Skocz do zawartości

[Opona] Do crossa w teren

Szalony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja jeżdże na TERRA CRUISER, ale to tak by było uniwersalnie (szosa/lekki teren) i sprawują się całkiem nieźle. Jakbym miał wymieniać na coś perfidnie terenowego (zima zbliża się nieubłaganie) to wybrałbym przełajowe CX PRO, ale jeśli potrzebujesz czegoś w las to polecił bym ci szersze (1.4 cala to zdaje się 35C) SMART SAMy. Nie wiem czy o to ci chodziło bo 'teren' to bardzo szerokie pojęcie.. Bez większych trudności znajdziesz szersze opony..

Napisano
Witam,

Szukam oponki w teren do roweru crossowego 28". Co by się mogło nadawać?

Pozdrawiam,

Szalony

Mam Schwalbe Black Jack. W terenie się dobrze sprawują tylko są cholernie ciężkie. Do tego stopnia, ze jak się dośc szybko jedzie to efekt zyroskopowy utrudnia skręcanie. No i nie w kazdą rame wejdą, u mnie sie ledwo zmiesciły.

Jeszcze szersze są Continental Vapor bo występują w wersji 2.1". To już sa konkretne terenówki

Z węższych radę dawać powinien Maxxis Larsen w wersji 700-35C występujący.

Mozesz tez poszukac opon Bontragera do 29-erów. To sa tez opony w rozmiarze 700. 29" niby mają bo to jakos inaczej się mierzy. Tylko nie wiem jak z ich dostępnością jest. Ponoć w terenie są świetne.

Napisano

Ja szukam czegoś w średni/ciężki teren, wybieram się niedługo w Bieszczady :wub:

Zmierzyłem suwmairką ramę i mam 51mm (~2,01cal) w najwęższym miejscu na oponę, a chcę oponę dość szeroką, a niestety Continentale się nie zmieszczą, a bardzo mi się podobają...

Napisano

Ja używam Schwalbe Black Jack 28x1,9. W terenie świetnie się spisują - przejechały ze mną Jura Maraton. Na asfalcie gorzej. Za to niezłe efekty dźwiękowe daje :) . Przy prędkości 40 km/h na przystankach ludzie oglądają się, czy aby autobus nie jedzie :D . Ale do rzeczy. Opona dobra, nieco ciężka, w Authorze Reflex'ie w tylnim widelcu mieści się na styk. Wybrałem je z powodu tego, że Conti Vapor by mi się nie zmieściła, ale jestem zadowolony. Jeśli ktoś nie jest light bikerem to polecam.

• 4 miesiące temu...
Napisano

Zakupiłem Schwalbe Black Jack i niestety się nie mieszczą w widełkach tylnych - obręcz nie jest umieszczona - zahaczają z lewej strony o jakiś 1 mm. Czy można lekko przyciąć/podpiłować oponkę, czy to jej nie przeszkodzi, czy jeździć z tym, aż samo się wyrówna, czy może wreszcie kupić inną oponkę, węższą - jeżeli tak to jaką , bo nie mogę znaleźć opony w średni teren w rozmiarze 1.8-1.7 - węższe się boję zakładać, bo mam wrażenie, że zaraz zniszczyłbym oponę - czy ta moja ostatnia myśl jest prawdziwa?

Pozdrawiam,

Marek

Napisano

W jakim sensie bys zaniszczyl ? Przy wezszych, jedyne co uszkodzisz to obrecz, ale z tym mozna sobie poradzic pompujac wiecej powietrza. Co do dopasowania opony to tez nie za bardzo, fakt na stojaku bedzie sie miescilo ale przy gwaltownych skretach w lesie obrecz jednak sie odgina. Tak czy siak bedzie obcierac o widelki.

Ja uzywam panaracer rolling stone cross 700 x 35, ale srednio sie na nich jezdzi, zwlaszcza po piachu.

Napisano
Zakupiłem Schwalbe Black Jack i niestety się nie mieszczą w widełkach tylnych - obręcz nie jest umieszczona - zahaczają z lewej strony o jakiś 1 mm. Czy można lekko przyciąć/podpiłować oponkę, czy to jej nie przeszkodzi, czy jeździć z tym, aż samo się wyrówna, czy może wreszcie kupić inną oponkę, węższą - jeżeli tak to jaką , bo nie mogę znaleźć opony w średni teren w rozmiarze 1.8-1.7 - węższe się boję zakładać, bo mam wrażenie, że zaraz zniszczyłbym oponę - czy ta moja ostatnia myśl jest prawdziwa?

Pozdrawiam,

Marek

Jesli w teren to kup opony do cyclocrossu czyli przełajów. Własnie do tego służą. Po kamieniach nie pośmigasz, ale już do lasu sa super. Maxxis Larsen, Albo Schwalbe Racing Ralph w rozmiarze 35c, to chyba najbardziej popularne u nas modele. Opona będzie się zapadać, przez co łątwo dogryzie sie do przyczepnego gruntu

Napisano

Witam!

Przeglądam ten temat i wytypowałem 4 propozycje:

1. Schwalbe Black Jack (http://www.cyklotur.pl/x_C_I__P_53020212-53010001__PZTA_0.html)

2. Schwalbe SMART SAM (http://www.cyklotur.pl/x_C_Sz2.html?PT=53019190&PZTA=8&HNT=T)

3. Conti TWISTER (http://www.cyklotur.pl/x_C_I__P_53021789-53010001__PZTA_0.html)

4. Conti Vapor (http://www.cyklotur.pl/x_C_I__P_53029713-53010001__PZTA_0.html)

Szukam opon w związku z wyjazdem na ferie w karkonosze, mają służyć tylko w teren, szutry, las, luźne itp. Mam dużo miejsca w widełkach i sadze że nawet vapory wejdą...

Zatem, co wybrać na przód, a co na tył? Jak na razie zdecydowany jestem na albo obydwie Smart Samy, albo tyl-Smart sam, przod- Conti Twister... A może Vapor na ty? Sa jakieś inne propozycje terenowek do 50zl?

Z góry dzięki za odpowiedź!!!

POZDRAWIAM

Napisano

W zeszłym roku jak na siłę próbowałem zrobić "górala z crossa" (Kelly's Axis) miałem okazję przetestować Schwalbe Landcruiser 28 x 1.75, Conti Vapor 28 x 2.1 i Schwalbe Black Jack 28 x 1.9.

Conti miały najlepszą przyczepność, ale prawie 800 g na oponę to gruuuba przesada. Landcruisery też zdyskwalifikowała waga, tak więc drogą negatywnej eliminacji zostały Black Jacki. Przejeździły okoliczne ścieżki, Beskid Sądecki + maraton w Kraku, ale zawsze traktowałem je na zasadzie "z braku laku"

Pomału to się zmienia, ale po prostu nie ma dobrego wyboru grubych opon na koła 28'

Napisano

Jeździłem tylko na Conti Vapor, więc nie mam porównania z innymi. Rzeczywiście są ciężkie, ale po całym sezon jazdy, w tym kilka startów w maratonach jestem z nich bardzo zadowolony. Przyczepność mają bardzo dobrą.

Napisano
W zeszłym roku jak na siłę próbowałem zrobić "górala z crossa" (Kelly's Axis) miałem okazję przetestować Schwalbe Landcruiser 28 x 1.75, Conti Vapor 28 x 2.1 i Schwalbe Black Jack 28 x 1.9.

Conti miały najlepszą przyczepność, ale prawie 800 g na oponę to gruuuba przesada. Landcruisery też zdyskwalifikowała waga, tak więc drogą negatywnej eliminacji zostały Black Jacki. Przejeździły okoliczne ścieżki, Beskid Sądecki + maraton w Kraku, ale zawsze traktowałem je na zasadzie "z braku laku"

Pomału to się zmienia, ale po prostu nie ma dobrego wyboru grubych opon na koła 28'

Jest jest. Tyle, ze trzeba liczyc ponad 100 zł za sztukę.

Sam mam WTB Nano Raptor i fajnie dają radę nawet w błocie. Tyle, że koszt pojedynczej sztuki to ok 140 zł. Ja dostałem je z nowym rowerem.

Rozsądną cenę maja jedynie Black Jacki, ale są cholernie ciężkie. Efekt zyroskopowy jest tak duży, że skutecznie utrudnia skręcanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...