damianste1 Napisano 26 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Ja kupiłem rohloffa i dla mnie to nie jest jakiś totalny hit!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zydek008 Napisano 27 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Witam Ja będe testował suchy teflon w sprayu ,taka rady od kumpla powiedział mi żebym łańcuch zdjął i zagotował go w oleju ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryke Napisano 27 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 WitamJa będe testował suchy teflon w sprayu ,taka rady od kumpla powiedział mi żebym łańcuch zdjął i zagotował go w oleju ;) Takie rowerowe frytki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damianste1 Napisano 27 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 nom czasem sie tak gotuje zazwyczaj w smalcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zydek008 Napisano 27 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Wtedy to olej wszędzie wejdzie frytki hahhaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TLx4ku Napisano 27 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Witam, Ja osobiście przetestowałem FL czerwony, rolhof oraz progold... Każdy dobrze się spisał. Najgęstszy jest rolhof później FL a progold to hmmm "taka woda" Ale do rzeczy kończy mi się rolhof i chciałem kupić jakiś nowy olej. Znalazłem na stronie www.makra-sport.pl produkty firmy "RSP" . . . http://www.allegro.pl/item695251394_rsp_ol...50ml_100ml.html Czy ktoś go poleca albo odradza ?? Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym olejem do łańcucha ?? POzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damianste1 Napisano 28 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 szczerze mówiąc to rohloff jest do kitu jeśli chodzi o łapanie syfu to jest to sam co fl a jeśli chodzi o właściwości smarne to jest to samo co fl wet może troszkę lepiej. A co zauważyłem rohloff jest bardzo dobry do amorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damianste1 Napisano 29 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Czy teflon w sprayu jest dobry?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TLx4ku Napisano 30 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Z tym teflonem to różnie ludzie mówią. Jeden znajomy (stary mechanik rowerowy, jeździł jako mechanik na wyścigach mtb,triatlon, szosa w niemczech w latach 80-90) uważa że powinno się używać takich smarów do łańcucha w których nie ma teflonu ! Znowu patrząc na obecny rynek smarów ciężko znaleźć smar bez teflonu...Prawie wszyscy producenci dodają go do smarów... I bądź tu człowieku mądry . . . : ) : ) : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zidentyfikowany Napisano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Cześć. Musze kupić coś do smarowania łańcucha. Najpier myślałem że kupie Rohloff ale jak zobaczyłem cene 31zł za 50ml to zrezygnowałem. Dodatkowo wyczytałem na forum że jest gęsty i ciężko wchodzi w ogniwa i narzekają na to. Więc zdecydowałem się na Finish Line. Tylko teraz nie wiem który wybrać. W necie widziełem Cross Country, potem jakiś z teflonem i inne. Ja mam zamiar czyścić napęd po ~250km. Nie będzie extramalnej jazdy w terenie. tak pół na pół, 50% asfalt , 50% szlaki rowerowe, las. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dude Napisano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 (edytowane) Cześć. Musze kupić coś do smarowania łańcucha. Najpier myślałem że kupie Rohloff ale jak zobaczyłem cene 31zł za 50ml to zrezygnowałem. Dodatkowo wyczytałem na forum że jest gęsty i ciężko wchodzi w ogniwa i narzekają na to. Więc zdecydowałem się na Finish Line. Tylko teraz nie wiem który wybrać. W necie widziełem Cross Country, potem jakiś z teflonem i inne. Ja mam zamiar czyścić napęd po ~250km. Nie będzie extramalnej jazdy w terenie. tak pół na pół, 50% asfalt , 50% szlaki rowerowe, las. _Jakikolwiek_ olej odpowiadający Ci gęstością. Nie musi być przepak marki 'linia mety', czy 'biały grom'. Im mniej rzeczy 'specjalnie do rowerów' tym lepiej na tym wyjdziesz finansowo. Aha, teflon sprawdza się w łożyskach ślizgowych i ślizgach, w olejach i smarach nie jest potrzebny. Edytowane 11 Sierpnia 2009 przez dude Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Hmm jeśli chcesz smarować co 250km to na pewno nie czerwony FL. Kończy się po 50km (albo wcześniej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zidentyfikowany Napisano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 a ten z dodatkiem teflonu nie jest dobry dla łańcucha/napędu ? Moglibyście mi poradzić coś z tych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fotobiker Napisano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 jeśli FL to tylko cross country Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Zielony FL (cross country/WET) będzie najlepszy. Długo trzyma, dobrze smaruje, nie łatwo go wymyć, ale trochę syfu łapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zidentyfikowany Napisano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 jeśli FL to tylko cross country chyba właśnie go zakupie ale trochę syfu łapie według mnie to nie ma smaru do łańcucha który by nie łapał syfu-trzeba z tym żyć Dzięki Panowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gromosmok Napisano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Miałem podobny dylemat. Ale ja się zdecydowałem na FL Ceramic Wet Lube. Mam nadzieję że nie będę żałował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DjSzyneczki Napisano 12 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Ja uzywam pedros ROAD RAGE, wczesniej uzywalem czerwonego FL i wg mnie pedros jest lepszy, cenowo to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foly Napisano 12 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 (edytowane) Panowie... glupie troche pytanie ale szkoda mi wyrzucic... Znalazlem w garazu u dziadka cala puszke smaru do łozysk. Dokladnie to jest ŁT-43 Czy moge zrobic tak : szmatka i pedzelek - benzynka ekstrakcyjna - wytrzec potem do sucha. spryskac lancuch WD 40 - wytrzec znowu nadmiar sciereczka a potem na koniec przesmarowac go ŁT 43 ? Panowie... glupie troche pytanie ale szkoda mi wyrzucic... Znalazlem w garazu u dziadka cala puszke smaru do łozysk. Dokladnie to jest ŁT-43 Czy moge zrobic tak : szmatka i pedzelek - benzynka ekstrakcyjna - wytrzec potem do sucha. spryskac lancuch WD 40 - wytrzec znowu nadmiar sciereczka a potem na koniec przesmarowac go ŁT 43 ? Takie cos ktos uzywal http://www.decathlon.com.pl/PL/olejarka-150-ml-20714606/ Edytowane 12 Sierpnia 2009 przez foly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0cent Napisano 12 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 (edytowane) Łt 43 to jest smar stały - nie spenetruje Ci on napędu tak jak należy. Nie mówiąc o tym, że ten smar "zajmuje" miejsce - to nie płynna ciecz (czy gęsta czy rzadka ale ciecz). Jak zawsze powtórzę się - nie używaj do łańcucha WD-40, chyba, że chcesz mieć na łańcuchu wszystko co co napotkałeś na ziemi, a do tego skrzypienie i zgrzytanie po kilku dniach. Kup sobie to: http://allegro.pl/item705042030_olej_brunox_top_ket_lancuch_spray.html Edytowane 12 Sierpnia 2009 przez d0cent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foly Napisano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 (edytowane) Czyli tylko szmatka, pedzelek i benzynka do czyszczenia a potem juz cos do smarownia ? Bez srodka ktory wypiera wode ? Myslalem ze takim wlasnie jest WD40. Ale skoro odradzacie to ok. Jeszcze czekam na opinie czegos z oferty decathlonu bo mam do nich najblizej. Ten ŁT zostawie sobie do sztycy i innych elementow ale naped zostawie na cos dedykowanego. Dobrze ze zapytalem Edytowane 13 Sierpnia 2009 przez foly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0cent Napisano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Czyli tylko szmatka, pedzelek i benzynka do czyszczenia a potem juz cos do smarownia ? Bez srodka ktory wypiera wode ? Myslalem ze takim wlasnie jest WD40. Ale skoro odradzacie to ok. Jeszcze czekam na opinie czegos z oferty decathlonu bo mam do nich najblizej. Ten ŁT zostawie sobie do sztycy i innych elementow ale naped zostawie na cos dedykowanego. Dobrze ze zapytalem ŁT ogolnie smaruje sie wszelkie lozyska, srubki, stery itd. Pedzelek nie bardzo potrzebny. Jak chcesz odtluscic lancuch to go rozkuj, wlej benzyne do butelki czy sloika, zanurz w tym lancuch i potrzasnij tym od serca (byle nie na siebie). Taka benzyne mozesz uzywac wielokrotnie pozniej - wystarczy tylko odlac ta czysta czesc - czyli poczekac az brud opadnie. Potem susysz lancuch z benzyny, skuwasz i brunox. Ot tyle. Mozesz ew. zastapic Brunoxa czyms bardziej ekonomicznym - jakas oliwka z Decathlonu wlasnie. Szczoteczka czyscisz sobie tarcze na korbie i kasete i tyle.. ew. w kasecie pomoze szmatka tez Ale to jest metoda czyszczenia raz na kwartal powiedzmy - szkoda tak czesto rozkuwac lancuch. Tygodniowo wystarczy go wlasnie przetrzec szmatka i nasmarowac. Jak go chcesz czesto odtluszczac to mozesz tez sobie kupic maszynke do czyszczenia lancucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foly Napisano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Takiej wlasnie oczekiwalem odpowiedzi. THX +4U Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 (edytowane) Potem susysz lancuch z benzyny, skuwasz i brunox. Ot tyle. Mozesz ew. zastapic Brunoxa czyms bardziej ekonomicznym - jakas oliwka z Decathlonu wlasnie. Smarowanie powinno być jeszcze przed skuciem (założeniem spinki), ponieważ powinno to porządnie wsiąknąć i przy tym nie pobrudzi napędu i ramy/roweru, bo może się zdarzyć przesadna ilość oleju, który skapie. Do smarowanie łańcucha, lepsza jest oliwka (ciecz) niż spray, ponieważ olej ma być w środku łańcucha, a nie na zewnątrz. Kurz się tak nie lepi. WD-40 można używać do łańcucha, ale nie chodzi mi tu o smarowanie. Do smarowania są odpowiednie specyfiki. WD-40 można czyścić łańcuch (ale wolę benzynę ekstrakcyjną) lub wypierać wodę (jeżeli takowa się znajduje). ŁT zrobi Ci z napędu papier ścierny po przejażdżce po parku/lecie. Ale to jest metoda czyszczenia raz na kwartal powiedzmy - szkoda tak czesto rozkuwac lancuch. Tygodniowo wystarczy go wlasnie przetrzec szmatka i nasmarowac. Jeżeli masz spinkę, to możesz rozkuwać łańcuch do woli. Ja za każdym razem ściągam łańcuch, robię szejka, smaruję, zostawiam na noc i dopiero zakładam łańcuch. d0cent używaj alta i pisz całe słowa, bo nie za fajnie się to czyta. Zainstaluj sobie Mozille, to Ci będzie błędy podkreślać. Edytowane 13 Sierpnia 2009 przez pawel1315 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maurycy89 Napisano 23 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Witam jestem noy na forum, i muszę pryzynać że jestem świerzak w tematyce rowerowej, Nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, Chciałem się dowiedzieć czy można konserwować łańcuch rowerowy gotując go w oleju silnikowym syntetycznym, później dokładnie wysuszyć itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi