki i instrukcję w której jest wszystko narysowane
Maciek764 Napisano 11 Sierpnia 2007 Autor Napisano 11 Sierpnia 2007 Co można wywnioskować po sprzęcie (kalahari) ? Ok, odpuszcze sobie. Ale zauważyłem że od samego początku tylni hamulec zawsze był bardziej kłopotliwy w regulacji jeśli chodzi o skok klamki
andrzejek Napisano 11 Sierpnia 2007 Napisano 11 Sierpnia 2007 Można wywnioskować to, że rama nie jest hiper-lekką wydmuszką 1300g i tylny hamulec nie zrobi jej żadnego kuku.
Xsystoff Napisano 11 Sierpnia 2007 Napisano 11 Sierpnia 2007 Ale zauważyłem że od samego początku tylni hamulec zawsze był bardziej kłopotliwy w regulacji jeśli chodzi o skok klamki Bo hamulec tylni posiada duzo dluzszy pancerz niz przedni (stawia wieksze opory), dodatkowo na jego drodze jest wiecej łuków. Mialem booster przez sporo kilometrow (bedzie z 10 tys na pewno) ale wyrzucilem go i jakos roznicy zadnej nie odczuwam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.